23.4 C
Athens
October 16, 2019
Image default
WORLD

Από φθινόπωρο και μετά οι αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα

Πολύ μικρό περιθώριο για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων άφησαν οι ευρωπαίοι εταίροι μετά την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ουσιαστικά διαμηνύοντας στην νεοσύστατη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως προτεραιότητά της πρέπει να είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως ο στόχος του 3,5% αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από το 2015, και συνεπώς δεν συνιστά κάτι έκτακτο ή καινοφανές.

Τόνισε πως η επίτευξη του στόχου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, προσθέτοντας είναι «δύσκολο» να δει πώς το δημόσιο χρέος θα παραμείνει βιώσιμο διαφορετικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας πως η τήρηση δεσμεύσεων είναι η κύρια πηγή για την διασφάλιση της αξιοπιστίας στους κόλπους της ευρωζώνης.

Προειδοποίησε πως όταν ένα κράτος αθετεί προγενέστερες δεσμεύσεις χάνει την αξιοπιστία του, με συνέπεια την μείωση της εμπιστοσύνης, των επενδύσεων και εν τέλει της ανάπτυξης. «Επομένως, η συμβουλή μου είναι να μείνετε πιστοί στις δεσμεύσεις», κατέληξε.

Παραθυράκι για αφορολόγητο

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναθεώρηση άλλων μέτρων που έχουν ζητήσει, όπως η ήδη νομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις αρχές του επόμενου έτους.

Άφησε να εννοηθεί πως οι δημοσιονομικές επιλογές που θα κάνει η ΝΔ το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι κρίσιμες για την κρίση των εταίρων, σημειώνοντας με νόημα πως το νέο φορολογικό και φοροεισπρακτικό μείγμα θα είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων, ειδικά μετά τις προεκλογικές παροχές που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανησυχούμε για αποφάσεις που ελήφθησαν τους δύο τελευταίους μήνες και υιοθετήθηκαν από όλα τα μεγάλα κόμματα στην Βουλή. Δεν είναι καλές για την ανάπτυξη και συνιστούν οπισθοδρόμηση» σε κάποια μέτωπα, είπε. Στάθηκε ιδιαίτερα σταθερή περικοπή των δημόσιων επενδύσεων που εφήρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Σεντένο συμφώνησε λέγοντας πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να πετύχεις δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί. Συμπλήρωσε πως το Eurogroup εν ευθέτω χρόνω θα μελετήσει τόσο τον εκτροχιασμό που προκαλούν οι προεκλογικές παροχές Τσίπρα όσο και τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως ο κ. Ρέγκλινγκ να βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και θα έχει ευκαιρία για τον πρώτο κύκλο επαφών με το νεότευκτο οικονομικό επιτελείο.

Related posts

Συνάντηση Τραμπ με τον Κινέζο αντιπρόεδρο για την εμπορική συμφωνία

banks

Κίνα: Αμετάβλητη η μεταποιητική δραστηριότητα τον Μάιο

banks

Ιταλία: Ο Ματέο Σαλβίνι απευθύνει νέα προειδοποίηση προς τις ΜΚΟ

banks

Κύπρος: Αθωώθηκαν οι δύο Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι που κατηγορούνταν για προσβολή του Erdogan

banks

Ουκρανία: Σε ένα ντιμπέιτ-σόου, Ζελένσκι και Ποροσένκο αντάλλαξαν κατηγορίες, δύο ημέρες πριν τις προεδρικές

banks

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Κομισιόν

banks

Leave a Comment