10 C
Athens
December 3, 2020
Image default
COVER STORY

«Βομβα» 1,4 τρισ. Ε στις τράπεζες της Ευρώπης

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες λένε ότι τα πάνε καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού. Αλλά οι ρυθμιστικές αρχές και τα στελέχη των τραπεζών ανησυχούν για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: ένα κύμα επισφαλών δανείων που θα μπορούσαν να κατακλύσουν τους δανειστές όταν τελειώσουν τα κυβερνητικά πακέτα διάσωσης.

Tα άνευ προηγουμένου επίπεδα κυβερνητικής και χρηματοοικονομικής στήριξης, συμπεριλαμβανομένων των μορατόριων αποπληρωμής που μερικές φορές καλύπτουν το ένα τέταρτο όλων των εκκρεμών δανείων, έχουν διατηρήσει τα νοικοκυριά και τις εταιρείες στη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν χρειάστηκαν να αναγνωρίσουν αυτά τα δάνεια ως δυνητικά κόκκινα.

Ακόμη και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τράπεζων αναρωτιούνται τι θα συμβεί όταν λήξει η υποστήριξη.

«Αυτό που έχουμε είναι μια πολύ περίεργη κρίση» στην οποία οι οικονομίες πέφτουν απότομα, αλλά οι επιλογές δεν αυξάνονται κυρίως λόγω των μέτρων ανακούφισης, δήλωσε ο Steven van Rijswijk, διευθύνων σύμβουλος της ING Groep την περασμένη εβδομάδα. «Όταν σταματήσουν αυτά τα μέτρα, ποια θα είναι λοιπόν η εικόνα; Έχουμε περιορισμένη ορατότητα ακόμα. “

Οι ρυθμιστικές αρχές φοβούνται ότι ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ αργές για να αντιδράσουν στα πιθανά προβλήματα των δανειοληπτών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι τα επισφαλή δάνεια στην ευρωζώνη θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, εάν οι οικονομίες πέσουν ακόμη περισσότερο από το αναμενόμενο, ένα σενάριο που ανέφερε η κεντρική τράπεζα είναι σοβαρό αλλά εύλογο.

Η ανησυχία είναι ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να εξαντληθούν κεφάλαιακα εάν ξαφνικά κατακλύζονται από αθετήσεις, που χρειάζονται κρατική υποστήριξη. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο τώρα είναι πόσο γρήγορα αυτές οιεπιλογές θα μπορούσαν να συσσωρευτούν ή εάν τα κρατικά προγράμματα ενδέχεται να μετριάσουν τις απώλειες των τραπεζών για τα επόμενα χρόνια.

Η Elke König, επικεφαλής ενός οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε μετά την οικονομική κρίση της Ευρώπης για τη διαχείριση προβληματικών τραπεζών, δήλωσε ότι οι δανειστές πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν δάνεια που είναι απίθανο να εξοφληθούν. «Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να εξαφανιστούν οι πιθανές απώλειες», είπε η κυρία König.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν ήδη πολύ πίσω από τους αντιπάλους των ΗΠΑ στην ανάκαμψη από το τελευταίο σοβαρό σοκ το 2008. Στη συνέχεια, οι αμερικανικές τράπεζες έλαβαν βοήθεια από κυβερνητικά προγράμματα και κεντρικές τράπεζες για να ξεφορτώσουν τα κακά περιουσιακά στοιχεία γρήγορα, ενώ οι τράπεζες στην Ευρώπη παγιδεύτηκαν από μια κρίση δημοσίου χρέους που συγκράτησε την οικονομική ανάπτυξη. Τα χαμηλά επιτόκια, που επιβάλλονται για την τόνωση των δαπανών, έπληξαν περαιτέρω τα κέρδη των τραπεζών.

Αυτή τη φορά, οι Αμερικανοί εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους έλαβαν εβδομαδιαίες πληρωμές 600 $ για αρκετούς μήνες, ενώ άλλοι παρέμειναν στη δουλειά λόγω δανείων του Προγράμματος Προστασίας Paycheck σε μικρές επιχειρήσεις.

Ενώ πολλές τράπεζες των ΗΠΑ επιτρέπουν στους δανειολήπτες να παραλείψουν ορισμένες πληρωμές, η συνολική υποστήριξη ήταν λιγότερο γενναιόδωρη από ό, τι στην Ευρώπη.

Στην Ιταλία – όπου οι τράπεζες εξακολουθούν να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν παλαιά χαρτοφυλάκια επισφαλών χρεών – πάνω από το 25% των δανείων προς τις επιχειρήσεις και το 15% για τα νοικοκυριά, συνολικού ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, τέθηκαν σε αναστολή, σύμφωνα με την Scope Ratings. Η χώρα ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα το επίκεντρο της επιδημίας του ιού στην Ευρώπη και έχει πληγεί από την κατάρρευση του τουρισμού.

Στην Πορτογαλία, όπου οι εταιρείες και η κυβέρνηση είναι πολύ χρεωμένες, τα μορατόρια δανείων σε επιχειρήσεις κάλυψαν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας. Πάνω από το ήμισυ της πίστωσης πήγε σε εταιρείες στον τομέα της φιλοξενίας και των εστιατορίων που  υπάγονται στο πρόγραμμα.

«Μέχρι να επιλυθούν τα μορατόριουμ, θα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πραγματική έκταση των απωλειών», είπε ο κ. Troiano.

Ο Carlo Messina, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής δανειστής Intesa Sanpaolo φάνηκε αισιόδοξος σε πρόσφατα σχόλια, λέγοντας ότι, παρά την πανδημία, η τράπεζά του είχε τη χαμηλότερη εισροή επισφαλών δανείων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020.

Στην Ισπανία και αλλού, «η συμπεριφορά των πελατών ήταν καλύτερη από την καθοδήγηση που δώσαμε τον Απρίλιο και τον Ιούλιο», δήλωσε η Ana Botín, εκτελεστική πρόεδρος της Banco Santander SA, έναν σημαντικό δανειστή στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Οι περισσότεροι δανειολήπτες ξεκίνησαν ξανά τις πληρωμές όταν έληξαν τα προγράμματα μορατόριουμ, είπε, και ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε πραγματικά φέτος. Περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, ή το 4% του βιβλίου δανείων του Σανταντέρ, εξακολουθεί να υπόκειται σε μορατόριουμ, συμπεριλαμβανομένων πολλών ισπανικών υποθηκών.

Σύμφωνα με μια ανάλυση της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, οι βαρύτεροι χρήστες των διακοπών πληρωμής είναι νοικοκυριά που ήταν ήδη πιο ευάλωτα από οικονομική άποψη. Εκτιμά ότι περισσότερα από 52 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια οικιακών και προσωπικών επιχειρήσεων στην Ισπανία, ή περίπου το 8% αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις, βρίσκονται σε παύση.

Χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν επίσης χορηγήσει επιδοτήσεις σε εταιρείες ώστε να μπορούν να διατηρήσουν τους αδρανείς εργαζόμενους, εμποδίζοντας την αύξηση της ανεργίας. Αντίθετα, το ποσοστό ανεργίας είχε αυξηθεί στις ΗΠΑ.

Μέρος του λόγου για τη εικόνα των τραπεζών αναφέρεται στους λογιστικούς κανόνες. Οι τράπεζες μπορούν συνήθως να υπολογίζουν ότι το δάνειο αποδίδει έως ότου υπάρξει πραγματική επιδείνωση, όπως χαμένες πληρωμές τόκων ή εταιρεία που θα χρεοκοπήσει.

Ο Andrea Enria, επικεφαλής του τμήματος εποπτείας της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ορισμένες τράπεζες είναι αισιόδοξες και περιμένουν έως ότου υπάρξουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ένας πελάτης χρεοκοπεί. Είπε στους ευρωπαίους νομοθέτες τον περασμένο μήνα ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να αφήνουν τα δάνεια να «σαπίζουν στον ισολογισμό τους».

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δανείζουν τώρα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 400 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις φέτος στο πλαίσιο κυβερνητικών προγραμμάτων που εγγυώνται ένα κομμάτι της αποπληρωμής στις τράπεζες. Τα προγράμματα δίνουν στις εταιρείες πολύτιμα μετρητά για να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά μπορούν επίσης να διατηρήσουν τις μη βιώσιμες εταιρείες ζωντανές.

Οι τοπικοί κινηματογράφοι, τα οικογενειακά εστιατόρια και τα κομμωτήρια συγκαταλέγονται μεταξύ των επιχειρήσεων που λαμβάνουν τέτοια δάνεια, σύμφωνα με ανακοινώσεις από τράπεζες, παρόλο που δεν είναι σαφές πότε θα ανακάμψουν πλήρως αυτοί οι τομείς.

«Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη τράπεζα είναι οι κυβερνήσεις», δήλωσε ο Matt Long, επικεφαλής των κεφαλαιαγορών για την Ευρώπη στην Accenture. «Όταν σταματήσει, τότε θα δούμε την πραγματική ικανότητα των δανειοληπτών να εξοφλήσουν τα δάνεια και να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις».

Related posts

ΗΠΑ: Οι επενδυτές παραείναι αισιόδοξοι όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη, προειδοποιεί αναλυτής

banks

Τι είπαν οι CEOs των τραπεζών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

banks

Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές-στόχους των τραπεζών

banks

Το υποπτο παιχνιδι των λαϊκιστών με την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας

banks

Τράπεζες: Ποια χρηματοδοτικά προγράμματα προσφέρουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

banks

Oι πιο εκτεθειμένες στην πανδημία ευρωπαϊκές τράπεζες – Που βρίσκονται οι ελληνικές

banks