33.7 C
Athens
July 3, 2020
Image default
BUSINESS

Εndeavor Greece: Σε κίνδυνο επιβράδυνσης 60% των επιχειρήσεων λόγω Covid-19

Ανησυχητικές είναι οι μέχρι τώρα επιπτώσεις στην αναπτυσσόμενη επιχειρηματικότητα της χώρας από την έξαρση της πανδημίας του Κορωνοϊού, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Endeavor Greece αναφορικά με την πορεία των πωλήσεων και της απασχόλησης, την ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την ικανότητα προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα. 

Στην έρευνα, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, συμμετείχε δείγμα 100 ταχέως αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν τζίρο έως 80 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 πέτυχαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που αγγίζουν το 100%. 

Η έρευνα έδειξε ότι μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την εξάπλωση του Κορωνοϊού (COVID-19) στη χώρα μας, το 60% των επιχειρήσεων έχει ήδη αρχίσει να σημειώνει από μικρή έως και πολύ μεγάλη πτώση πωλήσεων, η οποία υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει τα έσοδα όλης της χρονιάς, επιβάρυνση που ενδέχεται να αγγίξει το 50% των εσόδων τους. Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις δέχονται και στην κερδοφορία τους, ως απόρροια της απώλειας καναλιών πωλήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εστιατόρια, ενώ έντονα προβλήματα παρουσιάζονται και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το 70% των εταιρειών ήδη αντιμετωπίζει έλλειψη σε βασικές πρώτες ύλες που προμηθεύονται από το εξωτερικό, εισαγωγές καθοριστικές για την ομαλή λειτουργία τους. 

Όσον αφορά την πορεία της απασχόλησης, το 30% των εταιρειών πιθανολογεί ότι θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού σε ποσοστό που ενδέχεται να φτάσει έως και το 25%, ενώ το 5% των εταιρειών αναμένει μείωση του προσωπικού έως και 50%. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι το 65% των ερωτηθέντων δεν προγραμματίζει προς το παρόν καμία διαδικασία περιορισμού του ανθρώπινου δυναμικού. 

Αναφορικά με τη διάρκεια των επιπτώσεων της παρούσας κρίσης στην αγορά, οι προβλέψεις των επιχειρηματιών διίστανται καθώς τέσσερις στους δέκα (4/10) επιχειρηματίες θεωρούν ότι η κρίση θα σταματήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες και ότι θα ακολουθήσει μια γρήγορη ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, τέσσερις στους δέκα (4/10) θεωρούν ότι η αστάθεια θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα, που μπορεί να διαρκέσει έως και το τέλος του 2020. 

Συνοψίζοντας, η κρίση που έχει προκληθεί από τη ραγδαία εξάπλωση του Κορονοϊού (COVID-19) θα επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των εταιρειών, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα κληθούν να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητες τους. Οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν τόσο κεφάλαια και κρατική υποστήριξη, όσο και στρατηγικές συμμαχίες. Ο Παναγιώτης Καραμπίνης, Γενικός Διευθυντής της Endeavor Greece, σχολίασε ότι η έρευνα αποτυπώνει τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες ενός ιδιαίτερα δυναμικού τμήματος της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και το στοίχημα όλων είναι να μην πληγεί ανεπανόρθωτα από μια παροδική κρίση. Εξηγεί ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είδους υποστήριξη θα αναζητήσουν οι μικρομεσαίες εταιρείες της χώρας μας ώστε να διατηρηθούν ή να επιστρέψουν γρήγορα ξανά στην ανάπτυξη. 

Related posts

H εταιρεία που θα διαδεχθεί την Creta Farms

banks

Prodea Investments: Στα 127,5 εκατ. τα κέρδη στο εννεάμηνο

banks

Axon Συμμετοχών: Ανασυγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο

banks

ΔΕΗ: Παραιτήθηκε από το ΔΣ ο Δημήτριος Βασιλάκης

banks

Alpha Trust: Στις 7/2 η αποκοπή του μερίσματος

banks

Πώς θα επιλεγεί το μοντέλο διάθεσης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής

banks