13.9 C
Athens
January 25, 2021
Image default
NATIONAL BANK

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας – Οι νέες τιμές-στόχοι

Σημαντικές διαφορές εντοπίζονται στις εκτιμήσεις των αναλυτών για το πού μπορεί να φτάσει η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, μετά και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Παρά το ισχυρό ράλι της τάξης του 80% περίπου που έχει σημειώσει τον τελευταίο μήνα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η Axia Research βλέπει σημαντική περαιτέρω άνοδο της τάξης του 25% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, δίνοντας τιμή-στόχο τα 1,92 ευρώ μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

Όπως επισημαίνει, η Εθνική σημείωσε καθαρά κέρδη στο τρίμηνο της τάξης των 101 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησής της για 64 εκατ. ευρώ και 76 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος όρος των εκτιμήσεων των αναλυτών γενικότερα (consensus).

Ο ανοδικός αυτός ρυθμός οδηγήθηκε από τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII) και τις προμήθειες, τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και τις πιστωτικές απομειώσεις.

Αν και η Axia αναγνωρίζει ότι είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθεί η “δύναμη” της οικονομικής ανάκαμψης το 2021, ωστόσο, ταυτόχρονα, πιστεύει ότι η βελτιωμένη ορατότητα γύρω από τις πιθανές εισροές νέων NPEs λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη σταθερή κεφαλαιακή θέση, τα ανθεκτικά προ προβλέψεων έσοδα PPI, τον δείκτη κάλυψης και τις προβλέψεις της διοίκησης για το κόστος κινδύνου της τάξης των 100 μονάδων βάσης, θα χαιρετηθούν από τους επενδυτές. Σημειώνει ότι η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε κατά σχεδόν 80% τον τελευταίο μήνα έναντι του 90% που ήταν τα κέρδη σε μέσο όρο των ελληνικών τραπεζών το διάστημα αυτό.

Επιπλέον, όπως τονίζει η Axia, ο όμιλος της ΕΤΕ σημείωση μείωση στα NPEs ύψους  0,2 δισ. ευρώ τα οποία ανήλθαν στα 10,3 δισ. ευρώ, με τον δείκτη NPE να κινείται στο 29,3% (-60 μ.β σε τριμηνιαία βάση) καθώς η τράπεζα ετοιμάζεται για την επερχόμενη έναρξη της τιτλοποίησης Frontier τις επόμενες εβδομάδες. Οι δείκτες κεφαλαίου παρέμειναν σταθεροί, με τον CET1 στο 15,9% και τον δείκτη συνολικών κεφαλαίων στο 16,9%. Στο επόμενο διάστημα, όπως τονίζει, στο επίκεντρο θα βρεθεί η επιτάχυνση της μείωσης των NPEs (κυρίως μέσω του χαρτοφυλακίου Frontier) και στον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα θα αντιμετωπίσει τις πιθανές αντιξοότητες λόγω COVID-19 (οι ακαθάριστες εισροές NPE εκτιμώνται από τη διοίκηση ότι θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ και καθαρές εισροές NPE κάτω από το 0,5 δισ. ευρώ).

Από την πλευρά της η Citigroup δίνει χαμηλότερη τιμή-στόχο από την τρέχουσα και στο 1,50 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση Neutral/High Risk ωστόσο τονίζει πως η εικόνα των αποτελεσμάτων τριμήνου της τράπεζας ήταν πολύ καλή, με βελτίωση των λειτουργικών τάσεων και σημαντική πρόοδο στη μείωση των NPEs (Project Frontier). Περισσότερη ορατότητα για τις νέες εισροές NPEs, όπως επισημαίνει θα υπάρξει μόνο μετά τη λήξη των δανείων σε  αναστολή (μορατόρια).

Όπως εξηγεί, για να φτάσει στην τιμή-στόχο των 1,5 ευρώ έλαβε υπόψη τις εκτιμήσεις για δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων RoE για το 2021 της τάξης του 4.1%, κόστος ιδίων κεφαλαίων CoE της τάξης του 13,9% και 0% ρυθμό ανάπτυξης.

Δίνει σύσταση High Risk, όπως τονίζει, για να αντικατοπτριστεί το υψηλό επίπεδο κινδύνων εκτέλεσης και μακροοικονομικής αβεβαιότητας. Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την τιμή της μετοχής της ΕΤΕ εκτός του στόχου της Citi (ανοδικά ή καθοδικά) είναι οι εξής:

(1) Καλύτερες ή χειρότερες από τις αναμενόμενες τάσεις ανάπτυξης εσόδων, οδηγούμενες από τα περιθώρια και την ικανότητα επιβολής προμηθειών στους πελάτες.

(2) Υψηλότερες προβλέψεις λόγω μακροοικονομικής αβεβαιότητας ή / και νέων ρυθμιστικών απαιτήσεων.

(3) Το μεγάλο μέρος της μη αναβαλλόμενη φορολογία (DTC) στο κεφάλαιο της συστημικής τράπεζα.

Overweight στάση τηρεί από την πλευρά της η Euroxx για την Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο τα 2,50 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε ράλι της τάξης του 64%.

Όπως επισημαίνει, η Εθνική ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 137 εκατ. ευρώ (έναντι 113 εκατ. ευρώ που ανέμενε η Euroxx) στο τρίτο τρίμηνο έναντι κερδών 58 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο, με οδηγό τα υψηλότερα βασικά και μη βασικά έσοδα. Τα αποτελέσματα είναι ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής σε ότι αφορά και τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα. Εάν ληφθούν υπόψη οι διακοπείσες λειτουργίες και το κόστος του ΛΕΠΕΤΕ, τα κέρδη διαμορφώνονται στα 101 εκατ. ευρώ (έναντι 104 εκατ. ευρώ που ανέμενε η Eurixx) έναντι 56 εκατ. Ευρώ το β΄τρίμηνο.

Related posts

Παύλος Μυλωνάς: Έτοιμοι να προχωρήσουμε σε τιτλοποιήσεις μόλις το επιτρέψουν οι αγορές

banks

ΕΤΕ: Σε τροχιά ανάκαμψης η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα

banks

Εθνική Τράπεζα: Αυξημένη εμπιστοσύνη και ευνοϊκές συνθήκες καθιστούν πιο ελκυστικά τα ελληνικά χρεόγραφα

banks

Εθνική Τράπεζα: Εφικτή υπό όρους η ανάπτυξη 2,5% το 2019

banks

Πώς είδαν οι αναλυτές το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας – Σύσταση “Buy” από την Deutsche Bank

banks

Ξεκινά μικροπιστώσεις ως 25.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις η ΕΤΕ

banks