ΟΤΟΕ: Αντιδρά στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων και στη μείωση θέσεων εργασίας

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Να δοθεί ένα τέλος από τις Τράπεζες στην περικοπή του δικτύου των καταστημάτων και στη μείωση της απασχόλησης, «με την τακτική να εξωθούν συχνά σε έξοδο τους εργαζόμενους στα καταστήματα που κλείνουν», ζητεί η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

Όπως σημειώνει, οι τράπεζες συνεχίζουν ακόμα και μέσα στην πανδημία να λειτουργούν σε μια λογική συρρίκνωσης και περικοπής κόστους, επικαλούμενες την «αλματώδη πρόοδο στην ψηφιοποίηση» και τη «δραστική αλλαγή στις συναλλακτικές συνήθειες της πελατείας» που έφεραν η πανδημία και τα lockdowns.

Κατά την ΟΤΟΕ, οι διοικήσεις τους ξεχνούν ότι οι «αλματώδεις αυξήσεις» στις ψηφιακές συναλλαγές πηγάζουν από ιδιαίτερα χαμηλά μεγέθη εκκίνησης.

«Συνειδητά παραβλέπουν ότι :

συναλλακτικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αποτελούν πρότυπο, ούτε είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν όταν επανέλθουμε στην “κανονικότητα”.

Τα καταστήματα δικτύου και το προσωπικό τους είναι το αναντικατάστατο “δείγμα γραφής”, το πρόσωπο και ο σύνδεσμος εμπιστοσύνης της κάθε Τράπεζας με την πελατεία στις γειτονιές και στις τοπικές κοινωνίες.

Οι διοικήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνεχείς διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών για το κλείσιμο καταστημάτων δικτύου ακόμα και σε γεωγραφικά απομακρυσμένες ή εθνικά ευαίσθητες περιοχές.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι τουλάχιστον 30% της πελατείας (και όχι μόνο οι ηλικιωμένοι, που έχουν άλλωστε κάθε δικαίωμα σε ισότιμη και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση) αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα εναλλακτικά δίκτυα, εξαιτίας προβλημάτων στις υποδομές, κόστους σύνδεσης, κόστους συναλλαγών, ή εξαιτίας έλλειψης ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Είναι αδιανόητο να αποκλείονται συνειδητά ολόκληρες κατηγορίες πολιτών ή να επιβαρύνονται δυσανάλογα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτές».

Η ΟΤΟΕ θεωρεί επιπλέον ότι οι διοικήσεις «παραβλέπουν ότι ευρωπαϊκές χώρες πολύ πιο προχωρημένες από την Ελλάδα στις συναλλακτικές συνήθειες και στην ψηφιακή Τραπεζική διατηρούν πολύ περισσότερα καταστήματα δικτύου και εργαζόμενους στο δυναμικό τους, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές:

Στη χώρα μας αντιστοιχεί σήμερα ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενω στην Ευρωζώνη ένας σε 185 κατοίκους. Με άλλα λόγια, για να πλησιάσει το τραπεζικό μας σύστημα τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα έπρεπε να λειτουργεί με 37% παραπάνω εργαζόμενους.

Το 2010 είχαμε 41,3 καταστήματα εμπορικών Τραπεζών ανα 100.000 κατοίκους. Το 2019 μόλις 19,2 καταστήματα ανα 100.000 κατοίκους, έναντι 38,8 καταστημάτων ανα 100.000 κατοίκους στην Ιταλία, 34,3 στην (ανεπτυγμένη ψηφιακά) Γαλλία, 38,2 στην Πορτογαλία και 49,7 στην Ισπανία.

Το 2019 ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανα 2.530 κατοίκους. Στην Ελλάδα (με τις γνωστές γεωγραφικές ιδιομορφίες…) αντιστοιχούσε ένα κατάστημα σε 5.662 κατοίκους.

Αλλά και στα ΑΤΜ, που διευκολύνουν τις συναλλαγές, είχαμε αναλογικά με τον πληθυσμό μείωση, έναντι αύξησης στην Ε.Ε. το ίδιο διάστημα.

Με βάση τα παραπάνω -και επίσημα- δεδομένα, στην Ελλάδα έχουμε υπερβολική συρρίκνωση και υποστελέχωση του κλάδου, σε σχέση με την αναμφισβήτητα πιο αναπτυγμένη, από άποψη ψηφιακής Τραπεζικής και συναλλακτικών συνηθειών, Ευρώπη».

Η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων υπσοτηρίζει πως «αυτό δεν οφείλεται τόσο στην τεχνολογική πρόοδο, όσο σε επιλογές αποψίλωσης του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος.

Το δίκτυο καταστημάτων είχε ήδη δραματικά συρρικνωθεί πριν την πανδημία, με μείωση πάνω από 50% το 2019 έναντι του 2010. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 34,3% στο διάστημα 2011-2019, έναντι 14,6% μείωσης, στο ίδιο διάστημα, στην Ευρωζώνη.

Οι Τράπεζες συνεχίζουν να κλείνουν καταστήματα και να πιέζουν σε έξοδο τους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενες την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των τραπεζοϋπαλλήλων, που μεγαλώνουν από την πανδημία.

Αντί να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να παίξουν υπεύθυνα τον ρόλο τους στην απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, επιμένουν σε αδιέξοδες λογικές μείωσης του κόστους.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί, πλέον, ένα μείζον αναπτυξιακό, πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα» δηλώνει η ΟΤΟΕ.

Καλεί την κυβέρνηση και το ΤΧΣ (κύριο μέτοχο) «να πάρουν ξεκάθαρα θέση απέναντι σε αυτές τις πρακτικές. Οι Τράπεζες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και την ανάπτυξη» αναφέρουν οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

FT: Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Τζαζάν δέχθηκαν επιθέσεις

Το διυλιστήριο πετρελαίου στο Τζαζάν, το οποίο ανήκει στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου, τη Saudi Aramco, δέχτηκε επίθεση τη Δευτέρα και αυτή τη στιγμή εκτιμάται η έκταση των ζημιών, σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται δύο άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως την είδηση.

ΕΕ για κηδεία Μλάντιτς: Ο “εκθειασμός” ενός εγκληματία πολέμου δεν έχει θέση σε μια υποψήφια χώρα

Ο "εκθειασμός" ενός εγκληματία πολέμου δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε σε μια χώρα που θέλει να ενταχθεί σ' αυτή, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος στης Βρυξέλλες, ερωτηθείς σχετικά με την κηδεία του Ράτκο Μλάντιτς στη Σερβία. "Ο εκθειασμός εγκληματιών πολέμου, η άρνηση της γενοκτονίας και ο αναθεωρητισμός (...) δεν έχουν θέση στην ΕΕ ούτε

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Η αγορά περίμενε περισσότερα – Χρειάζεται σχέδιο για το επιχειρείν

Περισσότερα μέτρα και με πιο άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης περίμενε η αγορά, αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, αν και αναγνωρίζει γενικότερα τις θετικές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν. Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό λειτουργικό και ενεργειακό κόστος, περιορισμένη ρευστότητα, συσσωρευμένες υποχρεώσεις, δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση και πιεσμένα περιθώρια κέρδους, αναφέρει. Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς:

Δημόσιοι υπάλληλοι – Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα: Πόσα κερδίζουν το 2027 – Αυξήσεις, φόροι και επίδομα 500 ευρώ

Αυξήσεις μισθών, χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση και, στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων, ένα νέο επίδομα Χριστουγέννων συνθέτουν το πακέτο παρεμβάσεων για τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Κατά την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς οι αλλαγές θα περάσουν στις τσέπες

ΕΣΑ για εξαγγελίες Μητσοτάκη: Χωρίς ανάσα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Τον έντονο προβληματισμό και την αγωνία του για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς, όπως επισημαίνει, για ακόμη μία φορά οι πραγματικές ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν βρίσκουν ουσιαστική απάντηση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΑ, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με: Ληστρικές τραπεζικές χρεώσεις και ταπεινωτική

Κουμπαράς για τη νέα γενιά: Πώς χτίζεται το κεφάλαιο έως τα 18, ποιοι μπορούν να βάλουν χρήματα – Τα σενάρια απόδοσης 3%, 5%, 7%

Έναν επενδυτικό «κουμπαρά» που θα αρχίζει να γεμίζει από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού και θα «χτίζει» κεφάλαιο μέχρι την ενηλικίωσή του προβλέπει το νέο μέτρο για τη Νέα Γενιά, που εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο. Η βασική αρχή είναι απλή: για κάθε ένα ευρώ που κατατίθεται στον ειδικό λογαριασμό, το κράτος θα προσθέτει

Πεσκόφ: Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία και τις ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν αποκλείει την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί πότε και πού θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τέτοιες συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε αυτές τις δηλώσεις όταν ρωτήθηκε για την επίσκεψη που πραγματοποίησαν το

Θάνατοι μεταναστών υπό κράτηση: Ο ΟΗΕ καλεί τις ΗΠΑ να “λογοδοτήσουν”

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να "λογοδοτήσει" ύστερα από τον θάνατο 23 μεταναστών υπό κράτηση από τις αρχές του έτους στις ΗΠΑ. "Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ ήταν υπό κράτηση από τις αρχές μετανάστευσης στις ΗΠΑ από (τον Ιούνιο), ανεβάζοντας το σύνολο σε

Related Articles

Popular Categories