2.4 C
Athens
January 17, 2021
Image default
ECONOMY

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και μειώσεις ΦΠΑ

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη σύνταξη των διατάξεων από τα αρμόδια υπουργεία, οι οποίες θα εξειδικεύουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από τον Ιούνιο.

Ξεκινώντας από το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», στις σχετικές διατάξεις του υπουργείου Εργασίας θα αποσαφηνίζονται οι λεπτομέρειες για τον τρόπο κάλυψης του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων από το κράτος, όταν τίθενται σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ή μερικής απασχόλησης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE (αρχικά θα καλυφθεί με εθνικούς πόρους καθώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας από τον Ιούλιο και μετά) και θα ισχύει από τον Ιούνιο έως και το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είναι:

  • Δυνατότητα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον ΚΑΔ και εφόσον παρουσιάζουν πτώση τζίρου 20% από τον Μάρτιο και μετά. Για κάθε μήνα (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο) θα γίνεται σύγκριση με κάποιους μήνες του 2019.
  • Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν σε μηνιαία βάση τους εργαζόμενους που έχουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας αλλά και τα στοιχεία του τζίρου των προηγούμενων μηνών.
  • Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν στοιχεία για τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο θα γίνεται σύγκριση με τα στοιχεία των μηνών που είναι διαθέσιμα.
  • Η επιχείρηση θα μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργασίας των εργαζομένων της με πλήρη απασχόληση έως 50%, χωρίς όμως να αλλάξει τη σχέση εργασίας του εργαζόμενου. Εκεί θα «επεμβαίνει» το Κράτος καλύπτοντας το 60% της αμοιβής.
  • Για το διάστημα που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας, ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε να μειώσει την αμοιβή του.
  • Ο εργοδότης θα έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου

Μειώσεις ΦΠΑ

Σχετικές διατάξεις για τις μειώσεις ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες θα υπάρχουν και από το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες αφορούν το διάστημα από 1η Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου όπως:

  • Μείωση ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά στο 13% (από 24%)
  • Μείωση ΦΠΑ στο 13% στις μεταφορές όπως τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνο, πλοίο και συνδυαστικές μεταφορές
  • Μείωση ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10
  • Μείωση ΦΠΑ στο 13% στα εισιτήρια των κινηματογράφων.

Παράλληλα, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποσοστό κάλυψης των απωλειών για τους  ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια κατά 40%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δημόσιο θα καλύψει το 1/3 της ζημιάς μέσω συμψηφισμού του ποσού με φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τον Ιούλιο και μετά.  Τέτοιου είδους υποχρεώσεις μπορούν να είναι ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ το ύψος των απωλειών με υποβολή του συμβολαίου μίσθωσης του ακινήτου αλλά και της σχετικής απόδειξης των μειωμένων ποσών.

Στις διατάξεις θα προβλέπεται επίσης η παράταση και της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και τον Ιούνιο.

-

Related posts

ΙΟΒΕ: Η κεφαλαιαγορά ως μοχλός ανάπτυξης και επενδύσεων

banks

Ομόλογα: Στα ύψη οι τιμές, σε νέο ναδίρ οι αποδόσεις

banks

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για δηλώσεις COVID Δεκεμβρίου

banks

Σήμερα καταβάλλονται τα προνοιακά, αναπηρικά, διατροφικά, επιδόματα για Ιανουάριο-Φεβρουάριο

banks

ΕΕΕΠ: Παραδόθηκε το πόρισμα της Επιτροπής του διαγωνισμού για το καζίνο στο Ελληνικό

banks

Αδ. Γεωργιάδης: Διεκδικούμε να έρθει η Volkswagen στην Ελλάδα

banks