Image default
COVER STORY

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας θέλει να γίνει λιγότερο ιταλική…

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας εξετάζει εάν μπορεί να απομακρυνθεί από τη στασιμότητα της οικονομίας της χώρας της και την πολιτική της, θέτοντας μερικά από τα πιο εκτιμημένα περιουσιακά της στοιχεία κάτω από μια στέγη στη Γερμανία, δήλωσαν οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.

Ο Jean Pierre Mustier θα παρουσιάσει στις 3 Δεκεμβρίου, ως μέρος του νέου επιχειρηματικού σχεδίου του, ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας υποκαταστημάτων στη Γερμανία για να φιλοξενήσει τις ξένες επιχειρήσεις της τράπεζας, σύμφωνα με πηγές.

Διατηρώντας τα περιουσιακά της στοιχεία στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία μακριά από την Ιταλία, η UniCredit θα μπορούσε να μειώσει την ιταλική τους ταυτότητα – και τη σχετική πιστοληπτική ικανότητα – για να καταστήσει τη χρηματοδότησή τους φθηνότερη.

Ο Mustier, ένας Γάλλος που διορίστηκε τον Ιούλιο του 2016 για να αναζωογονήσει την τότε ασθενώς κεφαλαιοποιημένη τράπεζα του Μιλάνου, πούλησε επιχειρήσεις, έκοψε θέσεις εργασίας και έκλεισε τα υποκαταστήματα για να ενισχύσει τον ισολογισμό της UniCredit.

Όμως η UniCredit, η οποία χαρακτηρίζεται ως πανευρωπαϊκή, λειτουργεί σε 14 χώρες και παράγει λίγο περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων εκτός της Ιταλίας, εξακολουθεί να θεωρείται ουσιαστικά από τους επενδυτές ως ένα επικίνδυνο ιταλικό ίδρυμα.

Το νέο σχέδιο αποτελεί ένδειξη της πεποίθησης του Mustier ότι η ιταλική οικονομία συγκρατεί την τιμή της μετοχής της UniCredit και κινδυνεύει να προωθήσει ακόμη περισσότερο τη χρηματοδότηση της τράπεζας, εάν επιδεινωθεί η οικονομική προοπτική.

“Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το χρέος της Ιταλίας δεν θα υποβαθμιστεί σε σκουπίδια;” είπε μία πηγή, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας και περιγράφοντας την εταιρική αναδιοργάνωση ως ασφαλιστήριο συμβόλαιο, εάν η ιταλική οικονομία εξακολουθεί να έχει κακή απόδοση.

“Η τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη για τέτοιου είδους εξελίξεις”, ανέφερε το πρόσωπο, σημειώνοντας ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ – επιβαρυνόμενη με το δεύτερο υψηλότερο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο ενιαίο νόμισμα – επενδυτικού βαθμού. Η Γερμανία έχει βαθμολογία τριπλού Α απο όλους τους σημαντικούς οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Οι ιταλικές τράπεζες – οι οποίες αγωνίζονται με τα επισφαλή δάνεια, την υποτονική οικονομία και την πολιτική αστάθεια – παραδοσιακά θεωρούνταν ως υποκατάστατο του κρατικού χρέους της χώρας, επειδή κατέχουν τεράστια ποσά κρατικών ομολόγων.

Η UniCredit διενεργεί συναλλαγές αξίας 0,5 φορές, μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων της βιομηχανίας, παρά το γεγονός ότι έχει καλύτερη από το μέσο όρο απόδοση μετοχών. Η τιμή της μετοχής της μειώθηκε κατά 30% από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος του ράλλυ που είχε μετά την ανάληψη του έργου από τον Mustier.

“Η UniCredit είναι κατά μέσον όρο ένας από τους κορυφαίους τραπεζικούς ομίλους της Ευρώπης, αλλά λόγω των ιταλικών της ριζών, οι επενδυτές τη συνδέουν με τον κίνδυνο της Ιταλίας σε βαθμό που κατά τη γνώμη μου είναι υπερβολικός δεδομένης της γεωγραφικής διαφοροποίησης”, δήλωσε ο Stefano Caselli, καθηγητής Πανεπιστήμιο Bocconi.

“Είναι σαφές ότι η UniCredit πληρώνει μια τιμή τόσο από άποψη ρυθμιστικού κεφαλαίου όσο και από το κόστος χρηματοδότησης για την ιταλικήοικονομια”, δήλωσε. “Έτσι, μια στρατηγική διαφοροποίησης που στοχεύει να επιτρέψει στην τράπεζα να συνδέσει το κόστος της χρηματοδότησής της με τις χώρες στις οποίες είναι παρούσα, έχει νόημα.”

Ορισμένες άλλες ιταλικές εταιρείες με μεγάλες ξένες επιχειρήσεις, όπως ο κατασκευαστής αυτοκινήτων Fiat Chrysler και ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Mediaset, έχουν μετακομίσει ή βρίσκονται στη διαδικασία μετακίνησης της νομικής τους έδρας στις Κάτω Χώρες ως μέρος μιας στροφής  μακριά από την Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο ίδρυσης της εταιρείας χαρτοφυλακίου στη Γερμανία – όπου η UniCredit ήδη κατέχει την τράπεζα HVB – ενδεχομένως να πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι η μετατόπιση δεν θα συμβεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

Related posts

Τα top – picks της Euroxx στις ελληνικές τράπεζες

banks

Το χρηματιστηριακό ράλι συνεχίζεται, αλλά για πόσο;

banks

Deutsche Bank: Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να διαχειριστούν μια πραγματική κρίση

banks

ΤτΕ: Ένεση ρευστότητας 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020 από τις τράπεζες

banks

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα φρενάρουν την αναβάθμιση

banks

Alpha Bank: Βραδύτερη κατά 0,4%-0,9% η ανάπτυξη φέτος λόγω κοροναϊού

banks

Leave a Comment