32 C
Athens
July 12, 2020
Image default
ECONOMY

Κομισιόν: Σε καλό δρόμο οι προνοιακές παροχές

Δημοσιεύθηκε: 20 Νοεμβρίου 2019 – 13:16

Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος για την πιστοποίηση της αναπηρίας, λόγω «τεχνικών» προβλημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και η εν αναμονή αναθεώρηση των επιδοτήσεων σε ειδικές ομάδες πολιτών (ΑΜεΑ, φοιτητές, άνεργοι, άτομα άνω των 65 ετών κ.λπ.) για τις δημόσιες συγκοινωνίες στο τέλος του, είναι τα μόνα, μικρά αγκάθια στον τομέα της Πρόνοιας, όπως διαπιστώνει η Ε.Ε.

Σε γενικές γραμμές βέβαια, επισημαίνεται ότι οι παρεμβάσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο. Αναλυτικά, η ΕΕ αναφέρεται στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, που εισήχθη στις αρχές του 2019 και όπως σημειώνεται «λειτουργεί ομαλά».

Μάλιστα, παρατίθενται και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το όφελος κυμαίνεται από 70 ευρώ έως 210 ευρώ ανά μήνα, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, συνολικά 232.700 νοικοκυριά έλαβαν το επίδομα, που αντιστοιχούσε σε περισσότερα από 600.000 άτομα (περίπου το 5,6% του ελληνικού πληθυσμού). Όσον αφορά τη σύνθεση των νοικοκυριών, οι μεγαλύτερες ομάδες είναι μεμονωμένα άτομα (περίπου το ένα τρίτο των εγκεκριμένων αιτήσεων) και ακολουθούν νοικοκυριά με 4 μέλη (23%), τριμελή νοικοκυριά (20%) και νοικοκυριά με 2 μέλη (16%).

Περίπου το ήμισυ των νοικοκυριών δικαιούχων ανήκει στην ομάδα χαμηλότερου εισοδήματος (με ισοδύναμα εισοδήματα κάτω των 7.000 ευρώ). Περίπου το 20% των αιτούντων (46.500 νοικοκυριά) είναι επίσης δικαιούχοι και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το μέσο όφελος είναι 120,60 ευρώ τον μήνα, με μέση συνολική μηνιαία δαπάνη λίγο πάνω από 28 εκατ. ευρώ. Ποσό που ευθυγραμμίζεται με την προβλεπόμενη ετήσια κατανομή του προϋπολογισμού.

Ειδικά για τη μεταρρύθμιση του συστήματος αναπηρίας, η έκθεση επισημαίνει ότι προχωρεί αλλά με σημαντικές τεχνικές καθυστερήσεις, που δεν ελέγχονται από το υπουργείο Εργασίας. Έτσι, ενώ η αναβάθμιση και η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών για τον προσδιορισμό της κατάστασης αναπηρίας προχωρεί, πρέπει να υιοθετηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο η νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό του καθεστώτος αναπηρίας, βάσει τόσο της ιατρικής όσο και της διαλειτουργικής αξιολόγησης.

Η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει μια συνοπτική έκθεση σχετικά με τις βελτιώσεις που έγιναν μέχρι σήμερα στις διοικητικές διαδικασίες και αναμένεται να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εργασίας, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την περαιτέρω ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Η νέα μεθοδολογία για τα επιδόματα αναπηρίας θα έπρεπε να έχει αναπτυχθεί με βάση την αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, όμως οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος οδήγησαν σε αντίστοιχη καθυστέρηση και της αξιολόγησης. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται να συμφωνηθεί νέο χρονοδιάγραμμα

Στον αντίποδα, δεν φαίνονται καθυστερήσεις στο θέμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: (i) στήριξη του εισοδήματος, (ii) κοινωνική ένταξη και (iii) επανένταξη στην αγορά εργασίας. Όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα, δημιουργήθηκε δίκτυο κοινοτικών κέντρων σε ολόκληρη τη χώρα με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, διευρύνοντας την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο με συντονισμένο τρόπο.

Ο τρίτος πυλώνας βασίζεται στην παροχή ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας, που θα βοηθήσουν τους δικαιούχους ΚΕΑ να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Ο πυλώνας αυτός, σύμφωνα με την Ε.Ε., εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019, περίπου 14.000 αποδέκτες ΚΕΑ (5,8% των εγγεγραμμένων ανέργων δικαιούχων) έχουν πλέον ατομικό σχέδιο δράσης, βάσει του ατομικού τους προφίλ και το 75% αυτών συμπεριλήφθηκε σε κάποιο πρόγραμμα για την αγορά εργασίας.

Μάλιστα, για να αυξηθεί η συμμετοχή, το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ προχωρούν στον σχεδιασμό και στη διαχείριση ενεργητικών πολιτικών. Οι άνεργοι θα ενημερώνονται συνεχώς για τα διαθέσιμα προγράμματα, θα ενισχυθεί η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ προχωρά και η καλύτερη χαρτογράφηση των αναγκών της αγοράς εργασίας, ώστε να σχεδιαστούν νέα προγράμματα. Το νέο σύστημα δοκιμάζεται σε πιλοτικό πρόγραμμα, ώστε να επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο, σταδιακά, μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου του 2020.

Όσον αφορά, τέλος, στη δέσμευση για την αναθεώρηση των επιδοτήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δέκα διαφορετικές κατηγορίες πολιτών, όπως φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και μέλη μεγάλων οικογενειών προβλέπεται να επωφεληθούν από επιδοτούμενα εισιτήρια για τοπικές δημόσιες μεταφορές. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η εισαγωγή ηλεκτρονικών εισιτηρίων στο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών της Αθήνας. Ήδη έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας με στόχο έως τις 15 Δεκεμβρίου 2019 να υποβάλει τα συμπεράσματά της για θέματα όπως:

i) αποσαφήνιση των ορισμών των διαφόρων κατηγοριών δικαιούχων,

ii) τις τεχνικές αποτυχίες των σημερινών ηλεκτρονικών συστημάτων και τη διαλειτουργικότητα με τις βάσεις δεδομένων των ατόμων με αναπηρία και των ανέργων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της πλασματικής αύξησης του αριθμού των δικαιούχων και

iii) απλοποίηση της κοστολόγησης.

Related posts

ΕΣΠΑ: Νέοι πίνακες με επενδυτικά σχέδια για εμπόριο, εστίαση, εκπαίδευση

banks

Πώς η αγορά Αρσακείου θα προσελκύσει 3 εκατομμύρια επισκέπτες

banks

Στο απυρόβλητο οι «μπαταχτσήδες» της καθολικής υπηρεσίας

banks

Χ. Θεοχάρης: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

banks

ΥΠΑΝ: Τετραπλάσιος ρυθμός απορρόφησης στο ΕΣΠΑ

banks

Οι 7 τρόποι για να καλυφθούν τα τεκμήρια και να αποφευχθεί η υπερφορολόγηση

banks