10.5 C
Athens
April 1, 2020
Image default
COVER STORY

Άλμα στις ισπανικές τραπεζικές μετοχές μετά από απόφαση του αν. δικαστηριου της Ε.Ε

Οι μετοχές των ισπανικων τράπεζων αυξήθηκαν, αφού το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε μια διαφωνία σχετικά με τους αμφιλεγόμενους όρους των ενυπόθηκων δανείων στους εθνικούς δικαστές, σύμφωνα με αναλυτές των κυβερνήσεων, επιτρέποντας στους δανειστές να αποφύγουν ένα σενάριο χειρότερης περίπτωσης μαζικών αποζημιώσεων προς τους πελάτες.

Ενώ το δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο δήλωσε ότι οι τράπεζες μπορεί να παραπλάνησαν τους πελάτες τους σχετικά με τα δάνεια, οι δικαστές έβαλαν το βάρος στα εθνικά δικαστήρια για να ξεπεράσουν τις διαφορές κατά περίπτωση.

Η CaixaBank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, σημείωσε άνοδο έως 7,8% μετά την απόφαση της Τρίτης, το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο κέρδος από τον Ιούνιο του 2016. Η Bankia SA σημείωσε άνοδο 8,1%, το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο άλμα από τον Σεπτέμβριο.

Το ζήτημα είναι αν οι δανειστές παραπλάνησαν τους πελάτες τους παραλείποντας να τους δώσουν αρκετές πληροφορίες κατά την πώλησή τους σε ενυπόθηκα δάνεια συνδεδεμένα με τον δείκτη αναφοράς δανείων της κεντρικής τράπεζας ή το IRPH. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας το 2017 δήλωσε ότι οι συμβάσεις δεν θα μπορούσαν να είναι καταχρηστικές εφόσον συνδέονταν με επίσημο δείκτη.

“Αυτή η απόφαση περιορίζει τον κίνδυνο για τις τράπεζες, καθώς θα είναι ευκολότερο για αυτούς να φτάσουν σε ατομικές συμφωνίες με τους πελάτες και υπάρχουν ήδη τοπικές ποινές που ευνοούσαν τις τράπεζες, ώστε ίσως λιγότεροι πελάτες να έχουν την τάση να υποβάλλουν αγωγές”, ανέφερε ο αναλυτής της Renta 4 Nuria Alvarez.

“Είναι μια θετική απόφαση για τις τράπεζες. Βεβαίως θα πρέπει να κάνουν προβλέψεις για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον νομικό κίνδυνο, αλλά λιγότερο από ό, τι αναμενόταν “, δήλωσε ο Αλβάρεζ.

Η CaixaBank είναι ο πιο εκτεθειμένος δανειστής, με 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ (6,8 δισεκατομμύρια δολάρια) εκκρεμών ενυπόθηκων δανείων που συνδέονται με IRPH, ακολουθούμενη από τις Banco Santander SA και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA. Σε ένα ακραίο σενάριο, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αναγκαστούν να αποπληρώσουν τους πελάτες τους μέχρι και 44 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc.

H απόφαση θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα εκδικαστούν οι άλλοι εκκρεμείς αξιώσεις. Περίπου 1 εκατομμύριο πελάτες στην Ισπανία αγόρασαν ενυπόθηκα ομόλογα IRPH, πληρώνοντας κατά μέσο όρο 25.000 ευρώ περισσότερα από αυτά με δάνεια βάσει του δείκτη Euribor, σύμφωνα με εκτίμηση της Ένωσης Χρηματοοικονομικών Χρηστών Asufin.

Στην απόφαση της Τρίτης, οι δικαστές της ΕΕ δήλωσαν ότι οι Ισπανοί ομολόγοι τους θα έχουν την εξουσία να αντικαταστήσουν τον δείκτη με έναν άλλο πιο ευνοϊκό για τους πελάτες.

“Εάν διαπιστώσουν ότι ο όρος είναι αθέμιτος, μπορούν, προκειμένου να προστατεύσουν τον καταναλωτή από ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την ακύρωση της σύμβασης δανείου, να αντικαταστήσουν τον εν λόγω δείκτη με συμπληρωματικό δείκτη προβλεπόμενο από τον ισπανικό νόμο” δήλωσαν οι δικαστές της ΕΕ στην απόφαση.

Το IRPH είναι πιο περίπλοκο από τον υπολογισμό του ευρέως χρησιμοποιούμενου δείκτη Euribor, καθώς συμπεριλαμβάνει επίσης τα τέλη και τον πιστωτικό κίνδυνο. Διατέθηκε στην αγορά ως πιο σταθερή επιλογή όταν η διαφορά μεταξύ των δύο δεικτών ήταν μικρότερη, το IRPH παρήγαγε σταθερά υψηλότερα ποσοστά για τους πελάτες από τότε που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το χάσμα μεταξύ των δύο διευρύνθηκε από το 2008, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να μειώνει το επιτόκιο αναφοράς της.

Η υπόθεση είναι: C-125/18, Gomez del Moral Guasch.

Related posts

Πώς σχολιάζουν HSBC και GS το business plan της Alpha Bank

banks

Ποιες προτεραιότητες θέτει ο SSM για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

banks

Πώς αποτιμά η Moody’s τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες

banks

Τι συμβαίνει με τις τραπεζικές μετοχές ;

banks

Προς ρύθμιση «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια 11 δισ.

banks

Οι έξι υποψήφιοι διάδοχοι του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ

banks

Leave a Comment