15 C
Athens
December 3, 2020
Image default
ECONOMY

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Νέος κύκλος επιδότησης μικρομεσαίων με 4 δισ ευρώ

Νέο κύκλο χρηματοπιστωτικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, με επιπλέον 4 δις ευρώμέχρι το τέλος του έτους, ετοιμάζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου  στο «Thessaloniki Summit 2020». 

«Η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση μπήκε στην πανδημική κρίση πολύ τραυματισμένη, πληγωμένη από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση και αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρά διαρθρωτικά θέματα, κυρίως θέματα χρηματοδότησης, περιέγραψε η κ. Χατζηπέτρου.

Και συνέχισε:

« Οι όγκοι των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκαν μετά τη σοβαρή δημοσιονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και δεν έχουν επιστρέψει ακόμη σε θετικό επίπεδο. Σήμερα το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ. Το 60% του ανοίγματος των τραπεζών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες επικεντρώνονται προς αναδιάρθρωση των δανείων για μικρομεσαίες παρά σε νέες χρηματοδοτήσεις», 

«Συνολικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται ένα χρηματοδοτικό κενό, γύρω στα 17 δισ που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ η πανδημική κρίση προσθέτει γύρω στα 6-8 δισ. στο συνολικό χρηματοδοτικό κενό», είπε και εξήγησε πώς η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης προσπάθησε να συμβάλει ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

«Σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα και σύμφωνα με τις κυβερνητικές πολιτικές από τον Φεβρουάριο 2020 μέχρι σήμερα, μέσα στην έκρηξη της πανδημίας και σε πολύ στενά περιθώρια και με λειτουργικές δυσκολίες αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία που μόχλευσαν συνολικά και εκταμίευσαν μέχρι 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ, δάνεια σε σύνολο πάνω από 23.000 εταιριών», είπε η κ. Χατζηπέτρου, διευκρινίζοντας πως οι εκταμιεύσεις αυτές έχουν σαν βάση δύο χρηματοδοτικά προϊόντα, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας -κεφάλαιο κίνησης- για το οποίο εκταμιεύτηκαν 2,1 δισ ευρώ, καθώς το εγγυοδοτικό πρόγραμμα όπου εκταμιεύτηκαν στον πρώτο του κύκλο δάνεια 3 δισ. ευρώ, με κάλυψη 80% των εξασφαλίσεων.

«Είμαστε ήδη σε εκδίπλωση δεύτερου κύκλου επιχειρηματικότητας και δεύτερου κύκλου στο εγγυοδοτικό. Συνολικά προσδοκούμε μία μόχλευση που θα αγγίξει τα 9 δισ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και λέγοντας αυτά θέλουμε να έχουμε υποστηρίξει την πιστωτική επέκταση του τραπεζικού συστήματος, σε ποσοστό που θα αγγίζει το 15-20% της συνολικής», είπε η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ο Ν. Παπαθανάσης για την ανάπτυξη της βιομηχανίας

Σε 600.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας «μεταφράζεται» η επίτευξη του εθνικού στόχου για αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας σε ποσοστό 15% του ΑΕΠ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας επίσηςστο «Thessaloniki Summit 2020»,  

Σχετικά με τους τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται η πολιτική ενίσχυσης των βιομηχανικών – μεταποιητικών λειτουργιών ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε πως καθοδηγούνται από τις ανάγκες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και ακολουθούν την κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική.

«Η Ευρώπη σήμερα έχει διατυπώσει τρεις άξονες που αφορούν και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ 2021-27. Έχουμε συντονιστεί σε αυτό που έχει θέσει ως βασικούς πυλώνες η Ευρώπη, που είναι η ψηφιοποίηση, η απανθρακοποίηση – μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ταυτόχρονα η διασύνδεση των αγορών και η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, κάτι που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της Ευρώπης», είπε ο αν. υπουργός, εξηγώντας πως «κυρίως λόγω του εμπορικού πολέμου που έχει ανοίξει μεταξύ της Αμερικής και της Ασίας, πλέον η Ευρώπη θέλει να σταθεί σε βασικούς άξονες, τομείς κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αλυσίδες αξίας, σημαντικά έργα κοινού ενδιαφέροντος – τα λεγόμενα PCI». Σε αυτά τα έργα, όπως πρόσθεσε, μεταξύ άλλων εντάσσονται «οι μπαταρίες – η Ελλάδα συμμετέχει στο σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, η μικροηλεκτρονική, οι υπολογιστές υψηλής απόδοσης, η έξυπνη υγεία, τα αυτόνομα καθαρά και διασυνδεδεμένα αυτόματα οχήματα, η κυβερνοασφάλεια, η βιομηχανία χαμηλού περιβαλλοντικού απτοτυπώματος, οι τεχνολογίες υδρογόνου -κι εδώ ξεκινάει έναν νέο PCI που η Ελλάδα θα βρίσκεται εκεί- και το Διαδίκτυο των πραγμάτων ΙΟΤ».

--

  •  Tο 20% του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Related posts

ΟΤΟΕ: Καθολική απαίτηση να βρεθούν οι ένοχοι της τριπλής στυγερής δολοφονίας στη Marfin

banks

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Αρχές Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα

banks

Αύξηση 39% των ελληνικών εξαγωγών στην Αίγυπτο το 2018

banks

Στο ΣΕΠΕ η αναγγελία εργασίας σε οικοδομικά και τεχνικά έργα

banks

Βιομηχανία: Άνοδος 7% στον κύκλο εργασιών τον Νοέμβριο

banks

Τηλεδιάσκεψη στο ΥΠΟΙΚ με ΕΚΤ για πρώτη κατοικία

banks