«Από τη μια πλευρά είναι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία επιμένει σε αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι μόνο η ελληνοκυπριακή κοινότητα. Η άλλη πλευρά είναι η Διεθνής Κοινότητα στο σύνολό της, τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που είναι ξεκάθαρα σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο και είναι και η ίδια η ΕΕ η οποία μάλιστα έχει δημόσια ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο επιδιωκόμενος στόχος.

Στη Γενεύη, για εμάς αλλά και για την Διεθνή Κοινότητα δεν τίθεται θέμα συζήτησης αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι και κατά τον γ.γ. του ΟΗΕ, για να μπορεί να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να το ζητήσουν και οι δύο πλευρές. «Κάτι τέτοιο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν προτίθεται να πράξει η δική μας πλευρά».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα για συντονισμό εν όψει της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό που διεξάγεται στη Γενεύη 27 με 29 Απριλίου, ο κος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στις συνομιλίες έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. «Δε λέω ότι η Τουρκία θα φανεί διαλλακτική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν γνωρίζω το πώς θα κινηθεί η Τουρκία, αλλά έχει σημασία η δική μας πλευρά να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια. Το λέω αυτό γιατί στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, μεταβήκαμε σε συναντήσεις έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι δεν θα γίνει τίποτα λόγω των τουρκικών θέσεων και χρειάστηκε να γίνει αναδίπλωση, ακριβώς γιατί είδαμε ενώπιόν μας κάτι το οποίο δεν αναμέναμε».

Σε ερώτηση αν αυτό μπορεί να σημαίνει και μία θετική έκπληξη, ο κος Χριστοδουλίδης απάντησε: «Μακάρι. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος, πηγαίνοντας στη Γενεύη, να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα».

Στο ενδεχόμενο η Κύπρος να κληθεί να αντιμετωπίσει την σθεναρή θέση Τουρκίας και τουρκοκυπρίων για λύση στην βάση του μοντέλου των δύο κρατών, ο κος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Δεν θα γίνει δημόσια διαπραγμάτευση. Κι αν πραγματικά επιθυμούμε να προκύψει ένα θετκό αποτέλεσμα, θα πρέπει να είμαστε απόλυτα σοβαροί και η σοβαρότητα προϋποθέτει ότι διαπραγματεύεσαι στο τραπέζι των συνομιλιών. Κι όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το τι συνιστά θετικό αποτέλεσμα για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτό είναι να συμφωνηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν στο Κρανς Μοντανά το καλοκαίρι του 2017, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. «Από δικής μας πλευράς, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος», επεσήμανε, λέγοντας ότι πριν από 4 χρόνια συζητήθηκαν όλα τα θέματα, επιτεύχθηκαν συγκλίσεις και θα πρέπει αυτό το κεκτημένο να αξιοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές που θα θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο τραπέζι των συνομιλιών, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας ήταν ξεκάθαρος: «H Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά την επίλυση του Κυπριακού. Είναι ένα δεδομένο το οποίο κανείς δε μπορεί να παραγνωρίσει. Άρα αυτό είναι ένα δεδομένο ως προς το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σε σειρά θεμάτων, οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών. Δεν μπορούμε για παράδειγμα εν έτει 2021 να μιλάμε για ξένες εγγυήσεις από τρίτες χώρες σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ» είπε, σημειώνοντας ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ έχει δημοσίως εκφράσει, είτε μέσω τοποθετήσεων, είτε μέσω κειμένων συμπερασμάτων συμβουλίων ΥΠΕΞ, ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο, κάτι το οποίο τονίστηκε και κατά την πρόσφατη επικοινωνία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τα ωφέλη που δύνανται να προκύψουν από την επίλυση ενός προβλήματος», επανέλαβε.

Για μια ακόμη φορά, ο κος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην επί της ουσίας άριστη σχέση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, αλλά και την σχέση του διαλόγου για τα ελληνοτουρκικά με το Κυπριακό. «Ένα καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δύναται να βοηθήσει και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Μια επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη, ορθώς δεν αποδέχεται το ρόλο που η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει», επισημαίνει.

Η αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας περνά από το Κυπριακό, σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης, καταλήγοντας ότι η Κύπρος δεν στρέφεται μέσω των συμμαχιών εναντίον κανενός, αλλά αντίθετα επιθυμεί την συμμετοχή της Τουρκίας σε συνέργειες προς όφελος της περιοχής.

Γράψτε το σχόλιό σας