13.9 C
Athens
January 25, 2021
Image default
COVER STORY

Το ταμείο ανάκαμψης θα σώσει την Ελλάδα

O Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, o CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος  Μυλωνάς, και ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο παραδέχθηκαν πως  το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια.

Η απορρόφηση των κεφαλαίων αυτών θα κινητοποιήσει συνολικά κεφάλαια 30 δισ. ευρώ και είναι επιτεύξιμος ο στόχος για ανάπτυξη 3,5% (κατά μέσο όρο) τον χρόνο την επόμενη 10ετία.

Αρκεί να υπάρξουν επενδυτικά project που θα απορροφήσουν τα κεφάλαια, διότι, όπως είπε χθες σε συζήτηση του ΙΟΒΕ ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, το πρόβλημα σήμερα δεν είναι η ρευστότητα αλλά να βρούμε έργα για να χρηματοδοτηθούν.

Βέβαια, ο κ. Στουρνάρας, δικαιωμένος για το σχέδιο του για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν, που «βλέπει» θετικά την δημιουργία εθνικών bad banks. Και μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν διανοούμαι ότι μπορεί να μείνουμε έξω από το πανευρωπαϊκό δίκτυο εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού (AMC)».

«Για την εμπροσθοβαρή μείωση των «κόκκινων» δανείων χρειάζονται δύο εργαλεία», συνέχισε ο κ. Στουρνάρας: ο «Ηρακλής» και η εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, διότι έτσι θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών και βελτίωση της κερδοφορίας τους.

Για τον κ. Στουρνάρα είναι εφικτός ο στόχος ανάπτυξης 3,5% το χρόνο την επόμενη 10ετία και αυτό επειδή:

-Η  Ευρώπη κινείται πλέον  με κοινές δράσεις και λόγω της πανδημίας υιοθέτησε ομοσπονδιακή πολιτική, «κάτι που λέγαμε εμείς οι ρομαντικοί χρόνια τώρα» συμπλήρωσε.

-Η  ΕΚΤ ακολουθεί επεκτατική νομισματική  πολιτική καθώς ο πληθωρισμός είναι περίπου στο 0,3% όταν ο στόχος είναι 2%. Ενώ υπάρχει και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως μέσα στη 10ετή κρίση υπήρξαν εταιρείες που άντεξαν και είναι ισχυρές. Η προηγούμενη κρίση «καθάρισε» επίσης πολλές επιχειρήσεις και κυρίως βοήθησε την ελληνική οικονομία να ξέρει τι θέλει. Η Ελλάδα πήρε πολύ σκληρά μέτρα, που δεν θα μπορούσαν να τα πάρουν για παράδειγμα η Ιταλία ή η Ισπανία» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά δε με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε πως θα πρέπει και οι ιδιώτες να πάρουν τα ρίσκα τους, να εισφέρουν ίδια κεφάλαια και να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια προς αξιολόγηση.

«Οι τράπεζες και όχι το δημόσιο πρέπει να κάνει την αξιολόγηση, διότι ξέρουμε να αξιολογούμε αν ένα έργο είναι βιώσιμο. Και τότε ναι θα γίνουν έργα που θα πιάσουν τόπο» κατέληξε.

Υπάρχει ρευστότητα, χρειαζόμαστε όμως και επενδυτικά σχέδια να τα χρηματοδοτήσουμε, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Και συνέχισε:

«Οι ιδιώτες θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα. Υπάρχουν εξαιρετικά ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται κολοσσούς.  Τα 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να κινητοποιήσουν συνολικά κεφάλαια 30 δισ. ευρώ. Τεράστιο ποσό. Απαιτείται όμως να ξέρουμε τους όρους  χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, το επιτόκιο, τη διάρκεια. Και η κυβέρνηση να ορίσει τα έργα που θα τύχουν χρηματοδότησης. Ανάμεσα τους είναι  έργα ψηφιακής ανάπτυξης, πράσινης ανάπτυξης, θα πρέπει όμως να προβλεφθεί  και η μεγέθυνση των επιχειρήσεων μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις».

Η συγκυρία, συνέχισε ο κ. Καραβίας, είναι εξαιρετική διότι  έχουμε μία χαλαρή νομισματική πολιτική με μηδενικό κόστος χρήματος, ρευστότητα από ευρωπαϊκούς πόρους και το πρόβλημα είναι να βρούμε έργα να απορροφήσουν τα κεφάλαια. Κυρίως όμως υπάρχει η πολιτική βούληση  και η κοινωνική ανοχή  να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές , απαραίτητες για τη μετάβαση στην ανάπτυξη.

Related posts

Πειραίως:Στην τελικη ευθεια για εκδοση Tier 2

banks

Δάνεια 11 δισ. διαγράφουν οι τράπεζες

banks

Φορολογικός παράδεισος για funds η Ελλάδα, τι θα προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο για τράπεζες και Κεφαλαιαγορά

banks

Ποιες προτεραιότητες θέτει ο SSM για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

banks

Ύστατη ευκαιρία ρύθμισης χρεών ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας

banks

ΕΤΕ: Eξοδος στις αγορές για Tier II

banks