Προσήλωση στη διαδικασία του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό δηλώνει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο υποστηρίζοντας τη διαδικασία των συνομιλιών.

Καλωσορίζει

Πάντως, ενόψει της Πενταμερούς άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου, η ΕΕ δεν έχει προσκληθεί επισήμως να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ των πέντε μερών (Κυπριακής Δημοκρατίας, τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας).

Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο τόνισε ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης την επόμενη εβδομάδα:

«Η ΕΕ καλωσορίζει τις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης, σε συμφωνία με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ» και προσέθεσε ότι η Ευρώπη «παραμένει έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης ενός εκπροσώπου στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ».

Διμερείς επαφές

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί με χαμηλόβαθμο στέλεχός της στη Γενεύη και θα έχει τη δυνατότητα να κάνει διμερείς επαφές με τους συμμετέχοντες στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό.

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ δεν έχει προσκληθεί ούτε και στη δεξίωση που προγραμματίζεται από τον Αντόνιο Γκουτέρες κατά την πρώτη ημέρα της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη στις 27 Απριλίου.

Σημειώνεται, ότι η μη συμμετοχή της ΕΕ στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό ήταν ένα πάγιο αίτημα της Τουρκίας.

Γράψτε το σχόλιό σας