22.8 C
Athens
September 19, 2019
Image default
POLITICS

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Κλείδωσε» η συνάντηση των δυο ηγετών

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Αμμόχωστο. Μια συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Η συνάντηση των δυο αντρών φαίνεται πως έχει κλειδώσει και θα λάβει χώρα σε ουδέτερο έδαφος. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΣΚΑΪ αυτή θα γίνει στη Νέα Υόρκη.

Οι ηγέτες των δυο χωρών θα βρεθούν στις ΗΠΑ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου.Κατά τη συνάντησή τους στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης οι δυο ηγέτες θα έχουν “πλούσια ατζέντα” για συζήτηση λόγω της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην Αμμόχωστο. Θυμίζουμε ότι την Τρίτη (10/9) ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη επί Αθηναϊκού εδάφους.

Κοινή γραμμή Ελλάδα και Κύπρος

Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει τα εξής: «Στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη κ. Μ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, όσο και τις προσπάθειες με την Ειδική Απεσταλμένη του Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα. Τ. Χ. Λούτ για τη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Έγινε ακόμη ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Οι δύο ηγέτες, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το σκοπό αυτό, είναι απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

Related posts

Γιάννης Ραγκούσης: Δε ξέρω αν θα αντέξει η Γεννηματά στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

banks

Αλέξης Τσίπρας: Βόλτες και σέλφι στην Καρδίτσα

banks

Επαφές του Άδωνι Γεωργιάδη για επενδύσεις με ξένους αξιωματούχους

banks

Τάκης Θεοδωρικάκος: Αναβαθμίζεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

banks

Νίκη Κεραμέως: Για τη Νέα Δημοκρατία, η πιο σημαντική επένδυση για τη χώρα είναι η επένδυση στην Παιδεία

banks

Μεϊμαράκης: Για εμάς πάντα η Ελλάδα είναι πάνω από το κόμμα

banks

Leave a Comment