ΟΤΟΕ: Αντιδρά στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων και στη μείωση θέσεων εργασίας

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Να δοθεί ένα τέλος από τις Τράπεζες στην περικοπή του δικτύου των καταστημάτων και στη μείωση της απασχόλησης, «με την τακτική να εξωθούν συχνά σε έξοδο τους εργαζόμενους στα καταστήματα που κλείνουν», ζητεί η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

Όπως σημειώνει, οι τράπεζες συνεχίζουν ακόμα και μέσα στην πανδημία να λειτουργούν σε μια λογική συρρίκνωσης και περικοπής κόστους, επικαλούμενες την «αλματώδη πρόοδο στην ψηφιοποίηση» και τη «δραστική αλλαγή στις συναλλακτικές συνήθειες της πελατείας» που έφεραν η πανδημία και τα lockdowns.

Κατά την ΟΤΟΕ, οι διοικήσεις τους ξεχνούν ότι οι «αλματώδεις αυξήσεις» στις ψηφιακές συναλλαγές πηγάζουν από ιδιαίτερα χαμηλά μεγέθη εκκίνησης.

«Συνειδητά παραβλέπουν ότι :

συναλλακτικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αποτελούν πρότυπο, ούτε είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν όταν επανέλθουμε στην “κανονικότητα”.

Τα καταστήματα δικτύου και το προσωπικό τους είναι το αναντικατάστατο “δείγμα γραφής”, το πρόσωπο και ο σύνδεσμος εμπιστοσύνης της κάθε Τράπεζας με την πελατεία στις γειτονιές και στις τοπικές κοινωνίες.

Οι διοικήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνεχείς διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών για το κλείσιμο καταστημάτων δικτύου ακόμα και σε γεωγραφικά απομακρυσμένες ή εθνικά ευαίσθητες περιοχές.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι τουλάχιστον 30% της πελατείας (και όχι μόνο οι ηλικιωμένοι, που έχουν άλλωστε κάθε δικαίωμα σε ισότιμη και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση) αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα εναλλακτικά δίκτυα, εξαιτίας προβλημάτων στις υποδομές, κόστους σύνδεσης, κόστους συναλλαγών, ή εξαιτίας έλλειψης ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Είναι αδιανόητο να αποκλείονται συνειδητά ολόκληρες κατηγορίες πολιτών ή να επιβαρύνονται δυσανάλογα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτές».

Η ΟΤΟΕ θεωρεί επιπλέον ότι οι διοικήσεις «παραβλέπουν ότι ευρωπαϊκές χώρες πολύ πιο προχωρημένες από την Ελλάδα στις συναλλακτικές συνήθειες και στην ψηφιακή Τραπεζική διατηρούν πολύ περισσότερα καταστήματα δικτύου και εργαζόμενους στο δυναμικό τους, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές:

Στη χώρα μας αντιστοιχεί σήμερα ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενω στην Ευρωζώνη ένας σε 185 κατοίκους. Με άλλα λόγια, για να πλησιάσει το τραπεζικό μας σύστημα τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα έπρεπε να λειτουργεί με 37% παραπάνω εργαζόμενους.

Το 2010 είχαμε 41,3 καταστήματα εμπορικών Τραπεζών ανα 100.000 κατοίκους. Το 2019 μόλις 19,2 καταστήματα ανα 100.000 κατοίκους, έναντι 38,8 καταστημάτων ανα 100.000 κατοίκους στην Ιταλία, 34,3 στην (ανεπτυγμένη ψηφιακά) Γαλλία, 38,2 στην Πορτογαλία και 49,7 στην Ισπανία.

Το 2019 ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανα 2.530 κατοίκους. Στην Ελλάδα (με τις γνωστές γεωγραφικές ιδιομορφίες…) αντιστοιχούσε ένα κατάστημα σε 5.662 κατοίκους.

Αλλά και στα ΑΤΜ, που διευκολύνουν τις συναλλαγές, είχαμε αναλογικά με τον πληθυσμό μείωση, έναντι αύξησης στην Ε.Ε. το ίδιο διάστημα.

Με βάση τα παραπάνω -και επίσημα- δεδομένα, στην Ελλάδα έχουμε υπερβολική συρρίκνωση και υποστελέχωση του κλάδου, σε σχέση με την αναμφισβήτητα πιο αναπτυγμένη, από άποψη ψηφιακής Τραπεζικής και συναλλακτικών συνηθειών, Ευρώπη».

Η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων υπσοτηρίζει πως «αυτό δεν οφείλεται τόσο στην τεχνολογική πρόοδο, όσο σε επιλογές αποψίλωσης του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος.

Το δίκτυο καταστημάτων είχε ήδη δραματικά συρρικνωθεί πριν την πανδημία, με μείωση πάνω από 50% το 2019 έναντι του 2010. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 34,3% στο διάστημα 2011-2019, έναντι 14,6% μείωσης, στο ίδιο διάστημα, στην Ευρωζώνη.

Οι Τράπεζες συνεχίζουν να κλείνουν καταστήματα και να πιέζουν σε έξοδο τους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενες την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των τραπεζοϋπαλλήλων, που μεγαλώνουν από την πανδημία.

Αντί να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να παίξουν υπεύθυνα τον ρόλο τους στην απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, επιμένουν σε αδιέξοδες λογικές μείωσης του κόστους.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί, πλέον, ένα μείζον αναπτυξιακό, πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα» δηλώνει η ΟΤΟΕ.

Καλεί την κυβέρνηση και το ΤΧΣ (κύριο μέτοχο) «να πάρουν ξεκάθαρα θέση απέναντι σε αυτές τις πρακτικές. Οι Τράπεζες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και την ανάπτυξη» αναφέρουν οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Η Ρωσία έπληξε δύο πλοία σε ουκρανικά λιμάνια και συνεχίζει να πλήττει σιδηροδρομικές υποδομές

Ο ρωσικός στρατός έπληξε σήμερα ένα οχηματαγωγό και ένα δεξαμενόπλοιο σε ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι το οχηματαγωγό επλήγη στο λιμάνι Τσερνομόρσκ και το δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι Ισμαήλ. Και τα δύο πλοία χρησιμοποιούντο για μεταφορά προμηθειών για τον ουκρανικό στρατό. Το υπουργείο αναφέρει επίσης

Turkish Airlines: Σε τελική ευθεία η συμφωνία με την Boeing για 150 αεροσκάφη 737 MAX

Η Boeing βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίηση μιας καθυστερημένης παραγγελίας για 150 αεροσκάφη 737 MAX, αφού η Turkish Airlines απείλησε να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία, λόγω διαφωνίας σχετικά με τη συντήρηση των κινητήρων, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η συμφωνία — μέρος ενός πακέτου 225 αεροσκαφών που ανακοινώθηκε μετά τη

Βαρβέρης – Moda Bagno: Συμφωνία με μετόχους της Estia για επέκταση σε τουρισμό – εστίαση

Συμφωνία με τους μετόχους της εταιρείας «ESTIA JJC ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ», Cyril-Lucien-Alexandre Bernard και Skopos SAS, συμφερόντων Jamil Cherkaoui, ανακοίνωσε ότι σύναψε η Ν.ΒΑΡΒΕΡΗΣ – MODA BAGNO A.E. προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού. Η συμφωνία συνάφθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2026 και στόχο έχει την επέκταση και ενδυνάμωση της εταιρείας στον χώρο του τουρισμού και

Qualco: Έσοδα 101,1 εκατ. στο α’ εξάμηνο 2026, με αύξηση 14%

Ο Όμιλος Qualco ανακοίνωσε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2026, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 14%, στα €101,1 εκατ., ενώ το EBITDA ενισχύθηκε στα €13,4 εκατ. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 13,2%, έναντι 14,7% την αντίστοιχη περίοδο του 2025, αντανακλώντας τις αυξημένες δαπάνες για την

AEGEAN: Η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες 

Ανοιχτό αφήνει η AEGEAN το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει με αναπτυξιακές κινήσεις, την περίοδο αναταράξεων στις αερομεταφορές  έχοντας ως βασικό «όπλο» την ισχυρή ρευστότητα και τη χρηματοοικονομική της θέση. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση πατά «φρένο» στην αύξηση της χωρητικότητας, καθώς προετοιμάζεται για μια περίοδο υψηλών τιμών καυσίμων και έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο

Κάρνεϊ: Θα παραμείνουμε ο καλύτερος εταίρος των ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ διαβεβαίωσε σήμερα, μιλώντας σε ένα συνέδριο διεθνών επενδυτών στο Τορόντο, ότι η χώρα του θα παραμείνει "ο μεγαλύτερος εταίρος" των ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, παρά την τρέχουσα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. "Επιτρέψτε μου να πω αυτό στους Αμερικανούς φίλους μας: θα είμαστε πάντα γείτονές σας

Η Coca-Cola θα επενδύσει $10 δισ. σε υποδομές στις ΗΠΑ έως το 2030

Η Coca-Cola ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές στις ΗΠΑ, μία από τις μεγαλύτερες αγορές της, από το 2026 έως το 2030. Οι προγραμματισμένες δαπάνες περιλαμβάνουν έργα που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως στην Καλιφόρνια, το Κολοράντο, την Αλαμπάμα, τη Νέα Υόρκη και άλλες περιοχές, ανέφερε η εταιρεία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πειραιώς: Χρηματοδότηση με 2 εκατ. ευρώ αντιπλημμυρικών έργων στη Δυτική Αττική

Μετά από αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και την περιοχή του Φενεού και της Στυμφαλίας, η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί και υλοποιεί αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Δυτικής Αττικής για την άμεση προστασία και αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 31ης Ιουλίου 2026. Σύμφωνα με

Related Articles

Popular Categories