28 C
Athens
August 12, 2020
Image default
ECONOMY

Γ. Χαντζηνικολάου: Απαιτείται έκρηξη επενδύσεων – Το τραπεζικό σύστημα έτοιμο να τις χρηματοδοτήσει

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που θα σηματοδοτήσουν τη συνέχιση της βιώσιμης ανάπτυξης στην χώρα μας, είπε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει ανάγκη για «επενδυτική έκρηξη» στη χώρα, μετά τη δεκαετή κρίση που οδήγησε στην συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά περισσότερο από 25%.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, o κ. Χαντζηνικολάου εξέφρασε την αισιοδοξία του, δίνοντας έμφαση στις αλλαγές που συντελούνται και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα. Με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, στον τρόπο συναλλαγών και στην ενίσχυση των εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων, ο ρόλος των τραπεζών αλλάζει τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα. Έτσι, από μια σχέση που περιορίζεται στις καταθέσεις και στον δανεισμό, οι τράπεζες πλέον διαδραματίζουν συμβουλευτικό κυρίως ρόλο για τα νοικοκυριά και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό τους δίνει μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τον πελάτη κι ενίσχυσης της διαπροσωπικής σχέσης τους με τον απλό μέσο πολίτη, με ό,τι θετικό συνεπάγεται, στην προσπάθεια όχι μόνο να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του, αλλά και να δημιουργήσουν μια νέα ακόμη πιο στενή και προσωπική σχέση, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Έδωσε επίσης έμφαση στην έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που διευρύνεται δίνοντας την ευκαιρία στις τράπεζες και στην Ελλάδα να έχουν ένα πιο ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνία πέραν των οικονομικών χορηγιών, καθώς και στη μεγάλη αλλαγή που σημειώθηκε στη χώρα στον τομέα Εταιρικής Διακυβέρνησης, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό στη λειτουργία των τραπεζών.

Για τα «κόκκινα» δάνεια υπογράμμισε πως το Σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που μαζί με τις επιμέρους στρατηγικές των τραπεζών θα οδηγήσει σε περαιτέρω δραστική μείωσή τους. Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες στο μέλλον, ενώ είπε επίσης ότι απαιτείται ακόμα προσπάθεια και χρόνος προκειμένου τα «κόκκινα» δάνεια να κυμανθούν και στην Ελλάδα στο 5%, όπως στην ευρωζώνη.

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε, τέλος, την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος της ποινικής ευθύνης όσων τραπεζικών στελεχών, κυρίως μεσαίων, ασχολούνται ενεργά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (δηλαδή αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις, τιτλοποιήσεις).

Χ. Απαλαγάκη για το πτωχευτικό δίκαιο

Στο μεταξύ, σε ερώτηση σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του νέου πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών και επιχειρήσεων και ποιες είναι οι προσδοκίες, η γενική γραμματέας της ΕΕΤ, καθηγήτρια Χαρούλα Απαλαγάκη, επισήμανε ότι, ανεξάρτητα από τις αναμενόμενες αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και την περαιτέρω προσαρμογή του στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι σύγχρονο και πλήρες. Το ζητούμενο είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του στην πράξη. Εδώ υπάρχει ομολογουμένως πρόβλημα κυρίως στον προσδιορισμό δικασίμων στα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας. Λ.χ. οι χρόνοι που προέβλεπε ο νόμος Κατσέλη για την έκδοση αποφάσεως (6-12) μήνες, ήταν εύλογοι. Στην πράξη, όμως δεν ανταποκρίθηκε, σημείωσε.

Όπως ανέφερε η κ. Απαλαγάκη, η ΕΕΤ δεν μπορεί να έχει λόγο στις υλικοτεχνικές υποδομές απονομής δικαιοσύνης. «Είναι κοινή ευθύνη όλων των νομικών, αλλά και των διαδίκων να επιταχύνουμε σημαντικά τους ρυθμούς εκδικάσεως των υποθέσεων. Εναλλακτικά, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα εναλλακτικής (εκτός δικαστηρίων) επίλυσης των ιδιωτικού δικαίου διαφορών. Και γι’ αυτό το κυρίαρχο στοιχείο θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των εξωδικαστικών μηχανισμών» πρόσθεσε η κ. Απαλαγάκη.

--

Related posts

Χρ. Σταϊκούρας: Κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2020

banks

Στην Trastor το κτήριο στη Μιχαλακοπούλου που στέγαζε τον ΔΟΛ

banks

Συνάντηση Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό

banks

Διαβούλευση πριν από την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

banks

Ν. Μηταράκης: Αν δοθούν αναδρομικά, θα είναι από το 2020

banks

Χρηματιστήριο: Ανοιγμα με πτώση -Στις 629,07 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

banks