Για λάθη και παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας, που έφεραν πτώση στο τουριστικό ρεύμα και τα έσοδά του, έκανε λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με παρέμβασή της στη διάρκεια συζήτησης επερώτησης του κόμματος για τον τουρισμό.

Η επερώτηση, όπως υποστήριξε, έχει στόχο «να προλάβουμε φέτος στον τουρισμό, τα κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις του 2020. Να πάρουμε έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα, για να μην χάσουμε και πάλι τα 14 δις που απωλέσαμε πέρυσι, σε σχέση με τα έσοδα του 2019. Να μην επιτρέψουμε να ζήσουμε αυτό που έγινε στα βόρεια σύνορα μας το καλοκαίρι, όπου δεν υπήρξε κανένας υγειονομικός έλεγχος, με τα γνωστά τραγικά αποτέλεσμα στην Β. Ελλάδα».

«Προβλέψατε 8 δις ευρώ έσοδα και φθάσαμε μόνο στα 4 δις. Λάθη επί λαθών. Να σας τα θυμίσουμε Κύριοι της κυβέρνησης;», πρόσθεσε η κυρία Γεννηματά, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι αυτά τα λάθη ήταν:
  • Άνοιγμα άνευ όρων των χερσαίων συνόρων.
  • Έλλειψη συμφωνιών με τρίτες χώρες.
  • Συγκεχυμένα και καθυστερημένα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Διάκριση των τουριστικών περιοχών σε «δήθεν επικίνδυνες» και «μη επικίνδυνες», καταδικάζοντας έτσι πολλές από αυτές.
  • Παλινωδίες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όπου τη μια μέρα μιλούσατε για υποχρεωτικούς κανόνες, και την ακριβώς επόμενη οδηγούσατε σε συνωστισμό, αυξάνοντας τον ανώτατο αριθμό επιβατών.
  • Ένα αποτυχημένο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. Ενώ σας είχαμε καταθέσει αναλυτική πρόταση, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και να πάνε διακοπές οι πολίτες που έπληξε οικονομικά η κρίση. Μια πρόταση 750 εκατ. ευρώ, με 3 εκατομμύρια ωφελούμενους, με 15 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Με προτεραιότητες, τους ανέργους, τους εργαζόμενους σε αναστολή, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.
  • Ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου.

«Σας προτείναμε να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητα, μειώνοντας το ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό στο 6%. Και εσείς, τον μειώσατε στον καφέ και στην πορτοκαλάδα! Σας προτείναμε επιδότηση εργασίας ίση με το 40% του μισθού των εργαζομένων, ως κίνητρο για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Εσείς προτιμήσατε τα επιδόματα των 534 ευρώ – και όχι για όλους – και το πλήρως αποτυχημένο», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Την ανησυχία της για την «φετινή χρονιά», εξέφρασε η κυρία Γεννηματά, με δεδομένες, όπως είπε, και τις καθυστερήσεις σε όλη την Ευρώπη του εμβολιαστικού προγράμματος, ενώ απηύθυνε και τις εξής ερωτήσεις:

  • Εξήγγειλε η Κυβέρνηση το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.Υπάρχει σχεδιασμός;
  • Υπάρχει προετοιμασία;
  • Είναι έτοιμα και έχουν αποσταλεί σε όλες τις επιχειρήσεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν;
  • Υπάρχουν εκτιμήσεις για τη ροή του τουρισμού στη χώρα μας για τον Μάιο και Ιούνιο;
  • Πόσο κόσμο για παράδειγμα περιμένουμε στους δύο πρώτους μήνες;
  • Έχετε λάβει μέτρα για να αντέξουν οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν;
  • Θα επιδοτήσετε τα πάγια έξοδά τους, θα στηρίξετε τη ρευστότητά τους;

Επιπλέον, η κυρία Γεννηματά κατέθεσε προτάσεις άμεσης εφαρμογής, για την ομαλή λειτουργία του τουρισμού:

1. Άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό. Στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και να κάνουν χωρίς περιορισμούς τη δουλειά τους, αλλά ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και οι επισκέπτες μας.

2. Εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια (το έχουμε προτείνει από τον Ιανουάριο). Για όσους επισκέπτες δεν έχουν εμβολιαστεί, υποχρεωτικό πρόσφατο αρνητικό τεστ.

3. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τουρισμό και εστίαση ως το τέλος του 2021. Αναστολή του μέτρου του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

4. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με βάση το σχέδιο που πέρυσι κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής.

5. Στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό-εστίαση, που σήμερα βιώνουν την ανασφάλεια.

Ακόμη, για τους εργαζόμενους πρότεινε:

• Για τους εργαζομένους σε μονομερή αναστολή σύμβασης το 2020, ακόμη το κράτος δεν έχει εμφανίσει τα ένσημα, με αποτέλεσμα να χάνονται επιδόματα, όπως αυτό της λοχείας. Και να οδηγούνται οι εργαζόμενοι αύριο, Τρίτη, σε κινητοποιήσεις.

• Οι εποχιακοί εργαζόμενοι παραμένουν χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης τον Απρίλιο και ακόμη δεν έχει πληρωθεί το «έκτακτο επίδομα» Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

• Βλέπουμε εκατοντάδες απολύσεις με τα κλειστά ξενοδοχεία, αλλά και άρνηση των εργοδοτών να καταβάλουν το επίδομα αδείας και την άδεια του 2020.

Για τα όσα προβλέπονται για τον τουρισμού στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Φώφη Γεννηματά είπε πως υπάρχουν προτάσεις για γενικότερου χαρακτήρα έργα, όπως η ψηφιοποίηση όλων των δραστηριοτήτων και η προώθηση της «πράσινης ενέργειας», που θα επηρεάσει θετικά το τουριστικό μας προϊόν.

Σημείωσε,  όμως, ότι οι προβλεπόμενες άμεσες παρεμβάσεις είναι αποσπασματικές και πολύ κατώτερες της σημασίας που έχει ο τουρισμός για την οικονομία και την απασχόληση.

Είναι ενδεικτικό, ανέφερε, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για κανένα μεγάλο και ταυτόχρονα εμβληματικό και αναγκαίο έργο σε κάθε περιφέρεια, π.χ. ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο στην Αθήνα ή, όπως έχει προτείνει ο ΣΕΤΕ το 2020, η μετατροπή της Ρόδου σε αειφόρο προορισμό.

Στο εναλλακτικό σχέδιο του ΚΙΝΑΛ, υπογράμμισε, αποδίδεται  ιδιαίτερο βάρος:

• Στην παροχή φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων για δικτυώσεις και συμπράξεις μικρών «ποιοτικών» επιχειρήσεων και την προώθησή τους στη διεθνή τουριστική αγορά.

• Στην ενίσχυση προγραμμάτων «Δουλεύουμε έξω, μένουμε Ελλάδα» σε κάθε Περιφέρεια. Πρόγραμμα με τηλεργασία επισκεπτών, που απαιτεί δίκτυα υψηλής ταχύτητας, υποδομές μεταφορών και υγείας όλο το χρόνο.Ακόμη και τα προβλεπόμενα κονδύλια για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, είτε αφήνουν «έξω» ορισμένες εναλλακτικές μορφές τουρισμού (π.χ. θρησκευτικό, πολιτιστικό, ολιστικό), είτε μένουν σε αοριστολογίες για τον αγροτουρισμό, όταν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, όταν δεν έχουν προσχωρήσει τα αναγκαία τοπικά σύμφωνα.

Τέλος, η κυρία Γεννηματά απηύθυνε 2 ερωτήματα:

Πρώτον, υπάρχουν μελέτες για την «προστασία από την κλιματική αλλαγή» του Δίου, των Δελφών, της Κνωσού, των Φιλίππων, του Μυστρά και άλλων μνημείων, που ονομαστικά αναφέρονται στο σχέδιό σας, ή είναι όλα στον αέρα;

Δεύτερον, προβλέπονται κονδύλια για «βελτίωση της οδικής ασφάλειας» σε τουριστικές περιοχές; Υπάρχουν μελέτες ή τουλάχιστον καταγραφή των πραγματικών αναγκών και προτεραιοτήτων; Ή θα γίνει κατανομή με βάση άλλου τύπου «εξυπηρετήσεις»;

«Με υπευθυνότητα και συναίσθηση της σημασίας του για την οικονομία και την κοινωνία μας, επαναφέρουμε τις προτάσεις μας για μια πιο πετυχημένη, ουσιαστική χρονιά για τον τουρισμό. Αν η κυβέρνηση ακολουθήσει τις προτάσεις μας, οι μεγάλοι κερδισμένοι δεν θα είμαστε εμείς ως κόμμα, θα είναι ο τουρισμός, η απασχόληση, η πατρίδα μα», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Γράψτε το σχόλιό σας