ΟΤΟΕ: Αντιδρά στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων και στη μείωση θέσεων εργασίας

Να δοθεί ένα τέλος από τις Τράπεζες στην περικοπή του δικτύου των καταστημάτων και στη μείωση της απασχόλησης, «με την τακτική να εξωθούν συχνά σε έξοδο τους εργαζόμενους στα καταστήματα που κλείνουν», ζητεί η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

Όπως σημειώνει, οι τράπεζες συνεχίζουν ακόμα και μέσα στην πανδημία να λειτουργούν σε μια λογική συρρίκνωσης και περικοπής κόστους, επικαλούμενες την «αλματώδη πρόοδο στην ψηφιοποίηση» και τη «δραστική αλλαγή στις συναλλακτικές συνήθειες της πελατείας» που έφεραν η πανδημία και τα lockdowns.

Κατά την ΟΤΟΕ, οι διοικήσεις τους ξεχνούν ότι οι «αλματώδεις αυξήσεις» στις ψηφιακές συναλλαγές πηγάζουν από ιδιαίτερα χαμηλά μεγέθη εκκίνησης.

«Συνειδητά παραβλέπουν ότι :

συναλλακτικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αποτελούν πρότυπο, ούτε είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν όταν επανέλθουμε στην “κανονικότητα”.

Τα καταστήματα δικτύου και το προσωπικό τους είναι το αναντικατάστατο “δείγμα γραφής”, το πρόσωπο και ο σύνδεσμος εμπιστοσύνης της κάθε Τράπεζας με την πελατεία στις γειτονιές και στις τοπικές κοινωνίες.

Οι διοικήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνεχείς διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών για το κλείσιμο καταστημάτων δικτύου ακόμα και σε γεωγραφικά απομακρυσμένες ή εθνικά ευαίσθητες περιοχές.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι τουλάχιστον 30% της πελατείας (και όχι μόνο οι ηλικιωμένοι, που έχουν άλλωστε κάθε δικαίωμα σε ισότιμη και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση) αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα εναλλακτικά δίκτυα, εξαιτίας προβλημάτων στις υποδομές, κόστους σύνδεσης, κόστους συναλλαγών, ή εξαιτίας έλλειψης ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Είναι αδιανόητο να αποκλείονται συνειδητά ολόκληρες κατηγορίες πολιτών ή να επιβαρύνονται δυσανάλογα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτές».

Η ΟΤΟΕ θεωρεί επιπλέον ότι οι διοικήσεις «παραβλέπουν ότι ευρωπαϊκές χώρες πολύ πιο προχωρημένες από την Ελλάδα στις συναλλακτικές συνήθειες και στην ψηφιακή Τραπεζική διατηρούν πολύ περισσότερα καταστήματα δικτύου και εργαζόμενους στο δυναμικό τους, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές:

Στη χώρα μας αντιστοιχεί σήμερα ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενω στην Ευρωζώνη ένας σε 185 κατοίκους. Με άλλα λόγια, για να πλησιάσει το τραπεζικό μας σύστημα τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα έπρεπε να λειτουργεί με 37% παραπάνω εργαζόμενους.

Το 2010 είχαμε 41,3 καταστήματα εμπορικών Τραπεζών ανα 100.000 κατοίκους. Το 2019 μόλις 19,2 καταστήματα ανα 100.000 κατοίκους, έναντι 38,8 καταστημάτων ανα 100.000 κατοίκους στην Ιταλία, 34,3 στην (ανεπτυγμένη ψηφιακά) Γαλλία, 38,2 στην Πορτογαλία και 49,7 στην Ισπανία.

Το 2019 ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανα 2.530 κατοίκους. Στην Ελλάδα (με τις γνωστές γεωγραφικές ιδιομορφίες…) αντιστοιχούσε ένα κατάστημα σε 5.662 κατοίκους.

Αλλά και στα ΑΤΜ, που διευκολύνουν τις συναλλαγές, είχαμε αναλογικά με τον πληθυσμό μείωση, έναντι αύξησης στην Ε.Ε. το ίδιο διάστημα.

Με βάση τα παραπάνω -και επίσημα- δεδομένα, στην Ελλάδα έχουμε υπερβολική συρρίκνωση και υποστελέχωση του κλάδου, σε σχέση με την αναμφισβήτητα πιο αναπτυγμένη, από άποψη ψηφιακής Τραπεζικής και συναλλακτικών συνηθειών, Ευρώπη».

Η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων υπσοτηρίζει πως «αυτό δεν οφείλεται τόσο στην τεχνολογική πρόοδο, όσο σε επιλογές αποψίλωσης του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος.

Το δίκτυο καταστημάτων είχε ήδη δραματικά συρρικνωθεί πριν την πανδημία, με μείωση πάνω από 50% το 2019 έναντι του 2010. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 34,3% στο διάστημα 2011-2019, έναντι 14,6% μείωσης, στο ίδιο διάστημα, στην Ευρωζώνη.

Οι Τράπεζες συνεχίζουν να κλείνουν καταστήματα και να πιέζουν σε έξοδο τους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενες την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των τραπεζοϋπαλλήλων, που μεγαλώνουν από την πανδημία.

Αντί να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να παίξουν υπεύθυνα τον ρόλο τους στην απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, επιμένουν σε αδιέξοδες λογικές μείωσης του κόστους.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί, πλέον, ένα μείζον αναπτυξιακό, πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα» δηλώνει η ΟΤΟΕ.

Καλεί την κυβέρνηση και το ΤΧΣ (κύριο μέτοχο) «να πάρουν ξεκάθαρα θέση απέναντι σε αυτές τις πρακτικές. Οι Τράπεζες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και την ανάπτυξη» αναφέρουν οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Άλμα άνω του 3% στις τιμές του πετρελαίου μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, με το άνοιγμα των διεθνών αγορών μετά το Σαββατοκύριακο, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στη νέα κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή που φέρνει η ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ. Το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς για τις τιμές του αργού πετρελαίου, ενισχύθηκε κατά 3,29%

Άλμα άνω του 3% στις τιμές του πετρελαίου μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, με το άνοιγμα των διεθνών αγορών μετά το Σαββατοκύριακο, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στη νέα κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή που φέρνει η ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ. Το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς για τις τιμές του αργού πετρελαίου, ενισχύθηκε κατά 3,29%

Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ ως αντίποινα για τα πλήγματα στον Λίβανο – Τραμπ: Θα καλέσω τον Νετανιάχου για να του ζητήσω...

Συνεχης ενημερωση LIVE Τελευταια Ενημερωση Πριν μια ώρα 08 Ιουν. 2026 Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ ως αντίποινα για τα πλήγματα στον Λίβανο - Τραμπ: Θα καλέσω τον Νετανιάχου για να του ζητήσω να μην απαντήσει Άγνωστο εάν το Τελ Αβίβ θα "υπακούσει" τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Εκτύπωση Αποστολή με email Προσθήκη στη

“Το τρομοκρατικό ιρανικό καθεστώς διέπραξε ένα σοβαρό λάθος” εκτοξεύοντας απόψε πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωααν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν απόψε ότι το Ιράν διέπραξε "ένα σοβαρό λάθος" εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, τους πρώτους μετά την κατάπαυση του πυρός της 8ης Απριλίου. "Το τρομοκρατικό ιρανικό καθεστώς διέπραξε ένα σοβαρό λάθος επιλέγοντας για άλλη μια φορά την οδό της τρομοκρατίας", δήλωσε ο ταξίαρχος Έφι Ντέφριν, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, στη

Πόσο ωφελήθηκε ο Πούτιν από τον πόλεμο στο Ιράν

Του Κώστα Ράπτη Το συμφέρον μας είναι να τερματισθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή το συντομότερο δυνατό. Αυτό υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη κατά το ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Δεν ήταν απαραιτήτως ειλικρινής... Άλλωστε, η τοποθέτηση αυτή ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση για το αν η

Κύπρος: Τουρκική παρενόχληση με παρεμβολές στο αεροσκάφος του Νίκου Δένδια και σε αυτά των υπουργών Άμυνας Γαλλίας και Ολλανδίας

Τουρκική παρενόχληση μέσω κλήσεως στον ασύρματο σημειώθηκε απόψε την Κυριακή κατά τη διάρκεια της πτήσης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια στην Κύπρο, όπως και σε αυτές των ομολόγων του της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος«, που επιβεβαιώνουν πηγές προσκείμενες στο Πεντάγωνο, υπήρξαν παρεμβολές στην επικοινωνία του αεροσκάφους από

Το Ιράν εκτιμά ότι το Ισραήλ παραβίασε “όλες τις κόκκινες γραμμές” με τα πλήγματά του στη Βηρυτό – Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι το πρωί...

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι το Ισραήλ "παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές" με την επίθεσή του στη Βηρυτό και το κάλεσαν να "σταματήσει τις επιθέσεις του" στον Λίβανο. "Αν επεκτείνει τις επιθέσεις του σ' αυτή την περιοχή ή απαντήσει στις δράσεις του Ιράν, θα υποστεί ακόμα πιο οδυνηρά πλήγματα και καταστροφικές επιθέσεις θα

Γερμανία: Το αεροδρόμιο του Μονάχου ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις

Το αεροδρόμιο του Μονάχου ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις. Ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου εκκενώθηκε στις 8:33 μ.μ. (τοπική ώρα) λόγω μυρωδιάς καπνού, ανακοινώθηκε από το αεροδρόμιο.

Related Articles

Popular Categories