22.8 C
Athens
September 26, 2020
Image default
ALPHA BANK

Β. Ψάλτης: Ψήφος εμπιστοσύνης η απόλυτα επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου Tier II της Alpha Bank

Ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνον στις προοπτικές της Alpha Bank αλλά ευρύτερα τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί η απόλυτα επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου Tier II της Alpha Bank, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για τις ελληνικές τράπεζες για μια συνεχή διαδικασία άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές.

Η υπερκάλυψη της έκδοσης, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της εβδομάδας που μας πέρασε έφτασε σε διψήφια επίπεδα, επίδοση εντυπωσιακά καλύτερη συγκρινόμενη με αντίστοιχες πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών. Πάνω από 5,1 δισ. ευρώ ήταν οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν για το ομόλογο Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank καθώς, όπως είχε διαφανεί και από τις πρόσφατες επαφές της Διοίκησης στο εξωτερικό, το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά υψηλό.

Το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε σε 4,25%, σημαντικά χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση του 5-5,25%, επιτυγχάνοντας μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίου έναντι αρχικής εκτίμησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στις προοπτικές της Τράπεζας και στο στρατηγικό της σχέδιο για την επόμενη τριετία.

Η έκδοση συγκέντρωσε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, καθώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον περισσότεροι από 340 επενδυτές, με κεφάλαια ύψους 5,1 δισ. ευρώ. Ευρεία υπήρξε η γεωγραφική διασπορά, καθώς ποσοστό 92% της έκδοσης διατέθηκε σε διεθνείς επενδυτές, με μεγαλύτερη τη συμμετοχή από την Ευρώπη (43%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (39%). Αξιοσημείωτο ήταν επίσης το επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ασία (10%). Κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η έκδοση καλύφθηκε από επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, με την κάλυψη από διαχειριστές κεφαλαίων και ασφαλιστικούς οργανισμούς να ανέρχεται πάνω από 60%.

Όπως τόνισε σε δήλωση του ο Βασίλειος Ε. Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank που ένα χρόνο πριν ανέλαβε με όραμα και καλά σχεδιασμένη στρατηγική να οδηγήσει την ιστορική αυτή τράπεζα στην νέα εποχή, “η πρώτη αυτή έκδοση ομολόγου Tier 2 συνιστά κομβικό σημείο για την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου, το οποίο ανακοινώσαμε πρόσφατα. Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρέως διαφοροποιημένη διεθνή επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο μέλλον της Alpha Bank και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για την έκδοση ομολόγου Tier 2 από την Alpha Bank

“Η ισχυρή ζήτηση στην πρεμιέρα έκδοσης του ομολόγου Tier 2 την Πέμπτη, επέτρεψε στην Alpha Bank να τιμολογήσει στο 4,25%, σχεδόν στο μισό του επιτοκίου με το οποίο οι ανταγωνίστριες τράπεζες προχώρησαν σε αντίστοιχες εκδόσεις το 2019”, ανέφερε το Reuters σε τηλεγράφημά του μετά την έκδοση. […] Την ημέρα που οι αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου χτύπησαν ακόμα πιο χαμηλά ρεκόρ, η Alpha Bank δέχθηκε ζήτηση επενδυτών περίπου 5,5 δισ. ευρώ για δανεισμό χαμηλής εξασφάλισης. Αυτό ήταν καθοριστικής σημασίας ώστε να επιτρέψει στην τράπεζα να πετύχει τελική απόδοση 4,25%. Συγκριτικά, η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε τον περασμένο Ιούνιο το ομόλογο Tier 2 ύψους 400 εκατ. ευρώ, με απόδοση 9,75%, ενώ ακολούθησε τον Ιούλιο του 2019 η Εθνική Τράπεζα με ομόλογο Tier 2 ύψους 400 εκατ. Ευρώ, με απόδοση 8,25%.

[…] Το μπαράζ των ελληνικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης έρχεται αντιμέτωπο με τα υψηλά επίπεδα των επισφαλών δανείων, απομεινάρι των σοβαρών κρίσεων χρέους που υπέστη η χώρα της ευρωζώνης από το 2010. Παρόλα αυτά, με τα χαμηλά επιτόκια και τα νομισματικά μέτρα τόνωσης της {ευρωπαϊκής} οικονομίας να ωθούν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είτε σε αρνητικό έδαφος είτε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δεν μένουν πολλές επιλογές στους επενδυτές από το να αγοράσουν κατηγορίες χρέους υψηλότερου κινδύνου.

“Η λογική της επένδυσης στο συγκεκριμένο ομόλογο σχετίζεται με την απόδοσή του που είναι προτιμητέα σε σχέση με τα κρατικά – το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου δίνει απόδοση περίπου 1,1%”, δήλωσε στο Reuters ο Filippo Alloatti, ανώτερος αναλυτής πιστωτικών κινδύνων της Hermes Investment Management, προσθέτοντας ότι “εάν η Alpha Bank καταφέρει να ολοκληρώσει το Project Galaxy και να πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνει καλύτερη τράπεζα από πολλές από τις ανταγωνίστριές της”.

Την ισχυρότατη ζήτηση για το ομόλογο Tier 2 της Alpha Bank, αλλά και τη ραγδαία μείωση του κόστους της έκδοσης, τονίζει το Bloomberg σε τηλεγράφημά του. “Η Alpha Bank κατακλύστηκε από προσφορές άνω των 5,5 δισ. ευρώ (6 δισ. δολάρια) στη συναλλαγή της Πέμπτης, γεγονός που της επέτρεψε να προχωρήσει στη μεγαλύτερη “συμπίεση” τιμών σε πώληση τραπεζικών εποπτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια. […]. Η ραγδαία μείωση του κόστους αντανακλά αφενός την δίψα των επενδυτών για αποδόσεις στα ομόλογα της ζώνης του Ευρώ και αφετέρου το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, εν μέσω των προγραμμάτων εξυγίανσης των ισολογισμών τους. […] Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Mehmet Sevim, τραπεζικός αναλυτής στη JPMorgan Chase & Co: “Οι τράπεζες παρουσιάζουν επιτέλους απτά αποτελέσματα στην εξυγίανση των ισολογισμών τους. Τα σχέδια για την εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μαζί με ένα βελτιωμένο πλαίσιο για την επίλυση των προβληματικών δανείων θα ανοίξουν εντέλει το δρόμο για μία βιώσιμη ανάπτυξη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Οι Τσιτσιράγκος και Hardwick νέα μέλη στο ΔΣ της Alpha Bank

banks

Alpha: Πώς πρέπει να σχεδιαστεί η έξοδος από το μνημόνιο

banks

Alpha Bank: Η πανδημική κρίση και η αγορά εργασίας

banks

Ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Alpha Bank

banks

Alpha Bank: Κέρδη μετά φόρων 92 εκατ. ευρώ

banks

Alpha Bank: Κλίμα υψηλών προσδοκιών διαμορφώθηκε στην οικονομία

banks