13.5 C
Athens
March 1, 2021
Image default
POLITICS

Βίτσας: Άριστη έως πολύ καλή η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας

Στην κατάσταση με το προσφυγικό στη Σάμο, αλλά και στα διαμερίσματα, ξενοδοχεία και κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, αναφέρθηκε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Βίτσας. Όπως τόνισε, «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποσυμφορηθεί η Σάμος», ενώ όσον αφορά την ηπειρωτική χώρα, περιέγραψε μια άριστη έως πολύ κατάσταση.

«Η Σάμος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Βέβαια, η δικαιολογία είναι ότι στη Σάμο ήταν οι μεγαλύτερες ροές το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου. Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποσυμφορηθεί το νησί, όπως έχουν αποσυμφορηθεί και τα άλλα νησιά και να διατηρηθούμε σε ένα επίπεδο που βρίσκονται σήμερα και ακόμα παρακάτω η Λέρος και η Χίος -η Κως είναι αρκετά χαμηλά- και να συνεχιστεί και η απεμπλοκή ανθρώπων που έχουν το δικαίωμα, στη Λέσβο», ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Έχουμε δει και τις λεπτομέρειες που δυσκολεύουν τη δουλειά μας στη Σάμο. Παίρνουμε μέτρα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα δώσουν τη δυνατότητα στους ευάλωτους να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και σ’ αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα να επιστραφούν», επισήμανε ο κ. Βίτσας.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση σε κέντρα φιλοξενίας, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή η διάταξη είναι περίπου 25.000 σε διαμερίσματα, 7.000 σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία και περίπου 18.000 – 20.000 σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Η κατάσταση είναι από άριστη στα διαμερίσματα, στα ξενοδοχεία και σε ορισμένα κέντρα φιλοξενίας, όπως είναι η Ανδραβίδα στην ενδοχώρα, έως πολύ καλή στα υπόλοιπα».

Ειδικότερα για το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, ο υπουργός σημείωσε ότι χρησιμοποιείται ως κέντρο transit, «δηλαδή όσοι φτάνουν στη Θεσσαλονίκη πηγαίνουν πρώτα στα Διαβατά και μετά διαμοιράζονται σε άλλα κέντρα φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα», γεγονός που, όπως είπε, «δημιουργεί ορισμένα ζητήματα κατά περιόδους στα Διαβατά, υπερφόρτωση δηλαδή, αλλά με το άνοιγμα και δύο κέντρων σε 1-2 μήνες ακόμη, νομίζω ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί μια για πάντα».

Εξήγησε ότι «πάντα όμως υπάρχει το ζήτημα των ροών και πάντα υπάρχει το ζήτημα της ευρωπαϊκής πολιτικής», ενώ ερωτηθείς για το «διάδρομο» στο Δέλτα του Έβρου, απ’ όπου περνούν κυρίως Αφγανοί πρόσφυγες και μετανάστες, ο κ. Βίτσας, είπε: «Είμαστε σε επικοινωνία γι’ αυτό το νέο διάδρομο που ξεκινάει από δύο χωριά της Τουρκίας, που είναι κοντά στον Έβρο και κάνοντας μια γωνία, κατά κύριο λόγο Αφγανοί φτάνουν κάπου κοντά στην Αλεξανδρούπολη.

Είμαστε σε μια επικοινωνία με τις τουρκικές κατά κύριο λόγο αρχές· βέβαια το θέμα με τους Αφγανούς πρόσφυγες και μετανάστες είναι πολύ ευρύτερο, το συζητάμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συζητάμε και σε επίπεδο υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ώστε να ανακοπεί ο δρόμος των διακινητών. Και θέλω να επιμείνω στον όρο “των διακινητών”, οι οποίοι βέβαια μηχανεύονται και πολλές φορές είναι ένα βήμα μπροστά από τις προσπάθειες που κάνουμε εμείς».

Σε ό,τι αφορά την κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «είναι επ’ ωφελεία μας στη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και επ’ ωφελεία της Τουρκίας και της Ευρώπης να παραμείνει αυτή η συμφωνία, να δούμε τακτικά ζητήματα ή λεπτομέρειες που πρέπει να διορθώσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον».

Τέλος, επισήμανε πως η συμφωνία αυτή «έχει σημάνει μια τεράστια μείωση των ροών», αλλά -όπως εξήγησε- δεν λύνει από μόνη της τα πάντα. «Δεν λύνει το πόσοι άνθρωποι θα έχουν ζωή στη δική τους χώρα και να μην αναγκάζονται με κίνδυνο της ζωής τους να έρχονται προς την Ευρώπη, δεν λύνει το ζήτημα της πιθανής ανάφλεξης πολέμων σε περιοχές στη Συρία» και σημείωσε πως παραμένει ως ζήτημα και η ανακατανομή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε.

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ κατά Πέτσα: Γιατί χρηματοδότησε αρνητές μάσκας και συνομωσιολόγους;

banks

Την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ στη Λευκωσία

banks

Χρηστίδης για πρόταση Τσίπρα : Δεν είναι θέμα συμβουλίου πολιτικών αρχηγών η πανδημία

banks

Πέτσας στο MEGA: Με ανοιχτά καταστήματα τα Χριστούγεννα – Πώς θα γίνει η άρση του lockdown

banks

Καυστικός Αρκάς: «Τα απλά πράγματα που ομορφαίνουν τη ζωή»

banks

Ταραντίλης : Πώς φτάσαμε στην παραίτηση βόμβα του κυβερνητικού εκπροσώπου

banks