12.6 C
Athens
December 2, 2020
Image default
ECONOMY

Τρεις τράπεζες βλέπουν Ελλάδα λόγω Brexit

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Κέντρο επενδύσεων φιλοδοξεί η κυβέρνηση να γίνει η χώρα μετά την πανδημία ενώ ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Bloomberg πως η χώρα βρίσκεται σε συζητήσεις και μάλιστα προχωρημένες με τρεις τράπεζες που είναι εγκατεστημένες στο Λονδίνο και αυτό με την πρόθεση να αναπτύξουν τις εργασίες τους στη χώρα μας μετά το Brexit. Ομως η χώρα πρόκειται να εκμεταλλευτεί όσο μπορεί την έξοδο της μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. ορίζοντας ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο που να επιτρέψει εισροές και επενδύσεις.

Ερωτώμενος ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφέρθηκε στη Microsoft και την επιλογή της να εκγαταστήσει στη χώρα  τρία data centers  αλλά και στην απόφαση του διεθνούς οίκου Moodys που αναβάθμισε την Ελλάδα, απόφαση  που αποδίδεται και στο γεγονός πως η χώρα βελτιώνει τις προοπτικές της για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

” Θέλουμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις” είπε . “Αυτή είναι η πλατφόρμα με την οποία εξελέγη τούτη  η κυβέρνηση. Σήμερα είμαστε σε επαφές και με άλλους παίχτες δεν μπορώ να σας πως ακόμη με ποιους αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει  άλλη  μια ευκαιρία με το Brexit. 

Είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με τρεις τράπεζες από το City οι οποίες αναζητούν τρόπους διαφοροποίησης των εργασιών τους , λόγω Brexit και έξω από το Λονδίνο”.

 Και το Βrexit ξεκινάει από τον Ιανουάριο. Γι’ αυτούς που θα μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα  σημείωσε ο κ. Πατέλης  το μισό εκ του εισοδήματός τους ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος δεν θα έχει φόρο εισοδήματος . Αυτό  μάλιστα θα ισχύσει για 7 χρόνια .

 Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτές τις ευκαιρίες σημείωσε χαρακτηριστικά   Αυτό θα τεθεί σε ισχύ από την 1.1.2021 και εντάσσεται μέσα στη γενικότερη παλέτα της μειώσεως φόρων που πραγματοποιούμε για την προσέλκυση τελέντων  επίσης για συνταξιούχους με φλατ φορολογία (σ.σ. χωρίς κλίμακα) ύψους  7% και 15% φλατ φόρο για τα stock options.

Επίσης μη ξεχνάτε πως η πανδημία αποκάλυψε μια άλλη πτυχή  με τη τεχνολογία επιτρέποντας την τηλεεργασία κάτι που ουσιαστικά οδηγεί σε επιλογή για το που θα ζούμε και που θα δουλεύουμε είπε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Η Ελλάδα έχει τον ήλιο, είναι ευλογημένη με φυσική ομορφιά. Έτσι λοιπόν μπορούμε να προσελκύσουμε ανθρώπους με τη μείωση της φορολογίας και τη βελτίωση της τεχνολογίας.

Θα ήθελα να επίσης να επισημάνω  είπε ο κ. Πατέλης πως  ο λόγος για τον οποίο το δεκαετές ομόλογο παρουσίασε αυτήν την πορεία είναι επίσης ότι έχουμε (σ.σ. η χώρα)  χαμηλές ακαθάριστες χρηματοοικονομικές ανάγκες κάτω από το 10% του ΑΕΠ. Το αντίστοιχο μέγεθος σε άλλες αναπτυγμένες χώρες είναι άνω του 20%. 

Πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις της τοπικής οικονομίας και τις δουλειές και να εξασφαλίσουμε πως τα χρήματα δεν σπαταλώνται κατέληξε.

Είναι εξάλλου η ευκαιρία προκειμένου να διενεργηθούν κάποιες  από τις μεσοπρόθεσμες  διαρθρωτικές μας  μεταρυθμίσεις  όπως μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης. Οι προκαταρκτικές μας εκτιμήσεις  σε ότι αφορά το ΑΕΠ της χώρας το 2020  είναι πως αυτό θα μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες αλλά πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ της οικονομίας και της υγείας . Οσο ελέγχεται η πανδημία τόσο θα πηγαίνουμε μπροστά στα θέματα οικονομίας σημείωσε ο κ. Πατέλης.

Για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την αξιοπιστία που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα. 

Αυτό που λέω στους επενδυτές είναι ξεχάστε το Grexit ξεχάστε το Brexit έχουν Grentry τώρα! κατέληξε.

Related posts

Κλείσιμο του Χρηματιστηρίου με άνοδο -Στις 725,41 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

banks

«Έτρεξε» η ελληνική αγορά αυτοκινήτου στο ενδεκάμηνο

banks

ΣΕΒΕ: Μειωμένες οι εισαγωγές-εξαγωγές τον Αύγουστο

banks

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση τζίρου στο χονδρικό εμπόριο το δ’ τρίμηνο του 2018

banks

Τι περιμένει τους εργαζομένους τον Μάιο

banks

ΤτΕ: Έως 15/1 οι ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις από νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα

banks