15.6 C
Athens
November 22, 2019
Image default
POLITICS

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλές εκλογές αν δεν συγκεντρώσουμε 200 ψήφους για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδικάζοντας παράλληλα, με σκληρά λόγια, την τουρκική εισβολή στη Συρία. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, του Ν. Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω», ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας διακοπή εχθροπραξιών.

Εκφράζοντας την εκτίμηση πως η Τουρκία με τη στάση της θα κάνει μια περίπλοκη περίσταση ακόμα πιο περίπλοκη και μιλώντας για πιθανή αναβίωση του ISIS, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η Ευρώπη συνολικά, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο. «Αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί» είπε, επισημαίνοντας πως εξετάζονται κυρώσεις και για την εισβολή στη Συρία – κυρώσεις που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με ένα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό του έργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως σκοπός του είναι να τιμήσει την εντολή των πολιτών, προσθέτοντας πως έχει χρονοδιαγράμματα τα οποία οφείλει να τηρήσει. «Ήδη κάνουμε την αξιολόγηση του τριμήνου. Προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ήμασταν προετοιμασμένοι να κυβερνήσουμε. Ήμασταν έτοιμοι, είχαμε σχέδιο, γιατί δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, καθώς ο φαύλος κύκλος της ύφεσης πρέπει να σπάσει γρήγορα. Εγώ θα είμαι υπόλογος, είτε για την επιτυχία, είτε για την αποτυχία. Είμαι αρκετά παρεμβατικός πρωθυπουργός, θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχω απαιτήσεις. Η κοινωνία έχει απαιτήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσής

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να προσωποποιούνται οι πολιτικές διαφορές. «Ελπίζω η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης να χαμηλώσει. Ήδη έχει χαμηλώσει με δική μας πρωτοβουλία. Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσής. Εύχομαι να μπορούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης» είπε προσθέτοντας πως όποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο μπορεί να έρθει να ψηφίσει. «Διευκόλυνση κάνουμε. Βάζουμε ένα πλαίσιο. Δεν θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Θα βρούμε 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να βρούμε 300. Είμαι διατεθειμένος να κάνω την υποχώρηση, η διαδικασία να γίνεται στα προξενεία» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την υπόθεση της Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία βλέποντας τα στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή αποφάσισε πως μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπήρχαν στοιχεία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Η Βουλή αποφασίζει για αυτά. Για μένα οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, λύνονται στην κάλπη και όχι στα δικαστήρια» τόνισε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση

Σχολιάζοντας δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, αποκάλυψαν ότι ήταν απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν ο πρωθυπουργός τους κατηγόρησε πως συνειδητά χρησιμοποίησαν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να έρθουν στην εξουσία. Τόνισε μάλιστα πως στόχος του είναι η 4ετία. «Δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού. Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή εκλογικού νόμου, οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές» είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέντευξή του η οποία είχε ιδιαίτερα προσωπικό τόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, για το μικρόβιο της πολιτικής αλλά και για τη σχέση του με τους γονείς του και την οικογένειά του. Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα, πως τα επόμενα χρόνια θα είναι καλά για την πατρίδα μας, γιατί, όπως είπε, η κοινωνία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα τη στήριξη των αδύναμων και της οικογένειας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν μπροστά από την εποχή του»

Φυσικά, η συνέντευξη είχε έναν πολύ πιο προσωπικό τόνο, με τον πρωθυπουργό να μιλάει για τους γονείς του, για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι και πως έσωσε τον γάμο του, για τα παιδιά του αλλά και για το πως αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Όπως ανέφερε, το μικρόβιο της πολιτικής υπήρχε πάντα μέσα του, αλλά βρισκόταν σε καταστολή. Στα 22 του όμως επηρεασμένος από την ήττα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις εκλογές απογοητεύθηκε και είπε ότι δεν θα ασχοληθεί με την πολιτική. Αυτό άλλαξε αργότερα όπως περιέγραψε και αφού εργάστηκε για 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα σκέφτηκε ότι αν δεν ασχοληθεί εκείνος με την πολιτική δεν θα το έκανε κανείς και το 2003 μπήκε στην πολιτική.

«Θεωρώ σημαντικό όποιος ασχολείται με τα κοινά να το κάνει με αφοσίωση», είπε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα αν είναι προετοιμασμένος να μην είναι κάποια στιγμή στην πολιτική απάντησε ότι «έχω απόλυτη αίσθηση ότι η πολιτική δεν είναι επάγγελμα και ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι όλοι προσωρινοί». Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο μίλησε για τους γονείς του. Απαντώντας στο πόσο του έλειπαν όταν ορκιζόταν πρωθυπουργός είπε: «όταν έγραφα την δήλωση για την εκλογική μας νίκη, όλες τις εκδοχές, αισθάνθηκα την ανάγκη να αναφερθώ στο ότι η ευχή των γονιών μου θα με συνοδεύει. Με τον πατέρα μου είχα 50 χρόνια διαφορά. Με είδε Πρόεδρο της ΝΔ αλλά με είδε και να ωριμάζω».

Για τον πατέρα του είπε ότι ήταν αρκετά παρών στα χρόνια της εξορίας στο Παρίσι. «Ο πατέρας μου ήταν μια δυνατή προσωπικότητα αλλά προτεραιότητά του ήταν να γίνει πρωθυπουργός. Οι σχέσεις μας πέρασαν και δύσκολα στα χρόνια της εφηβείας μου. Κάναμε συνειδητή προσπάθεια να φτιάξουμε καλύτερη την σχέση μας», είπε χαρακτηριστικά. «Στα παιδιά μου λέω να μην συγκρίνονται με κανέναν. Ο πατέρας μου ήταν πρωθυπουργός σε άλλη εποχή. Σε πολλά ήταν μπροστά από την εποχή του. Μελέτησα όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης. Είναι μια συναισθηματική συνέχεια αλλά δεν συγκρίνω τον εαυτό μου με κανέναν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας αν συγκρίνει τον εαυτό του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχα μια πολύ ωραία και ζωντανή σχέση με τη μητέρα μου

Για την μητέρα του είπε ότι σε πολλά πράγματα έκανε πίσω για να στηρίξει τον σύζυγό της. «Με αδυναμία στο μόνο γιο που είχε. Είχα μια πολύ ωραία και ζωντανή σχέση μαζί της και έμαθα πολλά από εκείνην. Έκανε 4 παιδιά όταν οι γιατροί της είπαν να μην κάνει κανένα λόγω των προβλημάτων στην σπονδυλική της στήλη. Της αναγνωρίζω ότι έλεγε πάντα την γνώμη της. Η Μαρίκα Μητσοτάκη αυτό που έβλεπες αυτό έκανε».

Για την αντιπολίτευση και πως του προσάπτουν ότι μισεί τους εργαζόμενους είπε ότι προσπερνά όλα όσα είπαν για εκείνον και οι απαντήσεις έρχονται μέσα από την πολιτική του. «Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι αλλά είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο και έχουμε ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και δική μου δουλειά είναι να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους ιδιαίτερα στα νέα παιδιά. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να δημιουργούν και χρέος της πολιτείας είναι να στέκονται δίπλα σε όσους είναι πιο αδύναμοι», είπε ακόμα.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στο αν μπορεί να ταυτίζεται με όσα περνούν οι πολίτες αφού προέρχεται από μια καλή οικογένεια απάντησε ότι ο πολιτικός πρέπει να δίνει προτεραιότητες και να δίνει εφαρμόσιμες λύσεις. «Έχω τεράστιο σεβασμό σε όσους ξεκινούν με λίγα και φτάνουν ψηλά», είπε.

Στο ερώτημα τι είδους πατέρας είναι απάντησε ότι η πολιτική είναι βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα ως προς την οικογενειακή ηρεμία. «Είπα από την πρώτη στιγμή ότι τα παιδιά μου είναι η προτεραιότητά μου και με την Μαρέβα βλέπουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας». Αναφερόμενος στην μικρή του κόρη Δάφνη που είναι μόλις 16 ετών είπε ότι φροντίζει δυο φορές την εβδομάδα να τρώνε μαζί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η γνωριμία του με την Μαρέβα

Για την γνωριμία τους και την σχέση του με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι είπε. «Ήταν φοιτητικός έρωτας. Γνωριστήκαμε στο Χάρβαρντ. Την βοήθησα σε μια εργασία Στατιστικής. Και να μην είχαμε καταφέρει να σώσουμε τον γάμο μας τα ίδια θα είχε πει η Μαρέβα για μένα. Περνάμε καλά μαζί. Γελάμε μαζί και στο άλμπουμ των αναμνήσεων μας θα δείτε ότι είμαστε σαν μια κανονική οικογένεια όπως οι άλλες. Περάσαμε δυσκολίες και βγήκαμε πιο δυνατοί». Είπε ακόμα ότι κανείς γάμος δεν πρέπει να σωθεί μόνο για τα παιδιά. «Πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις μιας καλής και υγιούς σχέσης. Ο γάμος δεν σώζεται αν δεν υπάρχει αγάπη, σεβασμός και εκτίμηση», είπε χαρακτηριστικά.

Related posts

Στη Δικαιοσύνη η Όλγα Γεροβασίλη για ανακοίνωση της ΝΔ

banks

Εκλογές 2019: Τα αποτελέσματα στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το προβάδισμα Χατζημάρκου

banks

Κατρούγκαλος: Από τη Συμφωνία των Πρεσπών πήραμε το 110% αυτών που ζητήσαμε

banks

Τσουκάτος: Απαιτώ από το ΠΑΣΟΚ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια για το 1 εκατομμύριο

banks

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Suddeutsche Zeitung σχολιάζει την απόφαση για την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού

banks

Το αίτημα και η καταγγελία της ΝΔ για το νέο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

banks

Leave a Comment