Τα δικά της πρακτικά έχει η δική μας πλευρά σε σχέση με τη συνομιλία που είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ η κυβέρνηση έχει πληροφορηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη ότι η τουρκική πλευρά τους έχει δώσει τα δικά της πρακτικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος.

«Τα δικά μας πρακτικά»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτηση σχετική με τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ότι έλαβε τα πρακτικά συνομιλίας του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, στην οποία του αποδίδεται από τουρκικής πλευράς αναφορά σε δύο κράτη και ρωτήθηκε αν έχουν ζητηθεί και ληφθεί τα πρακτικά από τον κ. Τσαβούσογλου.

«Δεν έχω αντιληφθεί με τον ίδιο τρόπο τη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Κούσιος. Το τι γνωρίζω, είπε, «είναι ότι εμείς έχουμε κρατήσει τα δικά μας πρακτικά και γνωρίζω επίσης ότι η τουρκική πλευρά έχει δώσει τα πρακτικά στα Ηνωμένα Εθνη και έχουμε την πληροφόρηση από εκεί».

Σε ερώτηση αν έχουν πάρει τα πρακτικά από τα Ηνωμένα Εθνη, απάντησε ότι «δεν γνωρίζω αν έχουμε πάρει τα πρακτικά ή αν έχουμε ενημερωθεί για το περιεχόμενο των πρακτικών».

«Εκείνο που γνωρίζω με βεβαιότητα, ότι έχουμε δικά μας πρακτικά που αποδεικνύουν τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως γνωρίζω ότι η τουρκική πλευρά έχει δώσει τα πρακτικά στα Ηνωμένα Εθνη και έχουμε πληροφόρηση από εκεί» κατέληξε.

Για την ΕΕ στην Πενταμερή

Ερωτηθείς για το θέμα της εκπροσώπησης της ΕΕ στη Γενεύη, ο κ. Κούσιος είπε ότι «όπως γνωρίζετε υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από πλευράς Τουρκίας και τουρκοκυπριακής ηγεσίας για την παρουσία της ΕΕ. Εμείς θα επιθυμούσαμε να ήταν παρών ο εκπρόσωπος της ΕΕ, είναι κάτι το οποίο μέχρι και χθες έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών στη τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ομολόγους του της ΕΕ.

»Είναι κάτι για το οποίο διερωτόμαστε, το γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται όταν μάλιστα θέλει να ακολουθήσει μια ευρωπαϊκή πορεία, όταν θέλει να συζητηθεί η θετική ατζέντα τον Ιούνιο, κάτι που ο υπουργός Εξωτερικών ήγειρε στους ομολόγους του και είχε τονίσει ότι εάν η Τουρκία δεν θα θέλει την παρουσία της ΕΕ, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η Κύπρος είναι και θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ, τότε πώς είναι δυνατόν να μιλά για ευρωπαϊκή πορεία και για θετική ατζέντα.

»Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ θα είναι παρούσα στη συζήτηση επί της ουσίας του Κυπριακού. Είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν ενστάσεις και πρόβλημα. Το πρόβλημα υπήρξε για τη συγκεκριμένη άτυπη πενταμερή στη Γενεύη».

Πηγή: philenews

Γράψτε το σχόλιό σας