14.3 C
Athens
November 15, 2019
Image default
COVER STORY

«Ψήφο εμπιστοσύνης» σε Εθνική και Πειραιώς

Αποκλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο το «διαβαθμισμένο» ρίσκο της Εθνικής και της τράπεζας Πειραιώς, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη φθίνουσα πορεία που έχει το  κόστος δανεισμού τους. «Πυξίδα» για τις εξελίξεις αυτές, αποτελεί η «συμπεριφορά» των δύο ομολογιακών εκδόσεων μειωμένης εξασφάλισης (Tier ΙΙ) συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Ισομερώς κατανεμημένα στις δύο τράπεζες.

Οι αποδόσεις των δύο ομολόγων βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο χαμηλότερο σημείο της σχετικά σύντομης διάρκειας «ζωής» τους. Γεγονός το οποίο οφείλεται στη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών τους, οι οποίες μάλιστα στην περίπτωση της Πειραιώς, ξεπερνούν και αυτές της χρηματιστηριακής ανατίμησης της μετοχής, που έχει γίνει στο ίδιο συγκρινόμενο διάστημα…

Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα δύο ομόλογα διαπραγματεύονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της αγοράς του Λουξεμβούργου, όπου όμως κάνουν πράξεις (από 100.000 ευρώ και άνω η μικρότερη συναλλαγή) μόνο τα επαγγελματικά και όχι τα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών. Δηλαδή κατά τεκμήριο εκείνοι που έχουν μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» στην αξιολόγηση του τραπεζικού ρίσκου. Τουλάχιστον όπως εκείνοι το αντιλαμβάνονται , ώς διαχειριστές κεφαλαίων.

Με πρωτοβουλία του Διευθύνοντος Συμβούλου Χρήστου Μεγάλου, η Πειραιώς άντλησε 400 εκατ. ευρώ με το Tier II ομόλογο, που εκδόθηκε στις 26 του μηνός του περασμένου Ιουνίου. Το ομόλογο αυτό βγήκε στο 100% της ονομαστικής του αξίας, με επιτόκιο 9,75% και με διάρκεια 10ετίας, έχοντας όμως η τράπεζα το δικαίωμα να το ανακαλέσει στην πενταετία. Χθες το ομόλογο αυτό έφτασε να διαπραγματεύεται στο 107,8% της ονομαστικής αξίας, με συνέπεια η ετησιοποιημένη απόδοσή του να έχει διαμορφωθεί στο 7,8% με χρονικό ορίζοντα 5ετίας και στο 8,55% για τη δεκαετία. Στοιχεία το οποία δείχνουν ότι μέσα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο από τους τέσσερις μήνες, η απόδοση του ομολόγου στη δεκαετία (η οποία και εκφράζει το θεωρητικό κόστος δανεισμού για την τράπεζα) έχει μειωθεί κατά 12,3% αφού από το 9,75 έχει υποχωρήσει στο 8,55. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο ίδιο διάστημα ,η τιμή του ομολόγου αυξήθηκε κατά 7,8% όταν στο χρηματιστήριο η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 4,1%. Αφού από τα 2,91 ευρώ που είχε στις 26 Ιουνίου, έκλεισε χθες στα 3,03 ευρώ…

Χαμηλότερο κατά 18,5% το κόστος δανεισμού

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς έβγαλε την τράπεζα στις αγορές στις 18 του μηνός του περασμένου Ιουλίου αντλώντας επίσης 400 εκατ. ευρώ. Το Tier ΙΙ της Εθνικής βγήκε με ετήσιο επιτόκιο στο 8,25%, με 10ετή περίοδο μέχρι τη λήξη του, αλλά κι αυτό με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία. Χθες η τιμή του ομολόγου έφτασε στο 110,5% της ονομαστικής του αξίας, καταγράφοντας άνοδο 10,5% σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων μηνών από τότε που εκδόθηκε. Έτσι, τώρα. Η απόδοση στη λήξη του έχει διαμορφωθεί στο 5,6% για την 5ετία και στο 6,72% για τη δεκαετία. Με άλλα λόγια το θεωρητικό κόστος δανεισμού της Εθνικής για τη 10ετία έχει απομειωθεί κατά 18,5%. Σαφώς μεγαλύτερη από το αντίστοιχη περίπτωση της Πειραιώς…

Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» η τιμή της μετοχής της Εθνικής «τρέχει» γρηγορότερα από αυτήν του ομολόγου, αφού από τις 18 Ιουλίου έως και χθες έχει σημειώσει άνοδο 25%. ( από τα 2,36 στα 2,95 ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση και όπως πιστοποιείται από τη «γλώσσα» των αριθμών, η εξ αντικειμένου ιδιαίτερα απαιτητική αγορά των ομολόγων δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» τόσο στον Παύλο Μυλωνά για την Εθνική, όσο και στον Χρήστο Μεγάλου για την Πειραιώς. Αναγνωρίζοντας καταφανώς τα  πολύπλευρα βήματα προόδου που έχουν γίνει στις δύο αυτές τράπεζες, οι οποίες μέχρι τώρα είναι οι μόνες από τις συστημικές που έχουν εκδώσει ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης.

Κάτι αντίστοιχο όμως συμβαίνει και με τη χρηματιστηριακή αγορά. Διότι στη  διάρκεια της εφετινής χρονιάς και οι μετοχές των δύο αυτών τραπεζών είναι εκείνες που ηγούνται του «ράλι» των τραπεζικών αποδόσεων. Το «χαρτί» της Πειραιώς ξεκινώντας το 2019 από πολύ χαμηλή βάση έχει ενισχυθεί μέχρι τώρα κατά 260,8%, ενώ 168,1% είναι τα κέρδη για τη μετοχή της Εθνικής.

Related posts

Citi: “Ανεβάζει” τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες μετά το ράλι των ομολόγων και τη νίκη της Ν.Δ.

banks

Alpha Bank: Επιστροφή στην εποχή των υψηλών προσδοκιών

banks

Τα μερίδια των τράπεζων στην αύξηση των καταθέσεων

banks

Αντίστροφη μέτρηση για πρώτη κατοικία και κόκκινα δάνεια

banks

Reuters: Η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρούς επενδυτές για να σφραγίσει την επιστροφή της στις αγορές

banks

ΤτΕ: Σταθεροί οι όροι των δανείων, αυξάνεται η ζήτηση

banks

Leave a Comment