12.4 C
Athens
January 26, 2021
Image default
ECONOMY

Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Τον Δεκέμβριο ξεκινά το πρώτο έργο

INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Από το Δεκέμβριο αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει το πρώτο έργο το οποίο θα περιλαμβάνεται στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης με στόχο την αξιοποίηση των 32 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από τα 32 δις. ευρώ τα 12,7 δις. ευρώ αφορούν δάνεια και τα 19,2 δις. ευρώ επιδοτήσεις. Τα 19,2 δις. ευρώ θα κατευθυνθούν

·          6,2 δις. ευρώ στην Πράσινη μετάβαση

·         2,1 δις. ευρώ για την Ψηφιακή μετάβαση

·         4,1 δις. ευρώ στην Απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή και

·         4 δις. ευρώ σε  Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας

Στα ποσά αυτά προστίθεται τα 3 δις του React EU και του προγράμματος αγροτικής και περιφερικής ανάπτυξης και τα δάνεια ύψους 12,6 δις ευρώ.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος οι επενδύσεις «παντρεύονται» με περισσότερες από 60 μεταρρυθμίσεις. Όπως διευκρίνησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων θα δοθούν επίσης ως δάνειο σε επιχειρήσεις με μηδενικό επιτόκιο. Προϋπόθεση για τη λήψη αυτών των δανείων θα είναι η συμπλήρωση από τον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον του 50% της επένδυσης είτε από τραπεζικά και είτε από ίδια κεφάλαια.

Μεταξύ των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η εγκατάσταση συστημάτων ταμειακών μηχανών οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες απευθείας με τα POS και το TAXIS, η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλλου υγείας για κάθε πολίτη, η παροχή κινήτρων συγχωνεύσεων με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μεγαλύτερα πρότζεκτ, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης και Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον και η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

Πρόκειται για «μια ευκαιρία την οποία κέρδισε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία έχουμε εθνικό καθήκον να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Το Ταμείο αυτό είναι διαφορετικό, σε σχέση με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του παρελθόντος. Για τρεις λόγους:

·         Ο πρώτος είναι ο χρόνος. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα έργα και επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2026. Η αξιοποίηση των πόρων πρέπει, συνεπώς, να γίνει με ταχύτητα χωρίς προηγούμενο.

·         Ο δεύτερος είναι η πρωτοφανής δυνατότητα κινητοποίησης ιδιωτικών πόρων. Με τη χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης με τρόπο που να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά, αλλά να κινητοποιεί χιλιάδες ιδιωτικές επενδύσεις και την αξιοποίηση στις δημόσιες επενδύσεις των ΣΔΙΤ και των Eταιρειών Eνεργειακών Yπηρεσιών (ESCOs).

·         Ο τρίτος είναι ότι το Σχέδιο συνδυάζει για πρώτη φορά επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Οι επενδύσεις δίνουν στο Σχέδιο μακροοικονομική και οικονομική ισχύ και οι μεταρρυθμίσεις αποτελεσματικότητα και προοπτική» δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι τα ποσά που κινητοποιεί το Ταμείο, 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια, είναι τόσο μεγάλα, ώστε με σωστή αξιοποίηση να μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να τη θέσουν σε τροχιά μόνιμης, δυναμικής ανάπτυξης και σύγκλισης με την Ευρώπη. Δίνουν μία αχτίδα αισιοδοξίας στις σημερινές δύσκολες στιγμές και ανοίγουν ένα παράθυρο ελπίδας για ένα πολύ καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα.

-

-

Related posts

Χρ. Σταϊκούρας σε ΟΚΕ: Η αύξηση των κοινωνικών κεφαλαίων θα προωθήσει την οικονομική μεγέθυνση

banks

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Νέο «λίφτινγκ» στα κρατικά δάνεια και την αποπληρωμή τους

banks

Oikonomikorevma.gr: 5 Tips για να εξασφαλίσεις οικονομικό ρεύμα για το σπίτι σου

banks

ΚΕΟΣΟΕ: Μειωμένη 5% φέτος η ιταλική παραγωγή κρασιού

banks

EBRD: Επένδυσε 846 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα το 2018

banks

ΑΑΔΕ: Εντόπισε εικονικά τιμολόγια 88 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο- Δεκάδες φορολογικές παραβάσεις

banks