14.1 C
Athens
December 4, 2020
Image default
POLITICS

«Παράθυρο» Δένδια για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη

«Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι η επιδείνωση των σχέσεών της με την Ελλάδα έχει κόστος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενώ δεν υφίσταται όφελος» επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της γείτονος δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για αλλαγή της στάσης της, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο κ. Δένδιας δηλώνει ότι η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δημιουργία λίστας κυρώσεων από την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Έχουμε συνειδητά επιλέξει να δρούμε με σύνεση, ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα. Στην κατεύθυνση αυτή οικοδομούμε με μεθοδικό τρόπο τα διπλωματικά μας ερείσματα. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στους εταίρους μας ότι θα πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να παύσει την παραβατική της συμπεριφορά. Στα Συμπεράσματα γίνεται σαφής μνεία στη δυνατότητα υιοθέτησης κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της. Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δημιουργία λίστας κυρώσεων» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και 12 μίλια στην Κρήτη

Ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο κ. Δένδιας απαντά πως ήδη από τις 26 Αυγούστου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Πρέπει, ωστόσο, να προηγηθούν το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα έχουν ετοιμαστεί και έχουν ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης της κυβέρνησης δείχνει για μια ακόμα φορά τη συνέπεια της χώρας μας έναντι των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο υπογραμμίζει το αναφαίρετο δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά σιβυλλικά στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

«Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. με βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει ήδη αποφασισθεί η επέκταση στο Ιόνιο και στο Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργαζόμαστε τα επόμενα σχετικά βήματα. Είναι σαφές ότι το ίδιο αποκλειστικό μας δικαίωμα ως παράκτιου κράτους υφίσταται και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο, με βάση τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της».

Αλβανία και Χάγη

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στη συμφωνία με τη γείτονα για παραπομπή στη Χάγη της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως «αυτή η συμφωνία είναι εξ ορισμού ιδιαίτερα σημαντική κοινή επιτυχία, δεδομένου ότι η χώρα μας και η Αλβανία πρεσβεύουν ότι οι διμερείς διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με αποκλειστικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και με διάλογο. Εφόσον ο διάλογος δεν οδηγήσει σε συμφωνία, τότε οι διαφορές πρέπει να λύνονται με διεθνή διαιτησία».

«Η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει σε διάστημα ενός έτους δύο συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, πρώτα με την Ιταλία και στη συνέχεια με την Αίγυπτο. Στην περίπτωση της Αλβανίας, η συμφωνία για παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η πρώτη φορά που η Ελλάδα και μια γειτονική της χώρα συμφωνούν στην διαδικασία αυτή, δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό προηγούμενο για την ευρύτερη περιοχή και στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Related posts

Πέτσας : Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί στις χερσαίες πύλες εισόδου

banks

Προβληματισμός για το παράβολο 50 ευρώ για τη ποινική δίωξη της κλοπής

banks

Πέτσας: Μέσα στον Μάιο θα ξεδιπλώσουμε το σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα

banks

Μητσοτάκης – Τσίπρας : Το ανέκδοτο με τις τρεις επιστολές στον πρωθυπουργό

banks

Η διαδρομή του μαύρου χρήματος – Πώς έφτασαν τα 3 εκατ. ευρώ στον Χρήστο Καλογρίτσα

banks

Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ : Αύριο η συζήτηση για την τουρκική παραβατικότητα στη Μεσόγειο

banks