11.4 C
Athens
March 9, 2021
Image default
BUSINESS

Μytilineos: Απορρόφησε τους κραδασμούς του 2020, με 1,899 δισ. ευρώ πωλήσεις και 129 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη

Υψηλές αντοχές και ανθεκτικότητα επέδειξε στην κρίση της πανδημίας το 2020 η Mytilineos που απορρόφησε αποτελεσματικά τους κραδασμούς εμφανίζοντας λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) 315 εκατ. ευρώ, αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2019, με καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας 129 εκατ. ευρώ ενώ το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται σε 0,36 ευρώ ανά μετοχή (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές) που αντιστοιχεί σε 41% των καθαρών κερδών έναντι 35,5% το 2019.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε ότι το 2020 αποτέλεσε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από πρωτόγνωρες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως είπε, τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα “πιστοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, με στήριγμα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Mytilineos και την άοκνη προσπάθεια του ανθρώπων μας, κατορθώσαμε να απορροφήσουμε αποτελεσματικά τους κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19, μείναμε στα επίπεδα του προηγούμενου έτους σε λειτουργική κερδοφορία (το οποίο νωρίς μέσα στο 2020 είχα θέσει ως στόχο), ενώ παράλληλα διατηρηθήκαμε σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Επιπλέον το 2020 επιταχύναμε τη διαδικασία μετασχηματισμού της Mytilineos που πλέον, μέσω και των νέων Τομέων Επιχειρηματικής δραστηριότητας, εστιάζει στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και αειφορίας”.

Το ξεκίνημα του 2021 βρίσκει τη MYTILINEOS σε ισχυρή θέση, καθώς ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου στοχεύει στη διατήρηση των περιθωρίων κερδοφορίας του, ενώ διεκδικεί ολοένα αυξανόμενα μερίδια αγοράς, αξιοποιώντας την ανταγωνιστικότητα του. Ο Τομέας Μεταλλουργίας επωφελείται από τη σταθερότητα στις τιμές των Α’ υλών, καθώς και την ανάκαμψη των τιμών Αλουμινίου και της Αλουμίνας και οι Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, έχοντας προχωρήσει την ωρίμανση νέων έργων κατά το δεύτερο μισό του 2020, επιταχύνουν τις διαδικασίες συμβασιοποίησης και εκτέλεσης τους. 

O κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε σε 1,899 δισ. ευρώ έναντι 2,256 δισ. ευρώ τo 2019, σημειώνοντας μείωση 16% που οφείλεται στο αδύναμο περιβάλλον τιμών των Τομέων της Μεταλλουργίας και Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου και στην χρονική μετατόπιση τόσο στην υλοποίηση, όσο και στη συμβασιοποίηση νέων έργων στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης λόγω της πανδημίας.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, καθώς διαμορφώθηκαν σε 315 εκατ. ευρώ έναντι 313 εκατ. ευρώ το 2019, επωφελούμενα από την ισχυρή επίδοση του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου. Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 129 εκατ. ευρώ έναντι 145 εκατ. ευρώ το 2019. 

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 538 εκατ. ευρώ έναντι 421 εκατ. ευρώ το 2019, με το δείκτη του καθαρού δανεισμού προς EBITDA να διαμορφώνεται σταθερά σε επίπεδα χαμηλότερα του 2x (1,71). Παράλληλα, μετά την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2020 (το οποίο κανονικά έληγε τον Ιούνιο του 2022) η εταιρεία διαθέτει ένα εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ, καθώς δεν προβλέπονται σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2024.

Συνολικά, το 2020 η εταιρεία αξιοποίησε στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις συνέργειες ανάμεσα στους Τομείς Δραστηριότητας, εντατικοποίησε τις δράσεις βελτιστοποίησης κόστους και με βασικό μοχλό τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατόρθωσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πανδημία και να θέσει στέρεες βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη τα αμέσως επόμενα έτη.

-

Related posts

Περιφέρειας Αττικής: Προσθήκη επιπλέον ΚΑΔ στο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται από τον Covid-19

banks

Νέα σταθερά πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος Genius από την Protergia

banks

Πέρασε το σχέδιο του ΟΛΠ για δημιουργία ξενοδοχείων στο λιμάνι

banks

Αλλάζει τις ξενοδοχειακές σειρές προϊόντων η Παπουτσάνης

banks

Jumbo: Συντηρητικές προσδοκίες και guidance για +5% στις πωλήσεις

banks

H εταιρεία που θα διαδεχθεί την Creta Farms

banks