12.4 C
Athens
December 4, 2020
Image default
BUSINESS

ΟΤΕ: Έσοδα 1,004 δισ. ευρώ με αύξηση κερδών 32,5% στο Q3 — Τι είπε ο Μ.Τσαμάζ για την πώληση της Telekom Romania 

INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Έσοδα 1,004 δισ. ευρώ μειωμένα μόλις 0,8%, αύξηση προσαρμοσμένου EBITDA (AL) κατά 0,9% και καθαρά κέρδη 148,8 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 32,5% εμφάνισε ο όμιλος ΟΤΕ στο γ’ τρίμηνο του 2020.

Η μείωση εσόδων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 1,1% – εξαιρουμένων των υπηρεσιών roaming, τα έσοδα θα ήταν ελαφρώς αυξημένα.

Ο όμιλος ανακοίνωσε επίσης μείωση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής κατά 8,1% -σχεδόν τα 2/3 της μείωσης σχετίζονται με υπηρεσίες roaming. Οι υπηρεσίες λιανικής σταθερής παρέμειναν αμετάβλητες λόγω ισχυρών επιδόσεων στις ευρυζωνικές υπηρεσίες ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) ανήλθε σε 326 εκατ. ευρώ αποτυπώνοντας την πτώση του roaming

Τα έσοδα στη Ρουμανία παρέμειναν σταθερά σε ετήσια βάση ( 0,2%), με αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA (AL) κατά 40,5%, καθώς πρωτοβουλίες εξορθολογισμού του κόστους και έκτακτες προσαρμογές μετρίασαν την επίδραση της πανδημίας στα έσοδα. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση προχωράει ο μετασχηματισμός των λειτουργιών του ΟΤΕ για την ενίσχυση της ευελιξίας, της ανταγωνιστικότητας και του οικονομικού προφίλ του και η συμφωνία για την πώληση της Σταθερής στη Ρουμανία υποστηρίζει το στρατηγικό του πλάνο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου του 2020, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε ότι “το γ’ τρίμηνο του έτους ενισχύσαμε σημαντικά τις επιδόσεις μας σε όλες τις βασικές γραμμές εσόδων, με εξαίρεση την κινητή στην Ελλάδα, η οποία επηρεάστηκε από την χαμηλή προσέλευση τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο. Για μια ακόμα φορά, η ισχυρή επίδοση στις ευρυζωνικές υπηρεσίες και τα έργα ICT συνέβαλε στην ανθεκτικότητα των εσόδων μας. Η κερδοφορία μας αποδείχθηκε, επίσης, ανθεκτική, τόσο στο τρίμηνο όσο και στο εννεάμηνο. Ευχαριστώ κάθε μέλος της οικογένειας του Ομίλου ΟΤΕ για τα επιτεύγματα αυτά. Με το πάθος, την πίστη και τη δέσμευση όλων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν τους επόμενους μήνες λόγω της πανδημίας και των νέων περιορισμών στην κινητικότητα, που επηρεάζουν τις αγορές μας”.

Ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε και στην πώληση του ποσοστού που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Romania (σταθερή). Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο μετασχηματισμός των λειτουργιών του ΟΤΕ προχωρά σύμφωνα με το πλάνο, αναφέρει ο κ. Τσαμάζ και προσθέτει: “Από τις αρχές του επόμενου έτους, όλο το frontline θα εξυπηρετεί τον πελάτη από τρεις ανεξάρτητες 100% θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου ΟΤΕ. Στόχος μας είναι να μετασχηματιστούμε σε ένα σύγχρονο, εξαιρετικά ευέλικτο οργανισμό, ενισχύοντας την ανταγωνιστική μας θέση, το οικονομικό προφίλ και τις προοπτικές μας. Σε αυτό θα συμβάλλουν και τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης αυτού του έτους. Παρότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενδέχεται να δημιουργήσει νέες προκλήσεις, ο Όμιλος ΟΤΕ μπορεί και θα συνεχίσει να στηρίζει τους πελάτες, την κοινωνία και τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται”.

Προοπτικές

Ενώ η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ, ο αντίκτυπός της αναμένεται να είναι πιο ήπιος το τέταρτο τρίμηνο του έτους και μετά, κυρίως λόγω της χαμηλότερης έκθεσης στον τουρισμό τους χειμερινούς μήνες. Η επανεισαγωγή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, να μειώσει τα έσοδα από υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, να περιορίσει προσωρινά τη δυνατότητα της εταιρείας να εισπράξει λογαριασμούς και να επηρεάσει την εφοδιαστική αλυσίδα, αν και αναμένεται ότι τα μέτρα θα εφαρμόζονται σταδιακά και πιο στοχευμένα συγκριτικά με την άνοιξη. Επιπρόσθετα, η πανδημία αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και στην ελληνική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα περιορισμού του κόστους σε όλους τους τομείς, με σκοπό να διατηρήσει το 2020 την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές. Ο ΟΤΕ θα συνεχίσει το στρατηγικό πλάνο ψηφιοποίησης και μετασχηματισμού, με σκοπό να γίνει ακόμα πιο ευέλικτος, αποδοτικός και προσανατολισμός στον πελάτη. 

Η διοίκηση παραμένει σταθερή στους στόχους που έχει θέσει για το 2020: προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία €600 εκατ., προσαρμοσμένες Ελεύθερες Ταμειακές Ροές περίπου €610 εκατ. και Ελεύθερες Ταμειακές Ροές €350 εκατ. Η δημοπρασία για τη χορήγηση φάσματος στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, σε συνδυασμό με τον μετασχηματισμό των λειτουργιών του Ομίλου που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα έχουν ως αποτέλεσμα εκροές περίπου €260 εκατ. εντός του 2020.

Η αμοιβή των μετόχων για το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε €400 εκατ., σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τα επίπεδα ρεκόρ των εκτιμώμενων πληρωμών για άδειες φάσματος και τα έξοδα αναδιάρθρωσης.

-

-

Related posts

ΕΛΤΡΑΚ: Στο 94,89% το ποσοστό των ELTRAK CP και Ν. Κόβας

banks

Ελληνικά Πετρέλαια: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 22,24% της Elpedison

banks

MLS: Ο Ν. Γεωργιάδης αναλαμβάνει CEO

banks

Αναβάθμιση της ΔΕΗ από την S&P

banks

Εβροφάρμα: Στις 5 Σεπτεμβρίου η τακτική Γενική Συνέλευση

banks

ΓΕΚ Τέρνα: 470 εκατ. ευρώ κύκλος εργασιών στο εξάμηνο – Προσδοκίες ανάκαμψης στις κατασκευές

banks