15.3 C
Athens
November 26, 2020
Image default
ECONOMY

Άδ. Γεωργιάδης: «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή»

«Όσο παραμένουν οι επιχειρήσεις κλειστές, το κράτος πρέπει να τις βοηθάει. Όταν με το καλό βρεθεί το εμβόλιο και αρχίσει πάλι η οικονομία να λειτουργεί, τότε θα σταματήσει και η επιστρεπτέα προκαταβολή». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης  και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε διαδικτυακή εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Οι επαγγελματίες και η κοινωνία στην Covid-19 εποχή».

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή, έως ότου ξαναπάρει μπρος η οικονομική δραστηριότητα» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

 Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε τα στοιχεία δύο ερευνών που έγιναν για το ΕΕΘ. Η μία αφορούσε δημοσκόπηση κοινής γνώμης για την άποψη των πολιτών για υγειονομικά και για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία και η άλλη αφορούσε συγκριτικά στοιχεία για τα μέτρα που ελήφθησαν για την κρίση του κορωνοϊού από την ελληνική κυβέρνηση και άλλες χώρες της Ε.Ε.

«Οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία, είναι αναγκαίο κακό, αλλά αναγκαίο. Ήταν καθαρή η πλειοψηφία σε αυτό. Μια μειοψηφία λέει ότι έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα, αλλά η απάντηση της πλειοψηφίας είναι σαφής. Όπως και στην επίπτωση των οικονομικών μέτρων για την πανδημία, η πλειοψηφία είναι σαφής, ότι τα μέτρα ήταν σχετικά καλά, φυσικά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, όλοι θα θέλαμε κάτι παραπάνω» είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Πάντως, εικόνα μιας αδιάφορης κυβέρνησης δεν βγαίνει από αυτές τις έρευνες. Το αντίθετο. Και χαίρομαι, που βλέπω σε πολλά πράγματα υπάρχει μεγάλη ευαρέσκεια , όπως για την επιστρεπτέα προκαταβολή και για την (κάλυψη για την) αναστολή των εργαζομένων και για όλα αυτά».

Τα τραπεζικά επιχειρηματικά δάνεια

Σε σχετική παρέμβαση του προέδρου του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορπίδη για τα τραπεζικά επιχειρηματικά δάνεια, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα μέτρα για το πάγωμα των τόκων ως το τέλος του χρόνου, αλλά εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του για δανεισμό επιχειρήσεων με μη τραπεζικά κριτήρια.

«Οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να δίνουν δάνεια μόνο σε επιχειρήσεις που κρίνουν ότι αυτά τα δάνεια θα επιστραφούν. Ειδάλλως είναι η συνταγή ολοσχερούς εθνικής καταστροφής. Πιστεύω ότι η προηγούμενη κρίση κάτι μας έχει διδάξει» είπε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε:

«Για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν τραπεζικά έχουμε φτιάξει την επιστρεπτέα προκαταβολή, επιπλέον η 4 και η 5, θα είναι το 50% μη επιστρεπτέο, έχουμε μέτρα, μέσω των περιφερειών, από το ΕΣΠΑ, για την επιδότηση , έχουμε πληρώσει τόκους των επιχειρηματικών δανείων της πρώτης φάσης της πανδημίας, έχουμε σειρά μέτρα για την αποζημίωση των ενοικίων και για τη στήριξη των εργαζομένων, αλλά δε θα παρέμβουμε να δοθούν δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια. Αυτό θα ήταν ακραία πράξη ανευθυνότητας».

«Τα μέτρα δούλεψαν, απεδείχθη από τους πίνακες που έβγαλε η Γιουροστατ. Η Ελλάδα ήταν η χώρα που είχε τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας σε όλη την Ε.Ε. και στις 27 χώρες από το πρώτο lock down. ‘Αρα, τα μέτρα που φτιάξαμε δούλεψαν . Σημειώνω , ότι στην αρχή, η Ελλάδα θεωρούνταν ότι θα ήταν η χώρα που θα είχε τις περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό. Άρα, όχι μόνο δούλεψαν, αλλά δούλεψαν σε μια χώρα, που όλοι θεωρούσαν ότι θα έχει τη μεγαλύτερη ζημιά. Με την ίδια αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα και εργατικότητα δουλεύουμε τώρα»

 Για τα ενοίκια

Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι το μέτρο της έκπτωσης -40% στο ενοίκιο (μέρος του ενοικίου καλύπτεται και από την κυβέρνηση) για το επαγγελματικό ακίνητο είναι ένα μέτρο ισορροπημένο, ώστε να μη δημιουργούνται αντικίνητρα, ή να υπάρχουν δυσαναπλήρωτες απώλειες για τη μία, ή την άλλη πλευρά.

Σε ότι αφορά την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ για την κρίση της πανδημίας, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι η Ελλάδα κατετάγη δεύτερη στους επίσημους πίνακες, σε σχέση με την ταχύτητα (απορρόφησης) και το μέγεθος της οικονομίας της για τον covid-19 μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και για αυτό και έκανε «ρεκόρ πληρωμών», περίπου επτά δισεκατομμύρια.

«Υπάρχει ένα μικρό ποσό χρημάτων ΕΣΠΑ από προηγούμενα χρόνια, έχω κάνει αίτημα να κάνουμε μετακίνηση του ποσού» ανέφερε ο υπουργός, εξηγώντας ότι εξετάζεται από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. και πρόσθεσε: «Γενικώς είναι δύσκολο για τους κανόνες του ΕΣΠΑ όπως ισχύουν μέχρι τώρα, πιστεύω ότι έχουμε επικαλεστεί ισχυρά επιχειρήματα, την ιδιαιτερότητα της εποχής της πανδημίας. Αν αυτή η απόφαση έρθει αυτό θα μας δώσει περίπου άλλο ένα δισεκατομμύριο».

Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα αναβολής».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα επιβράβευσης των συνεπών επιχειρηματιών, που άντεξαν στην κρίση και δεν έκαναν απολύσεις , όπως το γεγονός ότι και για τα «πράσινα» δάνεια ισχύει η πληρωμή των τόκων των επιχειρηματικών δανείων και η επιστρεπτέα προκαταβολή ένα και δύο είχαν σχετικές προβλέψεις και άλλες ρυθμίσεις.

«Η κυβέρνηση έχει πάρει σειρά μέτρων για να επιβραβεύσει τους συνεπείς, είμαι περήφανος να πω ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση στην Ελλάδα που έθεσε σε πρώτη ταχύτητα τους συνεπείς και μετά τους ασυνεπείς. Αυτό το κάνουμε και για λόγους καλλιέργειας φορολογικής και ασφαλιστικής και επιχειρηματικής συνείδησης»

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει να παγώσουν οι καταβολές υποχρεώσεων προς το κράτος, τραπεζικά δάνεια, δόσεις ασφαλιστικών εισφορών να προστατευτούν οι επαγγελματικές μισθώσεις, να «πιεστούν οι τράπεζες να είναι πιο γρήγορες», καθώς επίσης να ληφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μέριμνα για τους εργαζόμενους και για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρηματιών.

Related posts

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο

banks

Talk of the market: Άνοιξε η τουριστική περίοδος

banks

Υπ. Τουρισμού: Επιδότηση ανεργίας για ανέργους από την πτώχευση της Thomas Cook

banks

ΤτΕ: Ανοδικά οι τιμές γραφείων και καταστημάτων το 2019

banks

Χ. Θεοχάρης: «Βλέπει» γρήγορη ανάκαμψη του τουρισμού μετά την άρση του lockdown

banks

Εurogroup: «Δεύτερη ευκαιρία» για ισχυρό «δίχτυ ασφαλείας» κατά των επιπτώσεων του κορωνοϊού

banks