1.1 C
Athens
January 17, 2021
Image default
COVER STORY

Η ΕΚΤ διόρισε νέο Δ.Σ στην Banca Carige SpA- Ο Enria παίζει «σκληρά» από την αρχή

Το μελάνι στη νέα του κάρτα είναι ακόμη νωπό , όμως ο Andrea Enria δεν χάνει τον χρόνο του  ως κορυφαίος τραπεζικός επιβλέπων της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου της Banca Carige SpA, ενός προβληματικού Ιταλού δανειστή, με τους δικούς της προσωρινούς διαχειριστές. Είναι η πρώτη φορά στην τετραετή ύπαρξή του ότι ο επιβλέπων έχει χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο.

Ο Enria, στην δουλειά για μια ημέρα, δίνει στην τράπεζα την τελευταία ευκαιρία να συγκεντρώσει κεφάλαια ή να βρει έναν αγοραστή για να αποφύγει μια επίπονη επίλυση. Με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιταλίας ακόμη αδύναμο και την πολιτική της χώρας σε αναταραχή, δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά έναν άλλο δανειστή – όσο μικρού μεγέθους – να μπει στο χείλος της καταστροφής.

Η κίνηση της ΕΚΤ πυροδοτήθηκε από την απόφαση του τελευταίου μηνός από τον κυρίαρχο μέτοχο της τράπεζας να αποσυρθεί από την υπόσχεσή του να ενισχύσει το κεφάλαιο μετά από μήνες συζητήσεων με τους ρυθμιστικούς φορείς.

 Σε συνάντηση επενδυτών στις 22 Δεκεμβρίου, η οικογένεια Malacalza απέσχε από την ψηφοφορία για πώληση μετοχών ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ (454 εκατομμύρια δολάρια), υποστηρίζοντας ότι χρειαζόταν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το  σχέδιο της τράπεζας. Λίγους μήνες νωρίτερα, οι Malacalzas είχαν κερδίσει μια μάχη για να αποφύγουν την  πώληση και να ακολουθήσουν μια  αύξηση κεφαλαίουί.

Ο Carige είχε προγραμματίσει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να εξοφλήσει άλλες ιταλικές τράπεζες που είχαν δεσμευτεί να προωθήσουν τα κεφάλαια του δανειστή πριν από εβδομάδες αγοράζοντας τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης.

Με συνολικό ενεργητικό 24 δισ. Ευρώ και άμεσες καταθέσεις περίπου 14 δισ. Ευρώ, η Carige δεν είναι καθόλου συστημική στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα – τα ιταλικά τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται συνολικά σε 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το οικονομικό σύστημα της Ιταλίας δεν μπορεί να αντέξει άλλη κρίση των τραπεζών: τουλάχιστον δέκα χρειάστηκαν κάποιο είδος ενίσχυσης τα τελευταία δύο χρόνια, επιβάλλοντας μεγάλες απώλειες στους κατόχους ομολόγων και στους μετόχους.

Ακόμη και πριν από τη διαφωνία του προηγούμενου μήνα και το συνακόλουθο δράμα του συνεδρίου – ο αναπληρωτής πρόεδρος και άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου παραιτήθηκαν καθώς οι καταθέτες εμφανίστηκαν νευρικοί. Η άμεση χρηματοδότηση από τους λιανικούς και εταιρικούς πελάτες υποχώρησε 12 τοις εκατό κατά το έτος έως το Σεπτέμβριο, δείχνουν οι τελευταίοι διαθέσιμοι αριθμοί.

Οι νεοφερμένοι για χρηματοδότηση, οι Malacalzas έχουν αγωνιστεί να γυρίσουν τον μη κερδοφόρο δανειστή που επιβαρύνει  τα επισφαλή δάνεια και την επίμονη κακή διακυβέρνηση. Η τράπεζα έχει διευθυνθεί από πέντε CEOs .

Η μηνιαία ρήξη της ιταλικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις δαπάνες της οδήγησε σε αύξηση των αποδόσεων των χρεών, που οδήγησε σε μεγάλες απώλειες των κρατικών χρεών των ιταλικών τραπεζών και έκανε το κόστος χρηματοδότησης  ζαλάδα.

Το Νοέμβριο, η UniCredit SpA, το μπλε τσιπ της ιταλικής τραπεζικής, πώλησε πενταετή ομόλογα που θα πληρώσουν το αντίστοιχο ποσό των 420 μονάδων βάσης για το επιτόκιο ανταλλαγής σε ευρώ – έξι φορές πιο ακριβά από αυτό που κατέβαλε σε πενταετή ανώτερα μη προτιμώμενα ομόλογα του ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο .

Για τον Enria, η πρόκληση είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω ζημιά στην πίστη των επενδυτών σε ιταλικές τράπεζες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις δυσκολίες χρηματοδότησής τους. Αυτή η τολμηρή πρώτη κίνηση είναι ένα σημάδι που μπορεί να πετύχει.

Related posts

Πού κόλλησαν τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ για τα NPLs

banks

Deutsche Bank: Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να διαχειριστούν μια πραγματική κρίση

banks

ΔΝΤ: Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες

banks

Ηρακλης:Ο διαβολος στις λεπτομερειες;

banks

Η Ελλάδα, το αίσθημα ευφορίας και το τεστ των 75 δισ. ευρώ

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 360 εκατ. ευρώ τα καθαρά έσοδα από τόκους για το α’ τρίμηνο

banks