9.6 C
Athens
January 21, 2021
Image default
ECONOMY

Προϋπολογισμός 2021: Προσχέδιο επιστροφής στην ανάπτυξη με πολλές αβεβαιότητες

Προσχέδιο προϋπολογισμού με αρκετές αβεβαιότητες λόγω της πανδημίας αλλά και με μηνύματα αισιοδοξίας ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει η θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021 καταθέτει σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Καθοριστικό ρόλο για την τελική μορφή που θα πάρει το Νοέμβριο (οπότε και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2021) αναμένεται να παίξει το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια που θα έρθουν από αυτό το επόμενο έτος, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ελληνική οικονομία και καλύπτοντας σημαντικό μέρος των απωλειών που έφερε ο κορονοϊός το 2020.

Η αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τις εξελίξεις στο υγειονομικό σκέλος παραμένει μεγάλη καθώς τα κρούσματα κορονοϊού τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυξάνονται καθημερινά ενώ οι κυβερνήσεις καλούνται να είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου lockdown έστω και σε τοπικό επίπεδο.

Η Αθήνα όπως έχει τονίσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαθέτει τα ταμειακά διαθέσιμα που απαιτούνται για τη λήψη μέτρων στήριξης όπου απαιτείται

Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για την διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί από την επιτροπή Πισσαρίδη η τελική πρόταση ενώ ήδη προχωρά η διαδικασία για την σύνταξη του προσχεδίου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης το οποίο  θα πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στους παράγοντες αλλά και στις αβεβαιότητες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του προϋπολογισμού του 2021 περιλαμβάνονται :

  •         Ο χρόνος που θα «κλείσει» η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης και κυρίως το πότε θα κυκλοφορήσει ένα ασφαλές εμβόλιο βάζοντας σε νέες βάσεις τις εκτιμήσεις για την «επόμενη μέρα».
  •         Το πότε θα αρχίσει η ροή χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης δεδομένου ότι ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία απειλούν με μη κύρωση της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης από τα εθνικά τους κοινοβούλια αν επιχειρηθεί η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων να συνδεθεί με το σεβασμό των κανόνων του κράτους δικαίου. 
  •         Η πορεία του τουρισμού το επόμενο έτος αποτελεί έναν ακόμα κρίσιμο παράγοντα καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πότε οι πολίτες θα «επιστρέψουν» στα ταξίδια και στις συνήθειες της προ κορονοϊού εποχής.

Σήμερα συνεδριάζει και το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί η 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Οι  θεσμοί θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα τους και ο Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν συνδέεται με την εκταμίευση χρημάτων από τα SNP’s & ANFA’s κάτι το οποίο θα ισχύσει για την 8η έκθεση η οποία αναμένεται το Νοέμβριο.

-

Related posts

Αδ. Γεωργιάδης: Αρχές του 2020 θα ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό

banks

Επιστρεπτέα 4: Σήμερα οι νέες πιστώσεις σε 25.323 δικαιούχους

banks

ΓΕΚ Τέρνα: Η Reggeborgh ενισχύει την συμμετοχή της, ως στρατηγικός επενδυτής

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Το ταμείο της χώρας θα αντέξει – Επιστρεπτέα και το 2021

banks

Brain drain: To προφίλ των Ελλήνων που έφυγαν και πώς θα επιστρέψουν

banks

Καταθέσεις: Απώλειες 100 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά-επιχειρήσεις

banks