17.4 C
Athens
December 5, 2020
Image default
ECONOMY

ΕΣΑ: Ζητά μέτρα για να αποφευχθεί τσουνάμι «λουκέτων» και απολύσεων

SOOC/Alexandros Michailidis

Την επιδότηση 100.000 υφιστάμενων θέσεων εργασίας και την απαλλαγή από ενοίκια των επιχειρήσεων που έκλεισαν υποχρεωτικά, μετά από κρατική εντολή, ζητά, μεταξύ άλλων, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

 Ο σύλλογος συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο στο οποίο αποφασίστηκαν ομόφωνα οι παρακάτω προτάσεις «με σκοπό να διαφυλάξει όχι μόνον τις υγιείς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά το σύνολο της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας».

Ο πρόεδρος του συλλόγου Σταύρος Καφούνης δήλωσε μέτα το συμβούλιο: Το προτεινόμενο μείγμα, λαμβάνοντας υπόψη τους διαθέσιμους πόρους και τις έως σήμερα ληφθείσες σωστές αποφάσεις της κυβέρνησης, εάν εφαρμοσθεί ολοκληρωμένα και έγκαιρα μπορεί να αποτελέσει ένα σωσίβιο διάσωσης χιλιάδων νοικοκύρηδων, που η υγειονομική κρίση έχει εξουθενώσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση κινδυνεύουμε από τσουνάμι «λουκέτων» και απολύσεων.

Συγκεκριμένα ο ΕΣΑ προτείνει:

 1 Τροποποίηση της εξαγγελθείσας επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, που έως σήμερα δεν έχει αποδώσει, σε επιδότηση 100.000 υφιστάμενων θέσεων. Έτσι θα επιδοτηθεί πραγματικά η εργασία και θα προλάβει ανεπιθύμητα λουκέτα και απολύσεις.

2 Νομοθετική ρύθμιση για απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων, για επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά, μετά από κρατική εντολή.

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για όλες τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις για τους επόμενους 6 μήνες. Και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να επιδοτούνται αντίστοιχα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Για χρονικό διάστημα ακόμα 6 μηνών, θα πρέπει να ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίων με τα αντίστοιχα κίνητρα που ισχύουν σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση θα πρέπει να έχει διάρκεια προκαθορισμένη και να μην ανακοινώνεται μήνα-μήνα σαν το μαρτύριο της σταγόνας.

1 Έκτακτη έντοκη ρύθμιση 48 δόσεων για όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις, που θα λειτουργήσει ως έμμεση χρηματοδότηση και πρόληψη από την δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

2 Διατήρηση της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, με ισχυροποίηση της βαρύτητας του κριτήριου της πτώσης τζίρου.

3 ‘Αμεση δημιουργία του συμφωνηθέντος χορηγικού δανείου με όρους covid 19, που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να το προσφέρουν σε επιχειρήσεις κάθε μορφής, με τζίρο έως 250.000Euro.

4 Μέσω αυτού του δανείου, θα μπορέσει να δοθεί σχετική λύση και στο θέμα των επιταγών που δεν θα μπορούν να καλυφθούν.

 Επίσης, αποφασίστηκε να σχεδιαστεί μια επικοινωνιακή ενέργεια, που θα προβάλει την απόλυτη υγειονομική ασφάλεια που παρέχει αποδεδειγμένα το σύνολο του ελληνικού εμπορίου, όπως και την αλληλένδετη σχέση μεταξύ όλων των κλάδων της οικονομίας, που καθιστά απαραίτητη την αναλογική στήριξη όλων, όπως του τουρισμού, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, αλλά και εμπορίου.

-

Related posts

ΕΣΑ-έρευνα: Σκληρή η πραγματικότητα για τα καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος

banks

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις

banks

Γ. Βρούτσης: Αυξήσεις έως 252 ευρώ σε 1 εκατ. συντάξεις

banks

ΕΒΕΑ-έρευνα: Το κλίμα στην αγορά έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά

banks

Αδ. Γεωργιάδης: Πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει πάλι βιομηχανική χώρα

banks

Ανοικτή η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης -Σήμερα οι πιστώσεις της πρώτης φάσης

banks