24.6 C
Athens
July 8, 2020
Image default
BUSINESS

Τalk of the market: Οι τράπεζες, το capital buffer και τα «κόκκινα» δάνεια

Συνεδριάσεις για γερά νεύρα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που επηρεάζεται από την έντονη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών αλλά και από τη συμπεριφορά των τραπεζών που «υπονομεύουν» την προσπάθεια βραχυπρόθεσμης αντίδρασης για κάλυψη μέρους των υπερβολικών απωλειών του Γ.Δ. – έχει υποχωρήσει πλέον κάτω από τις 500 μονάδες. 

– Πάντως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπιστώνοντας ότι οι επιπτώσεις από την επιδημία του Covid – 19 συνιστούν σημαντική απειλή για την εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά αποφάσισε να απαγορεύσει από σήμερα έως 24/4 το short selling (ανοιχτές πωλήσεις ή άλλες συναλλαγές που δημιουργούν ή αυξάνουν την καθαρή αρνητική θέση σε μετοχές εισηγμένες στο ΧΑ).

– Η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών (που δεν φάνηκε να αντιδρούν στις πληροφορίες περί αποδοχής από τον SSM του ελληνκού αιτήματος για μηδενικό συντελεστή στάθμισης στους τίτλους υψηλής διαβάθμισης στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής) είναι εν πολλοίς αναμενόμενη αφού ο όποιος αντίκτυπος στις επιχειρήσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού και από τα μέτρα διαχείρισης της κρίσης θα επηρεάσουν τους ισολογισμούς τους, στο βαθμό που δεν υπάρξει αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, μεσούσης της προσπάθειας διαχείρισης των κόκκινων δανείων που δημιούργησε η προηγούμενη κρίση, του χρέους της χώρας. Σημειώνεται ότι ήδη έχει εξαγγελθεί απόφαση για αναστολή καταβολής χρεολυσίων (δόσεων κεφαλαίου) από επιχειρήσεις μέχρι 30/9/2020. 

– Καθώς μπαίνει κατά κάποιον τρόπο στον σχεδιασμό για τη διαχείριση της απειλής του Covid – 19 η αξιοποίηση του «μαξιλαριού» (capital buffer) των 30-35 δισ. ευρώ, που έφτιαξε η Ελλάδα για να διαχειριστεί τυχόν δανειακές υποχρεώσεις εάν δεν μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, ανοίγει και η «δύσκολη» συζήτηση για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση – κρατικοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να θωρακιστούν έναντι των νέων κινδύνων. Κι εδώ τον λόγο έχουν κυβέρνηση και θεσμοί…  

– Ανοιχτό φαίνεται το ενδεχόμενο παράτασης στη δηµοσίευση των χρηµατοοικονοµικών καταστάσεων των επιχειρήσεων λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν να σταθμίσουν οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες, ως αποτέλεσµα της πανδηµίας του κορωνοϊού Covid-19. Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) ζητά από τα μέλη της προσοχή στην εκτίµηση σχετικά µε τη συνεχιζόµενη δραστηριότητα (going concern), στη συγκέντρωση τεκµηρίων και στην επάρκεια των γνωστοποιήσεων (disclosure) της ελεγχόµενης εταιρείας σχετικά µε τον αντίκτυπο του Covid-19.

– Με καθαρή κερδοφορία 11,9 εκατ. ευρώ και ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων 4% έκλεισε το 2019 για τον όμιλο Fourlis, η διοίκηση του οποίου βρίσκεται σε συνεργασία τόσο με τις αρμόδιες αρχές σε κάθε χώρα όπου έχουν παρουσία οι αλυσίδες που αναπτύσσει όσο και με τους στρατηγικούς του συνεργάτες του, Interikea και ΙΙC, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αναδύει η πανδημία.

-Σήμερα ανακοινώσει αποτελέσματα για την οικονομική χρήση 2019 η Motor OilAύριο αναμένονται ανακοινώσεις από τη Μυτιληναίος.

-Σε έκτακτες προσλήψεις προχωρούν οι επιχειρήσεις super market προκειμένου να ανταποκριθούν στην υψηλή καταναλωτική ζήτηση  και στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και στις άδειες των υπαλλήλων που προσβάλλονται από τον ιό ή απομονώνονται κατ’ οίκον με ύποπτα συμπτώματα.  

-Σύμφωνα με τη Forthnet η One Digital Services S.A., θυγατρική του Ομίλου Alter Ego Mass Media, απέσυρε την πρόταση που είχε υποβάλει στις τράπεζες για ενδεχόμενη συναλλαγή αναφορικά με τα ανοίγματά τους (exposures) στην εταιρεία και στη θυγατρική της Forthnet Media A.E. και αξιολογούν την πρόταση που έχουν λάβει από την Duet Private Equity Limited.

-Σε αυξημένη επιφυλακή είναι τα στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου προκειμένου οι εταιρείες πάροχοι υπηρεσιών επικοινωνίας να ανταποκριθούν στις ακραίες συνθήκες που συνεπάγονται κίνδυνο υπερφόρτωσης στα δίκτυα.

-Μείωση 50% των μισθωμάτων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από 1η Μαρτίου έως 30 Σεπτεμβρίου, απαλλαγή του 50% των χρεώσεων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΔΕΚΟ), ειδική μέριμνα για χρηματοπιστωτικούς κινδύνους και χορήγηση επιδομάτων στους εργαζομένους ζητά από την κυβέρνηση ο κλάδος της εστίασης.

-Έκκληση για στήριξη απευθύνουν στην κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις του κλάδου παιχνιδιού. Παραγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις, παρότι δεν έχουν επαφή με το κοινό, επηρεάζονται από την απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων, που οδηγεί στη μείωση των εργασιών τους έως και 90% θέτοντας σε κίνδυνο θέσεις εργασίας.

-Πάντως ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που εξειδικεύει σήμερα το πρώτο πακέτο μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ (και έπεται δεύτερο ύψους 1,8 δισ. ευρώ) διεμήνυσε ότι δεν θα λάβουν ενισχύσεις επιχειρήσεις που θα κάνουν απολύσεις.

-

Related posts

Attica Group: Στα €15,50 εκατ. αυξήθηκαν τα EBITDA στο εξάμηνο

banks

Air France: Σχεδιάζει εθελούσια έξοδο για 8.300 εργαζόμενους

banks

Στις 31 Οκτωβρίου η Γενική Συνέλευση της Folli Follie

banks

Creta Farms: Εμπόδια πριν την τελική ευθεία για το σχέδιο εξυγίανσης

banks

Forthnet: Αύξηση EBITDA λόγω προγράμματος λειτουργικής αναδιάρθρωσης

banks

Μινωϊκές: Το Mykonos Palace πρώτο οικολογικό πλοίο στην ελληνική ναυτιλία

banks