Image default
BUSINESS

Συμφωνία για κόμβο της DHL στο «Μακεδονία»

-

Του Φάνη Ζώη
fzois@-

Έναν υπερσύγχρονο κόμβο (hub) διεθνών ταχυμεταφορών θα δημιουργήσει εντός του 2020 η εταιρεία DHL στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, επενδύοντας συνολικά 7,2 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα η Fraport επιδιώκει να ολοκληρώσει το νέο τέρμιναλ στα τέλη του 2020, αρκετά νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την αυξανόμενη επιβατική κίνηση, κυρίως από διεθνείς προορισμούς.

Σε ειδική εκδήλωση χθες στο Μακεδονία Παλλάς, ο διευθύνων σύμβουλος της DHL Express Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Ελευθέριος Σαμαράς και ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinell, υπέγραψαν σύμβαση 10ετούς συνεργασίας για το νέο κέντρο διαλογής της DHL Express στη Βόρεια Ελλάδα, που θα επεκτείνεται σε μία έκταση μεγαλύτερη των 5.000 τ.μ. στους χώρους του εμπορευματικού κέντρου του αεροδρομίου.

Αναφερόμενος στο έργο της Fraport ο δ.σ. της εταιρείας διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων Alexander Zinell αποκάλυψε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να δοθεί πριν από το τέλος του 2020 το νέο υπερσύγχρονο τέρμιναλ, καθώς έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 58% και μένει να κατασκευαστεί η σκεπή του συγκροτήματος, η πρόσοψη και η επένδυση των εσωτερικών χώρων. Το νέο τέρμιναλ είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος των 100 εκατ. ευρώ που επενδύει η Fraport στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Ο κ. Ζinell υπογράμμισε τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει το αεροδρόμιο «Μακεδονία», με την ολοκλήρωση του διαδρόμου 10-28 και του νέου τέρμιναλ, σημειώνοντας ότι ήδη με την αύξηση των διεθνών πτήσεων η επιβατική κίνηση μέχρι τον Οκτώβριο αυξήθηκε συνολικά κατά 3,6%, έχοντας ξεπεράσει τα 6 εκατ. επιβάτες. 

Σήμερα στο «Μακεδονία» επιχειρούν 40 αεροπορικές εταιρείες, συνδέοντας τη Θεσσαλονίκη με 131 προορισμούς σε 45 χώρες. Ο κ. Ζinell πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να αυξηθεί και η μεταφορά cargo- εμπορευμάτων, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της έναρξης νέων πτήσεων από περισσότερες εταιρείες.

Στην επένδυση της εταιρείας αναφέρθηκε ο δ.σ. της DHL Ελλάδας Ελευθέριος Σαμαράς, σημειώνοντας ότι η επένδυση των 7,2 εκατ. ευρώ είναι η μεγαλύτερη στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι σε πανελλαδικό επίπεδο η DHL έχει μερίδιο 57% στις ταχυμεταφορές, 61 σημεία εξυπηρέτησης στην Ελλάδα, ενώ εξυπηρετεί 3.200.000 αποστολές τον χρόνο.

Σε 220 χώρες 

Η DHL Express Ελλάδας ανέφερε είναι η μόνη εταιρεία ταχυμεταφορών με απευθείας πτήση σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το διεθνές δίκτυο 220 χωρών, γεγονός που ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Με τη δημιουργία του hub η DHL θα αποκτήσει και διασύνδεση και με οδικούς άξονες, ενισχύοντας έτσι τη θέση της στην αγορά. 
 Η παραγωγή της Θεσσαλονίκης, είπε ο κ. Σαμαράς, είναι πολύ σημαντική για την εταιρεία, καθώς αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού κύκλου εργασιών της DHL Ελλάδας, εκτιμώντας ότι οι 60-66 θέσεις εργασίας στα επόμενα 2-3 χρόνια θα αυξηθούν σε 80-100.

 Η DHL έχει ήδη παρουσία σε χώρο του εμπορευματικού σταθμού στο «Μακεδονία», αλλά πλέον επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε ένα πρότυπο λειτουργικά χώρο, το οποίο θα της επιτρέψει να βελτιώσει τις παραδόσεις της κατά 1 ώρα, από τη Δράμα ως τα Ιωάννινα και από τη Λάρισα ως το Κιλκίς.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, στο hub στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα λειτουργεί και σημείο εξυπηρέτησης πελατών, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία στα ανατολικά της πόλης ενός ακόμη σημείου εξυπηρέτησης, που θα προστεθεί στα δύο ήδη υπάρχοντα, σε Καλαμαριά και κέντρο πόλης.

Σημειώνεται ότι τα έργα για τον κόμβο στο «Μακεδονία» θα αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2020. Η Αποθήκη «Β» του Εμπορευματικού θα ανακαινισθεί ριζικά και θα δημιουργηθούν και χώροι γραφείων περίπου 900 τ.μ.

Ο νέος κόμβος θα περιλαμβάνει πλήρως αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις του χώρου λειτουργικών διεργασιών, ράμπα φόρτωσης – εκφόρτωσης για 24 αυτοκίνητα και κυλιοδιάδρομους αυτόματης διαλογής για έως και 2.000 αποστολές την ώρα. 

Related posts

«Καλύτερες μέρες» βλέπει η Byte

banks

Η νέα αρχιτεκτονική του ομίλου Eurobank

banks

Μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών στην Ελλάδα η Coca Cola 3Ε

banks

Vodafone: Ευκαιρίες σε εργαζομένους – θύματα της πανδημίας

banks

Πλαστικά Θράκης: Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ενέκρινε η ΓΣ

banks

Δωρεάν σεμινάρια e-learning στους νέους αγρότες από την Τράπεζα Πειραιώς

banks

Leave a Comment