13.2 C
Athens
November 30, 2020
Image default
ECONOMY

Αδ. Γεωργιάδης: Ανύπαρκτος ο φόβος να ανοίγουν τα πολυκαταστήματα την Κυριακή

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανύπαρκτο χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην Βουλή τον φόβο, πολυκαταστήματα να λειτουργούν και τις Κυριακές,με αφορμή την διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία επιτρέπει σε μαγαζιά που βρίσκονται σε περιοχές κάτω των 5.000 κατοίκων, να ανοίγουν κατά την διάρκεια της Κυριακάτικης αργίας,

Το νομοσχέδιο, που ρυθμίζει ζητήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου, τον έλεγχο και λειτουργία της αγοράς, ενώ εμπεριέχει και διατάξεις διευκόλυνσης της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και επί της αρχής στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια. Αύριο το πρωί έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στην Επιτροπή η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου. 

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση και επί των άρθρων του σχεδίου νόμου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης απέρριψε την πρόταση που διατυπώθηκε από φορείς αλλά και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση να τεθεί στο νομοσχέδιο ένα χιλιομετριοκό όριο για τις περιοχές κάτω των 5.000 κατοίκων όπου θα μπορούν να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές. «Θέλω να είμαι ειλικρινής: η πρώτη μου αντίδραση είναι αρνητική στο θέμα των χιλιομέτρων. Πιστεύω θα μπλέκαμε με μια τρομερή γραφειοκρατία και νέες καταγγελίες για το αν είναι 15 χιλιόμετρα ή 14,9 και μετά ερμηνεία αν το κατάστημα ήταν 15 χιλιόμετρα ή το κέντρο του δήμου ήταν 15 χιλιόμετρα και θα βάλουμε τους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται εκ νέου […] Η εμπειρία μου, μετά από 13 χρόνια εδώ, είναι ότι όσο πιο πολύπλοκη είναι μια διάταξη, συνήθως τόσο πιο δυσερμήνευτη είναι και στην πράξη δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα» ανέφερε ο υπουργός. 

Άλλωστε, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, «ο νόμος αυτός που ψηφίζουμε, ρητώς αναφέρεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή έως 9 άτομα προσωπικό και έως ενάμισι εκατομμύριο τζίρο». Κατά συνέπεια, «δεν αφορά επιχειρήσεις όπως το Praktiker που ακούστηκε στη συζήτησή μας». Στη δε παρατήρηση πως ένα νομικό πρόσωπο μπορεί να «σπάσει» σε πολλά μικρότερα και διαφορετικά τμήματα την επιχείρησή του, ο υπουργός είπε ότι «ο νόμος πιάνει και τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις». 

Η διάταξη αυτή, εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, δημιουργήθηκε γιατί «ήρθαν εμπορικοί σύλλογοι της επαρχίας, καταστηματάρχες και μικρομεσαίοι και μας ανέφεραν πως οι οικείες Περιφέρειες τους είχαν βάλει υψηλά πρόστιμα γιατί δούλευαν τις Κυριακές τα μίνι μάρκετ τους. Εγώ δεν μπορώ να τους πω ‘έ, κόψε τον λαιμό σου, ας σου βάζουν πρόστιμα’. Η δουλειά του πολιτικού είναι να λύνει τα προβλήματα των ανθρώπων αν τα θεωρεί δίκαια. Αν τα θεωρεί άδικα, να τους πει «καλώς σας βάλανε το πρόστιμο». Επειδή εγώ τυγχάνει να το θεωρώ δίκαιο και δεν θέλω αυτοί οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται και να καταστρέφονται, γι’ αυτό φέρνω την ρύθμιση». 

Ο υπουργός επίσης, χαρακτήρισε ανύπαρκτο τον φόβο, ότι αυτή η διάταξη μπορεί «να ανοίγει το δρόμο για να πάνε τα πολυκαταστήματα στο ΣτΕ για να ανοίγουν και αυτά την Κυριακή» λέγοντας πως όλοι ξέρουμε ότι όλες έως σήμερα αποφάσεις του ΣτΕ είναι υπέρ της περιφρούρησης της κυριακάτικης αργίας»

Για την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς

Σχετικά με τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τις προσλήψεις στην Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, ο υπουργός επιβεβαίωσε πως θα προσληφθούν και 5 δικηγόροι ως «Π.Ε. Διοικητικού», γιατί έτσι είναι η περιγραφή στο δημόσιο σύστημα και για τους δικηγόρους, και όπως όλες οι σχετικές προσλήψεις, θα γίνουν με την προβλεπόμενη ταχεία διαδικασία του ΑΣΕΠ. Στις παρατηρήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη, ότι είναι μικρός ο αριθμός της στελέχωσης, ο υπουργός ανέφερε πως «εμείς έχουμε μπει σε μια λογική να μην πάμε σε υπερβολικές προσλήψεις και σε υπερβολική διόγκωση της υπηρεσίας, καθώς στο μυαλό μας έχουμε ότι από τα πρόστιμα που η υπηρεσία θα βάζει, δηλαδή το παραγόμενό της, θα μπορεί να πληρώνει τα έξοδά της. Η ΔΙΜΕΑ δεν θα επιβαρύνει το κράτος, θα φέρνει λεφτά και δεν θα παίρνει λεφτά από το κράτος. Αν είναι τόσο μεγάλη η ύλη που έχει να κάνει και είναι πραγματικά τόσο μεγάλο το φόρτος εργασίας, όπως πιθανόν και να είναι, εδώ είμαστε για να αυξήσουμε το προσωπικό της» ανέφερε σχετικά. 

 Η δουλειά της ΔΙΜΕΑ εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι μόνο να συλλαμβάνει κάποιον που κάνει το παραεμπόριο, αλλά θα πρέπει να κάνει και τη δουλειά της παραπομπής στην ελληνική δικαιοσύνη. ‘Αρα, πρέπει ο φάκελος να είναι τεκμηριωμένος με τα στοιχεία, για να έχει αποτέλεσμα στο δικαστήριο, αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα. Ο σκοπός είπε «είναι να φτιάξουμε ένα Σώμα που θα λειτουργεί και να παράγει αποτελέσματα».

Το νέο ΕΣΠΑ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημείωσε πως στο νέο ΕΣΠΑ, «όπως σχεδιάζεται, το 1/3 περίπου θα είναι για ψηφιακά έργα. Μέσα σε αυτό το κομμάτι για τα ψηφιακά έργα, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι θα είναι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Στο δε, Ταμείο Ανάκαμψης, μια από τις βασικές προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την αξιοποίηση αυτών των πόρων και εννοώ του Ταμείου Covid -19, είναι τα κίνητρα τη συνένωση των επιχειρήσεων – και ένα από τα κίνητρα που θα δίνονται, θα είναι και χρήματα για τον ταχύτατο ψηφιακό πραγματισμό» 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού 

Σχετικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το θέμα που έθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των χρεώσεων των τηλεπικοινωνιών και αν θα πρέπει να ανήκει στις αρμοδιότητες της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών ή θα πρέπει να εμπλακεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο υπουργός είπε ότι «το θέμα μας απασχολεί, υπάρχει ένας δημόσιος διάλογος που γίνεται μεταξύ των δύο αρχών. Δεν μπορώ να σας πω ότι είμαι σε θέση να υποστηρίξω αλλαγή του νομικού πλαισίου που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα. Το πλαίσιο, κατά τη γνώμη μας, ακόμα λειτουργεί. Παρά ταύτα, είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει. Δεν είναι της παρούσης, γιατί υπάρχουν σοβαρά αντεπιχειρήματα – ίσως κάποτε θα μπορούσε να γίνει. Πάντως, σήμερα που μιλάμε, με εν εξελίξει τον διαγωνισμό του 5G και με πράγματα που τρέχει η επιτροπή Παίγνιων και Τηλεπικοινωνιών, δεν νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος. Κάποια στιγμή στο μέλλον, θα μπορούσε να ζητηθεί αν αυτό θα έπρεπε να αλλάξει».  

--

-

Related posts

Ταμείο Εγγυοδοσίας: «Πράσινο φως» από Ε. Ε. για 2 δις ευρώ προς την Ελλάδα

banks

Ά. Γεωργιάδης: Μπουλντόζα στο Ελληνικό αρχές 2020, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

banks

Ενημέρωση για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο ανάθεσης διαχείρισης απαιτήσεων κατ’ άρθρο 2 του Ν. 4354/2015

banks

Ο Όλυμπος πρωταγωνιστεί στην τουριστική καμπάνια της Κ. Μακεδονίας

banks

Τροπολογία 69 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

banks

Στήριξη της ελαιοκομίας με 126 εκατ. ευρώ

banks