31.1 C
Athens
July 11, 2020
Image default
PIRAEUS BANK

Πάνω από €4 δισ. οι προσφορές για το Tier II της Πειραιώς – Στο 5,5% -5,75% το επιτόκιο

Ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να κλείσει στις 13:30 ώρα Ελλάδας. Το αρχικό guidance για το επιτόκιο ήταν κοντά στο 6% (low 6% area), ενώ έχει υποχωρήσει στο 5,5% με 5,75% (τελικό guidance). Το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί με βάση αυτό το εύρος.  Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της συστημικής τράπεζας είναι η άντληση 500 εκατ. ευρώ, ενώ αναλυτές εκτιμούσαν ότι το τελικό επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί στην περιοχή του 5,5%.

Η διοίκηση της Πειραιώς ξεκίνησε επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο τη Δευτέρα, μία διαδικασία που “έτρεξαν” οι έξι τράπεζες-ανάδοχοι της έκδοσης, και όπως αναμενόταν αποφάσισε σήμερα να βγει στις αγορές δεδομένου ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές και η ζήτηση για τον τίτλο (όπως αποτυπώθηκε από το ενδιαφέρον των επενδυτών κατά το roadshow στη βρετανική πρωτεύουσα) αναμένεται να είναι ισχυρή. Οι Goldman Sachs International και UBS είναι Joint Global Coordinators και Joint Bookrunners, μαζί με τις Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse και Nomura.

Ο τίτλος είναι τύπου 10ΝC5, όπως και ο προηγούμενος, δηλαδή 10ετής με δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, ενώ αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa3 από την Moody’s και CCC από την S&P.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, το ποσό που θα αντληθεί θα χρησιμοποιηθεί για εταιρικούς και χρηματοδοτικούς σκοπούς του ομίλου. Η Πειραιώς θα μπορέσει να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα με τις τιτλοποιήσεις που εξήγγειλε υπό το νέο της στρατηγικό σχέδιο, επιταχύνοντας τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ αναμένεται να δοθεί και ένα θετικό σήμα από τους οίκους αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται πως χθες η Moody’s έδωσε εύσημα για την έκδοση Tier II της Alpha Bank, τονίζοντας ότι το ομόλογο προσθέτει περίπου 105 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) και ανοίγει τον δρόμο για να καλυφθεί ο στρατηγικός στόχος της βελτίωσης της κεφαλαιακής βάσης και της ποιότητας ενεργητικού το 2020.

Στόχος είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από το Tier II που εξέδωσε η Πειραιώς το περασμένο καλοκαίρι, μετά και την πολύ επιτυχημένη έκδοση της Alpha Bank την περασμένη εβδομάδα η οποία “πέτυχε” επιτόκιο 4,25%. Σημαντικό στήριγμα σε αυτήν την προσπάθεια της Πειραιώς αποτελεί και η συνεχιζόμενη “δίψα” των επενδυτών για τις ελληνικές αποδόσεις, η οποία έχει φέρει την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου σε ιστορικά χαμηλά και μία ανάσα από το 1%.

Υπενθυμίζεται, πως η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο σε έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €400 εκατ., (10NC5),  με επιτόκιο 9,75%. Αυτή ήταν και η πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 που πραγματοποίησε ελληνική τράπεζα από το 2008.  Το συνολικό βιβλίο προσφορών είχε διαμορφωθεί σε περίπου 850 εκατ. ευρώ. Σήμερα το επιτόκιο έχει υποχωρήσει σημαντικά και διαμορφώνεται στο 7,32% στη 10ετία (πτώση 25%) και στο 5,37% στην 5ετία.

Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες η JP Morgan έδωσε σημαντική “ψήφο εμπιστοσύνης” στην Πειραιώς, τονίζοντας πως η λειτουργική ανάκαμψη και οι ελκυστικές αποτιμήσεις δικαιολογούν μια πιο προσεκτική ματιά προς την τράπεζα και έτσι προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση της σύστασής της από underweight σε overweight. Η πιο εποικοδομητική της άποψη για την κεφαλαιακή πορεία της Τράπεζας Πειραιώς σε συνδυασμό με ένα δείκτη ROTE ο οποίος θα ανέλθει στο 6,3% μέχρι το 2022, οδήγησε σε αυτή τη διπλή αναβάθμιση. Παράλληλα, η JP Morgan τόνισε ότι είναι θετική για τις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η διοίκηση της Πειραιώς και με δείκτη P/TBV στο 0,25x και ROTE 6,3% το 2020, βλέπει περιθώριο ανόδου 41% με νέα τιμή-στόχο τα 4,20 ευρώ.

Related posts

Ισχυρό ράλι στους τίτλους Tier II της Εθνικής και της Πειραιώς

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Εγκρίθηκαν τα πρώτα 243 δάνεια από το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Η επιστολή του Χρ. Μεγάλου προς τους εργαζόμενους

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Νέο e-branch στο κέντρο της Αθήνας

banks

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει και φέτος τα Γενναία Παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ

banks

Τρ. Πειραιώς: Αιτήσεις 5 δισ. ευρώ από επιχειρήσεις για το πρόγραμμα εγγυοδοσίας

banks