11.5 C
Athens
April 20, 2024
Image default
MARKETS

Βουτιά στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Βουτιά στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Σημαντική πτώση παρατηρείται στη σημερινή (10/4) συνεδρίαση της Wall Street, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το χρονοδιάγραμμα της Fed όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,21% στις 38.415,06 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει κατά 1,00% στις 5.158,07 μονάδες και ο Nasdaq Composite σημειώνει απώλειες 0,99% στις 16.145,51 μονάδες.

Ο S&P 500 έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος τον Απρίλιο, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Μαρτίου, έχοντας ξεκινήσει το 2024 με ένα εντυπωσιακό ράλι, κατά το οποίο ενισχύθηκε κατά 10%, επιτυγχάνοντας άνοδο-ρεκόρ πενταετίας, για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάρτιο (σε επίπεδο μήνα) και κατά 3,5% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones προέβλεπαν αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,4% σε ετήσια βάση. Ο πυρήνας του ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επιταχύνθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αυξήθηκε κατά 3,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι εκτιμήσεων για 0,3% και 3,7% αντίστοιχα. Τον Απρίλιο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% για όλα τα στοιχεία.

Πλέον, η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο εκτιμάται στο 20,6%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME. Οι επενδυτές αναμένουν πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων είναι πιθανότερο να πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, σημείο αναφοράς για ενυπόθηκα και άλλα δάνεια, εκτοξεύθηκε και πάλι πάνω από το 4,5%. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου έφτασε σχεδόν στο 5%.

Οι τραπεζικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένης αυτής της JPMorgan Chase (-0,87%), αλλά και οι βιομηχανικές μετοχές, υποχωρούν λόγω ανησυχιών ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αρχίσουν να πνίγουν την οικονομία.

Μετά τη σημερινή έκθεση για τον πληθωρισμό, οι προβλέψεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed επαναξιολογούνται ακόμη χαμηλότερα.

Σήμερα, πέρα από την έκθεση για τον ΔΤΚ, η οποία έχει ήδη δημοσιευθεί, αναμένονται και τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον περασμένο μήνα. Τα πρακτικά μπορούν να προσφέρουν στους επενδυτές κάποιες ενδείξεις για τη θέση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με τις πολυαναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων.

#nyse #Wall_Street #απώλειες #ΒΟΥΤΙΑ #πληθωρισμός

Related posts

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Το βάρος στα μάκρο

banks

Σε ανοδικό έδαφος «έκλεισε» η Wall Street-Ράλι για το πετρέλαιο

banks

Άνοδος στις ευρωαγορές, παρά τις λιγοστές πιθανότητες μείωσης επιτοκίων

banks

«Φρένο» στο ράλι της Wall Street, περιμένοντας νέα μάκρο

banks

Ο καλύτερος Ιανουάριος από το 1998 για τον Nikkei

banks

Wall Street : Μετρημένες κινήσεις εν όψει πληθωρισμού, εταιρικών αποτελεσματων

banks