23.2 C
Athens
September 23, 2020
Image default
POLITICS

Υπερψηφίστηκε στην ΕΕ η εισήγηση Ανδρουλάκη για την Πολιτική Προστασία

Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η έκθεση του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που περιλαμβάνει μια πανευρωπαϊκή δεξαμενή μέσων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αλλά και της πανδημίας COVID19.

Mέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή η συνδρομή των εν λόγω μέσων στα κράτη – μέλη αλλά και εκτός ΕΕ, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών όπως είναι οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι σεισμοί.

Η πανδημία όμως ανέδειξε και μία ακόμα πτυχή του Μηχανισμού. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοιινοβουλίου, «η δράση του διέσωσε την αξιοπιστία μας, όταν στην αρχή της κρίσης κυβερνήσεις έπαιρναν απογοητευτικά δυσάρεστες αποφάσεις». Πάνω από 75.000 ευρωπαίοι πολίτες επαναπατρίστηκαν χάρη στον συντονισμό και τη χρηματοδότηση του μηχανισμού και χιλιάδες μάσκες και άλλος προστατευτικός εξοπλισμός χορηγήθηκε δωρεάν σε κράτη μέλη που το είχαν ανάγκη, μέσω του ιατρικού αποθέματος του rescEU που δημιουργήθηκε. Ωστόσο αναδείχθηκαν και αδυναμίες όπως η καθυστέρηση με την οποία πήγε η βοήθεια στην Ιταλία.

Η Έκθεση διορθώνει αυτές ακριβώς τις αδυναμίες. Πιο συγκεκριμένα, ενισχύεται η πρόληψη για τους διασυνοριακούς κινδύνους, όπως είναι αυτός της πανδημίας με τη δημιουργία «πανευρωπαϊκών στόχων ανθεκτικότητας», που διασφαλίζουν τις βασικές λειτουργίες της κοινωνίας και δίνεται η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αγοράζει η ίδια μέσα για το rescEU όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο ώστε η βοήθεια να φτάνει στην ώρα της και να μην εξαρτάται από τα κράτη μέλη.

Επιπλέον προβλέπεται η χρηματοδότηση από την ΕΕ στο 100% των εξόδων αγοράς και συντήρησης όλων των μέσων που θα περιλαμβάνονται στο rescEU, συμπεριλαμβανομένων και των πυροσβεστικών αεροπλάνων, μία πτυχή που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Ελλάδα. Ως τώρα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός προέβλεπε τη χρηματοδότηση μόνον της αγοράς στο 90%. Τέλος τριπλασιάζεται και ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027 από το 1 δισ. στα τρία δισ. ευρώ με την προσθήκη 2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε επίσης τη γερμανική προεδρία η οποία βλέπει τις εν λόγω προτάσεις με σκεπτικισμό, καθώς η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να καλύψει με εθνικούς πόρους και μέσα τυχόν έκτακτους κινδύνους, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για τα περισσότερα κράτη μέλη, «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία ολοκληρωμένη πρόταση».

Όπως σημείωσε, «χρειαζόμαστε ευελιξία και με πυξίδα την αλληλεγγύη να βρούμε τον καλύτερο συμβιβασμό προς το συμφέρον όλων των λαών».

Υπερασπιζόμενος τις πρόνοιες της έκθεσης για αύξηση των αρμοδιοτήτων του ευρωπαϊκού μηχανισμού προστασίας, πλήρη πανευρωπαϊκή χρηματοδότηση και δημιουργία αποθεμάτων προληπτικά, είπε ότι χρειαζόμαστε «υπερεθνικούς μηχανισμούς που μπορούν να εγγυηθούν την αλληλεγγύη πέρα από τις δυνάμεις κάθε κράτους, είτε μιλάμε για το κοινωνικό κράτος, την οικονομία ή την ασφάλεια».

«Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα στην πανδημία, είναι να διασφαλίσουμε ότι την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Η έκθεση του Έλληνα ευρωβουλευτή υπερψηφίστηκε με 617 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 23 αποχές.

Πηγή ΑΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Related posts

Τελεσίγραφο Καμμένου σε Παπαχριστόπουλο: Παραιτήσου, αλλιώς διαγράφεσαι

banks

Γλέντι στο Twitter για τις αποκαλύψεις περί… White Porscha

banks

Τουρκικές προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο – Συνεδριάζει την Τετάρτη το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο

banks

Προσφυγικό : Αποστάσεις της κυβέρνησης από τα περί τουρκικού σχεδίου μεταφοράς προσφύγων με κοροναϊό στην Ελλάδα

banks

Απανωτά «χαστούκια» σε Ερντογάν από ΗΠΑ και ΕΕ – Οι 4 προκλήσεις που βάζουν φωτιά στα ελληνοτουρκικά

banks

Μητσοτάκης: Να βγούμε από την κρίση του κοροναϊού όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα

banks