30 C
Athens
July 8, 2020
Image default
COVER STORY

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι νέες στρατηγικές τους

Αγωνιζόμενοι να επιτύχουν τους στόχους τους για τον πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν την πιθανότητα αλλαγής των στόχων τους.

Από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι αξιωματούχοι μελετούν τις τρέχουσες στρατηγικές τους καθώς και το αν πρέπει να τις αλλάξουν προκειμένου να επαναφέρουν τον πληθωρισμό, αφού διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν σταθερότητα τιμών. Ακολουθεί μια περίληψη του τι συζητούν μερικές από τις κεντρικές τράπεζες:

Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αφιέρωσαν το 2019 στο να αναθεωρήσουν τον καλύτερο τρόπο για να επιτύχουν την εντολή που έχουν για μέγιστη δυνατή απασχόληση και σταθερές τιμές. Η έρευνα εισέπραξε επαίνους από αρκετές εκδηλώσεις «Fed Listens» σε όλη τη χώρα, όπου εκπρόσωποι επιχειρήσεων και εργατικού δυναμικού δίνουν στην κεντρική τράπεζα πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ηγέτες των επιχειρήσεων δήλωσαν στους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ότι ο χαμηλός πληθωρισμός δεν φαίνεται να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

Το σημαντικότερο ζήτημα είναι οι ευκαιρίες για τους εργαζόμενους. Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος Jay Powell συζήτησε τα οφέλη και τις προκλήσεις των λεγόμενων στρατηγικών επαναφοράς, στις οποίες ο πληθωρισμός ωθείται προσωρινά πάνω από τον στόχο του 2% με σκοπό να αντισταθμιστούν οι παρελθούσες υποχωρήσεις. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχασε τον στόχο της για τον πληθωρισμό από τότε που εισήχθη το 2012, αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ρητά ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν στόχο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα αναφέρουν τα αποτελέσματα της αναθεώρησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)

Το προσωπικό της ΕΚΤ άρχισε να μελετά μια πιθανή αναμόρφωση του στόχου της όσον αφορά τον πληθωρισμό, σύμφωνα με αξιωματούχους οι οποίοι γνωρίζουν το ζήτημα. Αναλύουν ανεπίσημα την πολιτική προσέγγιση του θεσμικού οργάνου, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος αν ο σημερινός στόχος της αύξησης των τιμών καταναλωτή «λιγότερο, αλλά κοντά στο 2%» εξακολουθεί να είναι κατάλληλος για την εποχή μετά την κρίση. Ο πρόεδρος Mario Draghi τάσσεται υπέρ μιας «συμμετρικής» προσέγγισης, που σημαίνει ότι η ευελιξία θα είναι πάνω ή κάτω από τον συγκεκριμένο στόχο του 2%, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Αυτό θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να διατηρήσει τον πληθωρισμό υψηλό για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά από μια περίοδο αδυναμίας να εξασφαλίσει την εδραίωση της αύξησης των τιμών. Η αλλαγή του ίδιου του στόχου πιθανώς θα απαιτούσε μια επίσημη αναθεώρηση, κάτι που μπορεί να θέλει να αναλάβει η Christine Lagarde όταν πάρει τα ηνία της ΕΚΤ τον Νοέμβριο.

Τράπεζα της Αγγλίας

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εκείνη που θα πρέπει να αλλάξει την εντολή της Τράπεζας της Αγγλίας. Όμως, ο οικονομολόγος Tony Yates λέει ότι η Βρετανία έχει τις περισσότερες πιθανότητες από την Ομάδα των Επτά Χωρών (G7) να δει τον στόχο της αναθεωρημένο, ειδικά αν έρθει στην εξουσία το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής δεν έχουν συζητήσει αν η αναπροσαρμογή της εντολής θα ήταν κάτι θετικό, αλλά ο Gertjan Vlieghe δήλωσε πρόσφατα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να δημοσιεύσει μια πρόβλεψη για την πορεία των επιτοκίων που θα ήταν αναγκαία προκειμένου ο πληθωρισμός να διατηρήσει τον στόχο του.

Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας

Τα τελευταία χρόνια, η Ουγγαρία κάνει μικροαλλαγές στον παραδοσιακό στόχο του 3% όσον αφορά τον πληθωρισμό, με σκοπό να επιτρέψει εν μέρει μεγαλύτερα περιθώρια στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Το 2015, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα τηρήσει ζώνη ανοχής μίας ποσοστιαίας μονάδας εκατέρωθεν του στόχου του 3% για τον πληθωρισμό. Τότε, η νομισματική αρχή είχε δηλώσει ότι θα της επιτρέψει να αποφύγει τις μεταβολές των επιτοκίων αν οι τάσεις των τιμών καταναλωτή θεωρούνταν προσωρινές. Τον Δεκέμβριο του 2018, η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα έστρεφε την προσοχή της από τον ονομαστικό πληθωρισμό στον βασικό πληθωρισμό, χωρίς τον αντίκτυπο των έμμεσων φόρων, κάτι που θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος για να καταγραφούν οι «συνεχείς τάσεις» στα δεδομένα τιμών.

Αποθεματική Τράπεζα Νέας Ζηλανδίας

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας υιοθέτησε επίσημα διπλή εντολή για τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης και την επίτευξη σταθερότητας τιμών τον Απρίλιο. Έκτοτε, η Αποθεματική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο χαμηλό ποσοστό – ρεκόρ του 1,5% εν μέσω των σημείων του ότι και οι δύο στόχοι βρίσκονται υπό πίεση καθώς επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη.

Ο διοικητής Adrian Orr σημείωσε ότι ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από τον στόχο του 2% και οι προοπτικές προσλήψεων μειώνονται. Οι οικονομολόγοι είναι σχεδόν όλοι σύμφωνοι ως προς το ότι η Αποθεματική Τράπεζα θα μειώσει το επίσημο επιτόκιο ανάληψης μετρητών στο 1,25% τον Αύγουστο, ενώ η μειοψηφία υποδεικνύει περαιτέρω μείωση στο 1% πριν από το τέλος του έτους.

Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας

Ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Arminio Fraga, ο οποίος εισήγαγε τη στόχευση πληθωρισμού πριν από δύο δεκαετίες, ισχυρίζεται ότι είναι πλέον καιρός να αλλάξει το σύστημα. Προτείνει η νομισματική αρχή να «εξομαλύνει» τους οικονομικούς κύκλους ως μέρος μιας δευτερεύουσας εντολής που θα λάβει μαζί με την ανεξαρτησία της, η οποία επί του παρόντος συζητείται στο Κογκρέσο. Τονίζει δε ότι αυτό θα ήταν κάτι επιπλέον από τον κύριο στόχο της σταθερότητας των τιμών και δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον στόχο ανάπτυξης.

Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης

Η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης δήλωσε σε πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση για τη νομισματική πολιτική ότι πραγματοποίησε συνομιλίες για τη μείωση του στόχου του 1% ως 4%, αποφάσισε όμως να μην γίνει αυτό φέτος δεδομένης της ανησυχίας για την οικονομική ανάπτυξη και την ανάγκη δημιουργίας χώρου στην πολιτική.

Γκάνα

Ο διοικητής της τράπεζας της Γκάνα, Ernest Addison, εξέπληξε την αγορά τον Ιανουάριο μειώνοντας το βασικό επιτόκιο και λέγοντας στη συνέχεια ότι ίσως ήρθε ο καιρός να εξεταστεί ένας χαμηλότερος στόχος για τον πληθωρισμό, ώστε η οικονομία να καταστεί πιο ανταγωνιστική. Το 2007, η κεντρική τράπεζα ήταν η δεύτερη στην υποσαχάρια Αφρική που υιοθέτησε καθεστώς στόχευσης του πληθωρισμού και ακολούθησε αύξηση των τιμών σε μια ζώνη από 6% ως 10% από το 2013. Οι επίσημες διαβουλεύσεις για χαμηλότερο στόχο καταλάγιασαν μετά την εξαμηνιαία εκτίναξη του πληθωρισμού στο υψηλό ποσοστό του 9,5% τον Απρίλιο λόγω της πτώσης του σέντι που ακολούθησε τη μείωση των επιτοκίων τον Ιανουάριο.

Αποθεματική Τράπεζα Νότιας Αφρικής

Στις αρχές του 2018, η κεντρική τράπεζα της Νότιας Αφρικής προσπάθησε να καταστήσει σαφές ότι προτιμά τον πληθωρισμό να είναι σταθεροποιημένος κοντά στο μέσον του 4,5% της ζώνης στόχου και όχι μόνο κάτω από το ανώτερο άκρο του 6%. Παρ’ όλο που η εντολή της Αποθεματικής Τράπεζας επιτρέπει ευελιξία σε περιπτώσεις εξωγενών κρίσεων, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής είναι λιγότερο ανεκτική στον πληθωρισμό που δεν φτάνει στον στόχο σε σχέση με το παρελθόν, δήλωσε τον Φεβρουάριο ο Fundi Tshazibana, Αναπληρωτής Κυβερνήτης και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής. Αυτή η προσπάθεια να διατηρηθεί ο πληθωρισμός κοντά στο 4,5% θα μπορούσε να δημιουργήσει στην κεντρική τράπεζα περισσότερες συγκρούσεις με τους πολιτικούς και ορισμένους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι πιέζουν για εκτεταμένη εντολή πέρα από τον πληθωρισμό.

Τράπεζα του Καναδά

Η Τράπεζα του Καναδά ανανέωσε την εντολή της με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2016, επικυρώνοντας τον μεγαλύτερο στόχο πληθωρισμού της Ομάδας των Επτά (G7). Η Κεντρική Τράπεζα της Οτάβα προσπαθεί να διατηρήσει τις ετήσιες αυξήσεις των τιμών καταναλωτή σε ένα ποσοστό μεταξύ 1% και 3%. Παρ’ όλο που το επίπεδο αυτό παρέμεινε άθικτο, εκείνη την περίοδο εισήχθησαν τρεις νέοι δείκτες βασικού  πληθωρισμού. Η εντολή της τράπεζας αναμένεται να ανανεωθεί το 2021.

Related posts

Τράπεζες: Ποσο θα μειώσουν τα κόκκινα δάνεια μέχρι τέλος του έτους

banks

JP Morgan: Bullish για τις ελληνικές τράπεζες, βλέπει περιθώρια ανόδου έως 46%

banks

Ευρωζώνη: Τι αναμένουν οι αγορές από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

banks

«Χρυσές δουλειές» για τις bad banks της Τουρκίας

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Στόχος να χορηγεί 1 στα 3 δάνεια της αγοράς

banks

Σε δάνεια 4 δισ. έχουν αναστείλει τις δόσεις οι τράπεζες

banks