12.3 C
Athens
November 26, 2020
Image default
ECONOMY

Πώς θα γίνει η εκκαθάριση των εισφορών του 2019

INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τη διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών, οι οποίες προέκυψαν από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 για περισσότερους από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ανέλυσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1.

Πιο συγκεκριμένα, από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 προέκυψαν χρεωστικά σημειώματα σε συνολικά 800.343 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες -μεσοσταθμικά πάνω από 1.300 ευρώ στον καθένα- τα οποία έπρεπε να πληρωθούν σε δύο δόσεις, στο τέλος Νοεμβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου.

«Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, θα κατατεθεί τροπολογία εντός της εβδομάδας, βάσει της οποίας οι δύο δόσεις γίνονται πέντε, για να διευκολυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, με το χρεωστικό υπόλοιπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Επ’ ευκαιρία, υπενθύμισε μάλιστα, ότι με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αίρεται η διασύνδεση μεταξύ του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών και του εισοδήματος, κάτι το οποίο μετέτρεπε το ασφαλιστικό σε φορολογικό.

Ερωτηθείς δε, για τα αναδρομικά (σ.σ. αφορά τις μειώσεις κύριων και επικουρικών της περιόδου 2012-2015) που δικαιούνται οι κληρονόμοι των συνταξιούχων, ξεκαθάρισε ότι η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα. «Η διαδικασία θα είναι ηλεκτρονική και δεν θα απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία».

Τι συμβαίνει με τις εκκρεμείς συντάξεις

Την ίδια ώρα, ειδική αναφορά έκανε και στις εκκρεμείς συντάσεις, παραδεχόμενος ότι πρόκειται για μία παθογένεια πολλών δεκαετιών και διαβεβαιώνοντας ότι η μεταρρύθμιση της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», η οποία ήδη εφαρμόζεται στις δύο μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες των συντάξεων -χηρείας και των αγροτών- δίνει οριστική λύση.

Τόνισε παράλληλα, ότι ακολουθείται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εφαρμογή της, ενώ υπογράμμισε ότι απ’ αυτήν την εβδομάδα και σε μηνιαία βάση πλέον, θα δημοσιοποιείται υποχρεωτικά ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων και των νέων αιτήσεων για έκδοση σύνταξης, καθώς και ο αριθμός των συντάξεων που απονέμονται.

Στις 21/12 το Δώρο Χριστουγέννων

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο Δώρο Χριστουγέννων των εργαζόμενων, οι οποίοι τελουν υπό καθεστώς αναστολής εργασίας, διαμηνύοντας ότι θα καταβληθεί κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου του 2020.

«Το Δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί με βάση τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος» επεσήμανε, παρότι διευκρίνισε ότι το κράτος θα καταβάλει τη συνεισφορά του στις πληττόμενες επιχειρήσεις σε μετεγενέστερο επίπεδο.

Όσον αφορά την τηλεργασία, τέλος, προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ ξεκαθάρισε ότι το 8ωρο και το 40ωρο παραμένουν θεμέλιοι λίθοι του εργατικού δικαίου.

-

-

Related posts

«Βόμβα» για οικονομία και κοινωνία το δημογραφικό- Πώς θα την απενεργοποιήσουμε;

banks

Τελευταία μέρα για την επιστρεπτέα προκαταβολή

banks

Εγινε η φορολοταρία για τις αποδείξεις του Φεβρουαρίου -Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

banks

Στουρνάρας: Τα 32 δισ. από τη δράση Next Generation της ΕΕ θα «απογειώσουν» την οικονομία

banks

Alpha Bank: Οδηγίες για τις αιτήσεων για την προστασία κύριας κατοικίας

banks

Κομισιόν: Επιπλέον 23,8 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη στήριξη των συνόρων

banks