9.5 C
Athens
December 2, 2020
Image default
ECONOMY

Τα 9 μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις υπενθυμίζει ο Β. Κορκίδης

Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Τα 9 μέτρα στήριξης εργοδοτών και εργαζομένω υπενθυμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.«Το ερώτημα όλων είναι εάν τα «φιλότιμα» οικονομικά μέτρα επαρκούν για τη διάσωση των επιχειρήσεων, που τίθενται εκ νέου σε αναστολή λειτουργίας» δήλωσε ο ίδιος.

«Τα περιοριστικά μέτρα κρίνονται αναγκαία μετά την έκρηξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και ελπίζουμε να περιοριστούν στο Νοέμβριο, ώστε να επιστρέψουμε σε ένα πιο ασφαλή χριστουγεννιάτικο Δεκέμβριο, αποφεύγοντας την έσχατη λύση του γενικευμένου lockdown», σημείωσε ο ίδιος επισημαίνοντας:

 «Τουλάχιστον σε αυτή τη μάχη δεν νοιώθουμε απροστάτευτοι και δεν είμαστε τελείως μόνοι μας, αφού οι μέχρι σήμερα οι απώλειες της αγοράς που ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ, ακολουθούνται από κυβερνητικά μέτρα στήριξης 24 δισ. ευρώ, συν τα 9 επιπρόσθετα μέτρα 2,3 δισ. ευρώ για το επόμενο δίμηνο».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του ΕΒΕΠ υπενθυμίζεται ότι τα 9 νέα οικονομικά μέτρα στήριξης είναι τα εξής:

1ον. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανάλογο χρονικό διάστημα καλύπτονται και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές. Όσο ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες, ενώ για ισόχρονο διάστημα μετά, υποχρεούνται στον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

2ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, μετά τον Μάιο του 2021.

3ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ρύθμισης.

 4ον. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ρύθμισης.

5ον. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

 6ον. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

7ον. Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Επεκτείνεται το μέτρο της ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

8ον. Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

9ον. Η 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η τον Δεκέμβριο, ενώ και στις δύο, δεν επιστρέφεται το 50% της ενίσχυσης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Ειδικά, στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 2.000 ευρώ, για τις υπόλοιπες ισχύει ο μαθηματικός τύπος του ΥΠΟΙΚ.

--

-

Related posts

Ομόλογα: Στα ύψη οι τιμές, σε νέο ναδίρ οι αποδόσεις

banks

ΤτΕ: Άλμα 9% στις τιμές των διαμερισμάτων το τρίτο τρίμηνο- Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

banks

Γ. Πλακιωτάκης: Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια

banks

Οι μετοχές «τρέχουν» πιο γρήγορα από τα εταιρικά κέρδη

banks

Τον επόμενο μήνα η ρύθμιση για τις 120 δόσεις -Ποιους αφορά

banks

Νέες προειδοποιήσεις για τα αναδρομικά από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

banks