17.1 C
Athens
June 1, 2020
Image default
COVER STORY

Η ΕΚΤ «μοιράζει» χρήμα αλλά οι ευρωπαϊκές τραπεζες λενε όχι!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προσφερθεί να δωσει ρευστότητα στις τράπεζες της ευρωζώνης εάν συνεχίσουν να ρέουν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης. Αλλά πολλές τράπεζες – που εξακολουθούν να αγωνίζονται με τα επισφαλή δάνεια που έχουν απομείνει από την τελευταία κρίση – απορρίπτουν  αυτην την προσφορά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στοιχηματίζει σε μεγάλο βαθμό σε ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμου δανείου για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά καθώς αντιμετωπίζουν οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία κοροναϊού, η οποία αναμένεται να οδηγήσει την ευρωζώνη σε απότομη ύφεση.

Το πρόβλημα είναι ότι το κίνητρο βασίζεται σε έναν τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης που είναι αδύναμος, κατακερματισμένος και επιβαρυνμένος με προβληματικά χρέη από τις τελευταίες της κρίσεις.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε μια αντίδραση «διπλού βαρελιού» στο οικονομικό σοκ από τον κοροναϊό. Όπως και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μεγάλης κλίμακας με στόχο τη μείωση των επιτοκίων. Αλλά στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις τείνουν να δανείζονται από τράπεζες και όχι από χρηματοοικονομικές αγορές, καθιστώντας τις αγορές ομολόγων λιγότερο αποτελεσματικές.

Το πρόγραμμα δανείων της ΕΚΤ, που ονομάζεται στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης ή TLTRO, προορίζεται για την αντιμετώπιση της ανάγκης πίστωσης του ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2014, η ΕΚΤ πληρώνει τις τράπεζες της ευρωζώνης για να δανείζονται χρήματα για τρία χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι διοχετεύουν αυτά τα χρήματα σε νέα δάνεια για την πραγματική οικονομία.

Η απάντηση ήταν αδιάφορη.

Η ΕΚΤ έχει κανει ελκυστικά τα δάνεια αρκετές φορές, πιο πρόσφατα την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι αναλυτές δεν γνωρίζουν ακόμη εάν θα ανταποκριθουν  πολλές ακόμη τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες επιχειρηματικές αποτυχίες στην Ευρώπη και διαρκή ζημιά από την κρίση.

Οι τράπεζες δανείζονται επί του παρόντος περίπου 850 δισεκατομμύρια ευρώ (919 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσω των μακροπρόθεσμων δανειοδοτικών διευκολύνσεων της ΕΚΤ, σε σύγκριση με μια αιχμή περίπου 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους το 2012, σύμφωνα με τον Frederik Ducrozet, οικονομολόγο της Pictet Wealth Management στο Γενεύη. Ο συνολικός δανεισμός μέσω των TLTRO μειώθηκε στην πραγματικότητα τους τελευταίους μήνες.

Αυτό συμβαίνει παρά τη σημαντική αύξηση της ζήτησης για πίστωση από επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαιο κίνησης, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Οι τράπεζες παρείχαν 115 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα δάνεια σε επιχειρήσεις της ευρωζώνης τον Μάρτιο, μια πολύ μεγάλη αύξηση. Επίσης, αύξησαν τη χρήση μιας ξεχωριστής διευκόλυνσης δανείων της ΕΚΤ, υποδηλώνοντας το ενδεχόμενο αυξημένης όρεξης για τα TLTRO.

Ωστόσο, οι τράπεζες ενίσχυσαν επίσης τα πρότυπα δανεισμού τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, με το ποσοστό απόρριψης των δανείων να αυξάνεται, ειδικά στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.

Για να βελτιώσει τη συμφωνία, η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα μείωσε το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων της κατά 0,25 ποσοστιαία μονάδα στο ελάχιστο 1%, μετά από παρόμοια μείωση επιτοκίου τον Μάρτιο.

Η κίνηση εξέπληξε τους επενδυτές, οι οποίοι ήλπιζαν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθούσε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την κλιμάκωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, το οποίο θα παρείχε ανακούφιση στις κυβερνήσεις και τις εταιρείες μειώνοντας το κόστος δανεισμού.

Εκτός του ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικες στην Ευρώπη, οι αγορές ομολόγων είναι νομικά προβληματικές. Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ενέκρινε υπό όρους ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ την Τρίτη, αλλά παραπονέθηκε ότι η τράπεζα δεν είχε εξηγήσει σωστά τον οικονομικό του αντίκτυπο.

Η ΕΚΤ σκέφτεται να παραδώσει έγγραφα για να συμμορφωθεί με την απόφαση, σύμφωνα με πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με το θέμα.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκουίνδος δήλωσε την Πέμπτη ότι η τράπεζα υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, επιδιώκοντας να αποτρέψει περαιτέρω εθνικές νομικές προκλήσεις. Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προτείνει εσωτερικά ότι η Bundesbank πρέπει να ηγείται στην επικοινωνία με το γερμανικό δικαστήριο, είπε το ίδιο άτομο.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ελπίζουν τώρα για ισχυρή ανάληψη στην επόμενη μακροπρόθεσμη δανειοληπτική πράξη τον Ιούνιο. Η πρόσφατη έρευνα της τράπεζας δείχνει ότι περίπου οι μισές τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτήν την επιχείρηση, από περίπου το ένα τρίτο της τελευταίας τον Μάρτιο. Ο κ. Ducrozet είπε ότι η απορρόφηση τον Ιούνιο θα μπορούσε να φτάσει τα 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ορισμένοι άλλοι αναλυτές είναι λιγότερο αισιόδοξοι και υπάρχουν πολλοί λόγοι.

Πρώτον, πρέπει να βρουν κερδοφόρες επιχειρήσεις για τα μετρητά της ΕΚΤ – σε μια συρρικνούμενη και αβέβαιη οικονομία όπου οι επιχειρήσεις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων. Η προοπτική απώλειας κεφαλαίου υπερτερεί του κέρδους μερικών δέκατων της εκατοστιαίας μονάδας στα επιτόκια.

«Η φτηνή ρευστότητα… δεν ασφαλίζει έναντι του πιστωτικού κινδύνου», δήλωσε ο Gilles Moec, επικεφαλής οικονομολόγος της Axa στο Λονδίνο.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε στάση τραπεζικού δανεισμού εκδίδοντας εγγυήσεις δανείων μεγάλης κλίμακας. Ωστόσο, τα προγράμματα αυτά διαφέρουν ανά χώρα, με τις τράπεζες στη νότια Ευρώπη να αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους.

Δεύτερον, η αίτηση για δάνεια της ΕΚΤ είναι δύσκολη, ειδικά για τους πολλούς μικρότερους δανειστές της περιοχής, οι οποίοι πρέπει, για παράδειγμα, να παρέχουν άφθονες λεπτομέρειες σχετικά με τους πρόσφατους όγκους δανεισμού.

Ορισμένες τράπεζες μπορεί επίσης να ανησυχούν για το στίγμα της υπερβολικής εξάρτησης από τα μετρητά της κεντρικής τράπεζας, τα οποία τελικά θα αποσυρθούν. Οι επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν προσεκτικά τις πηγές χρηματοδότησης των τραπεζών, ειδικά σε μια κρίση.

«Η πλειοψηφία των τραπεζών πιθανότατα μπορεί να δανειστεί σε αγορές», δήλωσε ο Jan von Gerich, επικεφαλής αναλυτής της Nordea στο Ελσίνκι. «Ακόμα κι αν πληρώνουν υψηλότερο τίμημα, πιθανότατα βλέπουν τις αγορές ως μια πιο σταθερή και αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης».

Ένας λόγος για τον οποίο οι τράπεζες εξακολουθούν να παίρνουν τα μετρητά της ΕΚΤ θα ήταν να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα, ανέφεραν οι αναλυτές. Αυτό το λεγόμενο εμπόριο μεταφοράς επιτρέπεται υπό τον όρο ότι οι τράπεζες πληρούν τα κριτήρια δανεισμού τους.

Αλλά με τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων τώρα γενικά χαμηλές ή αρνητικές, το εμπόριο φαίνεται λιγότερο ελκυστικό από ό, τι το 2012-13, όταν πολλές τράπεζες έκαναν ακριβώς αυτό.

«Τα εργαλεία της ΕΚΤ είναι αρκετά περιορισμένα στη φάση ανάκαμψης», δήλωσε ο κ. Von Gerich. “Αυτό που κάνουν οι κυβερνήσεις είναι πιο σημαντικό.”

Related posts

Τράπεζες:Οι προκλήσεις το 2020

banks

Τουρκία: Aνταμείβει τις τράπεζες που δίνουν περισσότερα δάνεια με πιο χαλαρούς κανόνες

banks

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κρατικές εγγυήσεις έως 10 δισ. € για την μείωση των κόκκινων δάνειων

banks

Fed: Ο φόβος για τον ισολογισμό των 4 τρισ. $ (!)

banks

Deutsche Bank -Commerzbank: Έτοιμες να ξεκινήσουν συνομιλίες για συγχωνεύσεις

banks

Με αρνητικά επιτόκια αντλούν χρήμα οι τράπεζες από τον μηχανισμό LTRO

banks

Leave a Comment