14.8 C
Athens
November 21, 2019
Image default
POLITICS

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία επιμένει να διαστρεβλώνει την Ιστορία

ΥΠΕΞ: «Η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος», σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η δήλωση του κ. Γεννηματά έρχεται ως απάντηση σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που σχολίαζε δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου από την Αρμενία. Η δήλωση του εκπροσώπου Χαμί Ακσόι είχε και αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. «Την καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας. Ας ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και ας εργαστεί επιτέλους για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής της προοπτικής», καταλήγει ο κ. Γεννηματάς.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που προκάλεσε αντιδράσεις

Με μια ανακοίνωση που ερμηνεύεται ως ενόχληση στα όσα είχε δηλώσει προ ημερών ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την Αρμενία (σ.σ. είχε υπεραμυνθεί της απόφασης της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων), το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα εξόντωνε συστηματικά Τούρκους και Μουσουλμάνους κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της γείτονος, Χακίμ Ακσόι, υποστήριξε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει και σήμερα «τις ίδιες απάνθρωπες πρακτικές στη μειονότητα στη δυτική Θράκη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παίρνει θέση δίπλα σε εχθρικούς κύκλους προς την Τουρκία και να υποστηρίζει τις εις βάρος της χώρας μας αβάσιμες απόψεις τους και τους ισχυρισμούς τους. Δεν ξεχάσαμε ποτέ τα βασανιστήρια της Ελλάδας προς τους Τούρκους και τους άλλους Οθωμανούς πολίτες κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εξολόθρευε συστηματικά Τούρκους και Μουσουλμάνους σε αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και έπειτα.

Ακόμη και σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να υιοθετεί απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στην τουρκική μειονότητα στη χώρα της και να φυλακίζει ακόμη και μουφτήδες επειδή προσεύχονται τις Παρασκευές. Η Τουρκία πιστεύει ότι τα διδάγματα που πρέπει να λαμβάνονται από την ιστορία πρέπει να είναι διδάγματα ειρήνης και αδελφοσύνης κι όχι έχθρας, και οπωσδήποτε να υπάρχει επίγνωση της ιστορικής πραγματικότητας.

Με αυτή την ευκαιρία, υπενθυμίζουμε ότι η στήριξη ενεργειών κατά της χώρας μας δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα. Την καλούμε να είναι υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και να συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας. Από την άλλη, όσον αφορά στα γεγονότα του 1915, ήδη από την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο πρόεδρός μας, είχε διατυπωθεί σαφώς η στάση της Τουρκίας με τη δήλωσή του στις 23 Απριλίου 2014. Περαιτέρω εξηγήσεις δεν χρειάζονται».

Related posts

Βασίλης Κικίλιας: Ρουσφετολογούν αγρίως για τους κομματικούς τους εγκάθετους

banks

Γεωργιάδης σε Μπόλαρη: Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Μελίνα Μερκούρη ήταν εθνικιστές;

banks

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η υπόθεση Novartis είναι η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία των τελευταίων 45 ετών

banks

Ο Γιάννης Λαγός εξελέγη Ευρωβουλευτής αλλά απαγορεύεται να φύγει από την Ελλάδα!

banks

Βίτσας: Αν ψηφιστεί η Συμφωνία θα φανεί ότι είναι επωφελής για Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία

banks

Τάσος Πετρόπουλος: Στην κάλπη της 7ης Ιουλίου θα κριθεί αν θα μειωθούν ξανά οι συντάξεις

banks

Leave a Comment