10 C
Athens
March 1, 2021
Image default
POLITICS

Κατρούγκαλος: Οι διαφορές λύνονται με βάση το διάλογο και με σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών

Την κοινή βούληση για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, πιάνοντας των νήμα από τη συνάντηση πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στη Μόσχα τον Δεκέμβριο, εξέφρασαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

«Είχαμε μια συνάντηση σε πολύ θερμό κλίμα στην οποία και οι δύο πλευρές επιβεβαιώσαμε την πρόθεση μας να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις ήδη πολύ καλές και ιστορικά καλές διμερείς μας σχέσεις και στο οικονομικό και στο πολιτικό επίπεδο» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος αποτυπώνοντας και το κλίμα των συνομιλιών. Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως κατά τη συνάντηση «επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο, την ανάγκη να λύνονται οι διαφορές με το διάλογο και με σεβασμό της κυριαρχίας και της μη ανάμειξης στα εσωτερικά των χωρών».

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα, με έμφαση την οικονομία, με τον κ. Κατρούγκαλο να ανακοινώνει πως η επόμενη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη. «Συμφωνήσαμε να οργανωθεί καλά, να έχουμε ανταλλαγή των αναγκαίων πληροφοριών μέχρι τότε, ούτως ώστε να αποβεί αμοιβαία παραγωγική. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και σε επίπεδο υπουργείων. Υποβάλαμε ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης, ώστε οι επόμενες κινήσεις μας να είναι προγραμματισμένες και ουσιαστικές» σημείωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Το μήνυμα πως «οι απόψεις της Ρωσίας και της Ελλάδας ως προς την κατεύθυνση σταθεροποίησης και σταθερότητας στην περιοχή είναι είτε είναι πολύ κοντά είτε ταυτίζονται», έστειλε, από τη μεριά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο. «Εμείς έχουμε ίδιες προσεγγίσεις ως προς ότι αυτή η ευρύτερη περιοχή δεν πρέπει να γίνει αρένα των αντιπαραθέσεων» κατέστησε σαφές ο κ. Γκρούσκο.

Επίσης, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών προχώρησε στη διαπίστωση πως η πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων στο ανώτατο επίπεδο στη Μόσχα τον Δεκέμβριο, μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Βλάντιμιρ Πούτιν, είναι σε καλό δρόμο και προχωράει. «Σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών εις βάθος κάναμε επισκόπηση αυτών που συμφωνήθηκαν στη Μόσχα και την πορεία υλοποίησή τους» σημείωσε ο Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Εστιάζοντας στα πεδία διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, αναφέρθηκε στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών, των υψηλών τεχνολογιών, και εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Related posts

Σύνοδος Κορυφής: Άλλαξε την ατζέντα ο Σαρλ Μισέλ – Τώρα η συζήτηση για την Τουρκία

banks

ΝΔ: Η κυβέρνηση απαγορεύει την ψήφο σε 70.000 Έλληνες που ζουν στη Βρετανία

banks

Μαρκουλάκης: Λάθος η ανάρτησή μου – Φυσικά και πρέπει να ακούμε τους υγειονομικούς

banks

Βορίδης : Η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά και στο προσωπικό των ΟΤΑ

banks

ΣΥΡΙΖΑ : Υπεύθυνη για την τραγωδία στη Μόρια η κυβέρνηση

banks

Θεοδωρικάκος : Έκτακτη ενίσχυση 10 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες της χώρας – Στόχος η κάλυψη των αναγκών που προκαλεί η πανδημία

banks