Η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να πετύχει την ένωση με την Ελλάδα στηριζόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στην Αυστραλία.

O E. Τατάρ υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είναι «πρόεδρος» μόνο των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στα κατεχόμενα, αλλά εκπροσωπεί και τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό.

Αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη που θα διεξαχθεί στη Γενεύη, επανέλαβε τη θέση ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία δύο κρατών, που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ισχυρίστηκε ότι αυτή η πολιτική, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, είναι αναγκαία για διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή.

Υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το μοντέλο, που θα αποφέρει αμοιβαίο κέρδος σε όλες τις πλευρές, ο κ. Τατάρ είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδιακή λύση έχουν αναλωθεί ως αποτέλεσμα της μη επιθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την ισχύ και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους και των αμέτρητων αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων».

Επανέλαβε επίσης την άποψη ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι τόσο κυρίαρχος τουλάχιστον όσο οι Ελληνοκύπριοι και ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας «κυρίαρχος λαός» και έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Υποστήριξε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να πετύχει την ένωση, στηριζόμενη στην ΕΕ που δεν είναι μέλος της η Τουρκία.

Γράψτε το σχόλιό σας