7.1 C
Athens
January 16, 2021
Image default
WORLD

Νέα σελίδα στην Γαλλο-Γερμανική συνεργασία

Η Γαλλία και η Γερμανία δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη συμμαχία τους και να εμβαθύνουν μια διμερή συνθήκη μεταπολεμικής συμφιλίωσης σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι ο κύριος άξονας της ΕΕ παραμένει ισχυρός και έτοιμος να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικιστικό εθνικισμό στο μπλοκ.

Με την υπογραφή τους το 1963, ο Γερμανός Καγκελάριος Konrad Adenauer και ο Γάλλος Πρόεδρος Charles de Gaulles είχαν θέσει το έδαφος για την έναρξη μιας απροσδόκητης φιλίας. Το έγγραφο, με λιγότερες από έξι σελίδες, δεν είχε καθορίσει πολιτικούς στόχους αλλά ήταν περισσότερο ένα σχέδιο για αυτό που θα αποτελούσε αργότερα τον γαλλογερμανικό κινητήρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η επέκταση της συνθήκης της Élysée που εγκρίθηκε από τα γερμανικά και τα γαλλικά γραφεία θα υπογραφεί από την καγκελάριο Angela Merkel και τον γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron στη γερμανική συνοριακή πόλη του Aachen στις 22 Ιανουαρίου – σύμβολο της ευρωπαϊκής ομόνοιας.

Την ίδια ημέρα, και τα δύο εθνικά κοινοβούλια πρέπει να επικυρώσουν τη συνθήκη.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης, Steffen Seibert, χαρακτήρισε την απόφαση «θέμα ιστορικής σημασίας», αφού το υπουργικό συμβούλιο στο Βερολίνο ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης την Τετάρτη (9 Ιανουαρίου).

«Και τα δύο κράτη θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στις εξωτερικές υποθέσεις, την άμυνα, την εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια και ανάπτυξη και παράλληλα θα εργαστούν για την ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης να ενεργεί ανεξάρτητα», αναφέρει το κείμενο της Συνθήκης, σύμφωνα με το Reuters.

Στο Παρίσι, το γραφείο του Macron δήλωσε ότι η επέκταση της συνθήκης Élysée θα βοηθήσει τις δύο ευρωπαϊκές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν επιτυχώς «τις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

«(Εμείς) σκοπεύουμε να εμβαθύνουμε τη δέσμευσή μας υπέρ της ασφάλειας και της ευημερίας των λαών μας στο πλαίσιο μιας πιο κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης», αναφέρεται στη δήλωση.

Παρόλο που το τελικό έγγραφο δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, καλύπτει το σύνολο της κρατικής συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων κοινών προσεγγίσεων για τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας.

Το έγγραφο, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά το προηγούμενο έτος, δεν περιλαμβάνει εκτενείς λεπτομέρειες αλλά υποδεικνύει ότι η προτεραιότητα της γερμανογαλλικής διπλωματίας θα είναι η αποδοχή της Γερμανίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Γερμανία έχει επιδιώξει για πολλά χρόνια μεγαλύτερη επιρροή στο διεθνές σώμα, στο οποίο ανήκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία.

Με αυτό το βήμα, η Γερμανία εγκατέλειψε επίσης την αρχική ιδέα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz στα τέλη του 2018 ότι η Γαλλία θα παραιτηθεί από την έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα μετατραπεί σε κοινή έδρα της ΕΕ στο μέλλον.

Ξεκαθαρίζοντας ότι η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν αφοσιωμένες στην αμυντική συμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η συμφωνία σηματοδοτεί επίσης ότι το Βερολίνο και το Παρίσι θα καταπολεμήσουν τις προσπάθειες ορισμένων εθνικιστών πολιτικών στην Ευρώπη για τη διάβρωση της ΕΕ.

«Η Γερμανία και η Γαλλία καθιστούν σαφές ότι για να επιλύσουμε μελλοντικά ζητήματα, χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη συνεργασία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas.

Αντιμετωπίζοντας νέες προκλήσεις από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και από τις κυβερνήσεις της ΕΕ στην Ιταλία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, η Μέρκελ και ο Macron επιθυμούν να προηγηθούν κάθε προόδου των Ευρωσκεπτικών κομμάτων στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο.

Η συνθήκη υπογραμμίζει περαιτέρω τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών και της αστυνομίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και τη δέσμευση για την επίτευξη οικονομικής σύγκλισης.

«Και τα δύο κράτη θα εμβαθύνουν την ενσωμάτωση των οικονομιών τους προς έναν γερμανο-γαλλικό οικονομικό χώρο με κοινούς κανόνες», αναφέρει το κείμενο της Συνθήκης, προβλέποντας επίσης εκκλήσεις για εναρμόνιση του οικονομικού δικαίου. Επιπλέον, θα συγκροτηθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα προχωρήσπυν σε οικονομικές συστάσεις στην κάθε κυβέρνηση.

Άλλοι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν τον πολιτισμό, την υγεία, την καινοτομία και τις μεταφορές.

Related posts

Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τις εξαγωγές ιρανικού αργού στο μηδέν

banks

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ελπίζει ότι μια νέα σύνοδος Τραμπ-Κιμ θα γίνει “εντός των επόμενων μηνών”

banks

Είναι βιώσιμο το σχέδιο του Ερντογάν για την επανεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων;

banks

Τραμπ: Οι ΗΠΑ έχουν βαθιά διαμορφωθεί από τον ελληνικό πολιτισμό

banks

ΗΠΑ: Διαφοροποίηση του διευθυντή του FBI από τον υπ. Δικαιοσύνης για την “παρακολούθηση” της καμπάνιας Τραμπ

banks

Βρετανία: Πιέσεις στην Τ. Μέι να ανακοινώσει την ημερομηνία παραίτησης της

banks