Τροποποιείται το σύστημα αξιολόγησης των ερευνητικών κέντρων και θεσπίζεται ειδική ρύθμιση για την αξιολόγηση των ερευνητικών ινστιτούτων, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Διαδικασία ανατροφοδότησης

Τα ερευνητικά ινστιτούτα προτείνεται να αξιολογούνται κάθε τρία έτη, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και την επιμέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΕΣΕΤΕΚ, το οποίο «θεωρείται ως ο κατεξοχήν φορέας που εγγυάται μία αμερόληπτη και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία».

Η διαδικασία αξιολόγησης, όπως περιγράφεται στη διάταξη, εξασφαλίζει ότι αυτή δεν ολοκληρώνεται με την υποβολή των εκθέσεων από τις επιτροπές αξιολόγησης, αλλά δημιουργείται μία συνέχεια και μία διαδικασία ανατροφοδότησης, σχετικά με την εφαρμογή των συστάσεων των επιτροπών και της γενικότερης πορείας του ινστιτούτου, μετά την αξιολόγηση, η οποία θα ληφθεί υπόψιν στην επόμενη αξιολόγηση, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.

Κλειστή συνεδρίαση

Η αξιολόγηση των ερευνητικών ινστιτούτων ενεργείται με βάση με κοινούς δείκτες ποιότητας και αποτελεσματικότητας, οι οποίοι καθορίζονται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, έπειτα όμως από γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τα κριτήρια.

Με το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης οι πρόεδροι των επιτροπών αξιολόγησης των ινστιτούτων συνεδριάζουν σε κλειστή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας με σκοπό να γίνει μία συγκριτική αποτίμηση των ινστιτούτων των ερευνητικών κέντρων της χώρας.

Τομή

Τα ερευνητικά κέντρα θα αξιολογούνται κάθε 5 έτη με αντίστοιχη διαδικασία αυτής της αξιολόγησης των ινστιτούτων.

«Η διαδικασία αξιολόγησης είναι μία τομή για τα ερευνητικά κέντρα και τα ερευνητικά ινστιτούτα. Ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να είχε σχεδιαστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ήδη έχουμε αργήσει», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρουσιάζοντας τις νέες διατάξεις στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας