11.5 C
Athens
November 26, 2020
Image default
ECONOMY

Ο ΔΕΣΦΑ μέτοχος του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης

INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL

Υπεγράφη την Τετάρτη η συμφωνία για την απόκτηση του 20% των μετοχών της Gastrade, που αναπτύσσει τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, από τον ΔΕΣΦΑ.

Η συμφωνία υπεγράφη στην Αθήνα από την ιδρυτή μέτοχο πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, Ελμίνα Κοπελούζου, και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΔΕΣΦΑ, Nicola Battilana, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ταυτόχρονα, υπεγραφη και το νέο συμφωνητικό μετόχων της εταιρείας από τους υφιστάμενους και τον νέο μέτοχο.

Ο σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους έως 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα που προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023 θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

INTIME NEWS/ ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ / POOL

Πρόκειται, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, για Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού, καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προφανή οφέλη για όλους τους τελικούς καταναλωτές.

Όπως σημειώνει η Gastrade, μαζί με τη Ρεβυθούσα, αποτελούν τις μοναδικές υποδομές εισαγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή που είναι ανεξάρτητες από τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω τουρκικού εδάφους.

Το έργο λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα υφιστάμενα ή προγραμματισμένα μεγάλα έργα υποδομής φυσικού αερίου στην περιοχή, όπως η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), o TAP, η διασύνδεση Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS), η διασύνδεση Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας και ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως το έργο του πλωτού τερματικού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη «ενισχύει τη θέση της χώρας μας ως διαμετακομιστικού κέντρου φυσικού αερίου για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η κατασκευή του μέσα στα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες ιστορίες επιτυχίας της ενεργειακής μας πολιτικής. Η εξέλιξη αυτή παράλληλα αναδεικνύει – παρά τους πολύ δύσκολους καιρούς που διανύουμε – την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στη χώρα μας, καθώς, όπως είναι γνωστό, η πλειοψηφία των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ανήκει σε εταιρείες από την Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Nicola Battilana, ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανοι που σε αυτήν την ιδιαίτερη κοινωνικοοικονομική συγκυρία, ο ΔΕΣΦΑ είναι “παρών” κι επενδύει σε σημαντικά για την Ελλάδα projects. To FSRU Αλεξανδρούπολης είναι ακόμα ένα όχημα στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης, της οποίας ο ΔΕΣΦΑ είναι αρωγός, ενώ θα φέρει τη χώρα στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων. Δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε με την τεχνογνωσία μας στην επιτυχημένη λειτουργία του έργου».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, δήλωσε πως «είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τον ΔΕΣΦΑ ως εταίρο στο έργο. Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας είναι προς αμοιβαίο όφελος και των δύο εταιρειών μας και, το πιο σημαντικό, προς όφελος των καταναλωτών στη ΝΑ Ευρώπη. Ανυπομονούμε να επωφεληθούμε από τη μεγάλη εμπειρία του ΔΕΣΦΑ στη διαχείριση και τη λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου και να μεγιστοποιήσουμε τις συνέργειες μεταξύ του τερματικού μας και της Ρεβυθούσας. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της περιοχής μας».

--

-

Related posts

Σε δημόσια διαβούλευση οι νέες διατάξεις για τον νόμο Κατσέλη

banks

IOBE: Ανάπτυξη 1,8% φέτος έως 2,5% το 2020

banks

ΕΕ: Αισοδοξία ότι θα βρεθεί λύση στο βέτο Πολωνίας – Ουγγαρίας

banks

Moody’s: Πώς η ΕΚΤ στηρίζει την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

banks

Γ. Βρούτσης: Έως και 196 ευρώ το μήνα οι αυξήσεις στις επικουρικές

banks

Επιστρεπτέα προκαταβολή IV: Στοχευμένη και «δώρο» μέρος του ποσού

banks