16.6 C
Athens
April 19, 2024
Image default
MARKETS

Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» ο Nikkei

Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» ο Nikkei

Σε ανοδικό έδαφος κινήθηκαν σήμερα (18/3) οι ασιατικές μετοχές, εν όψει των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών, κυρίως της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, αλλά και της Αυστραλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, αυτή την εβδομάδα.

Οι αγορές περιμένουν την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) την Τρίτη για το αν θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο σε θετικό πρόσημο για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια. Σημειώνεται ότι από το 2016, το ποσοστό παραμένει στο μείον 0,1%.

Τα σημάδια ότι οι εργοδότες σχεδιάζουν αυξήσεις στους μισθούς φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει την κεντρική τράπεζα, η οποία σκοπεύει να αποφύγει τη μαζική νομισματική χαλάρωση που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, προκειμένου να προσπαθήσει να τονώσει την ανάπτυξη σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός μειώνεται γρήγορα και γερνάει.

Τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα επηρέασαν επίσης το κλίμα, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής συνέχισε να βρίσκεται αντιμέτωπη με υποτονική ανάπτυξη, με τις επενδύσεις σε ακίνητα να υποχωρούν, ενώ άλλοι δείκτες παρουσίασαν βελτίωση.

Αναφορικά με την Federal Reserve, οι επενδυτές φοβούνται τυχόν νέες επιθετικές δηλώσεις από πλευράς των Αμερικανών αξιωματούχων, μετά την ανάκαμψη των δεικτών στον πληθωρισμό λιανικής και χονδρικής.

Στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε «άλμα» 2,53% ή 979 μονάδων και έκλεισε στις 39.716,60 μονάδες, προσεγγίζοντας εκ νέου το ιστορικό υψηλό του. Τα κέρδη φάνηκαν σε όλο το ταμπλό, αν και ενισχύθηκαν περισσότερο οι μετοχές, που είναι προσανατολισμένες στον καταναλωτή, λόγω της προοπτικής νέας αύξησης των μισθών στη χώρα.

Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,07% στις 7.675,80 μονάδες, εν αναμονή της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αυστραλίας την Τρίτη. Η RBA αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά ταυτόχρονα θα διατηρήσει την επιθετική της στάση εν μέσω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κέρδισε 0,99% στις 3.084,93 μονάδες, ο Shenzhen Component κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,46% στις 9.752,83 μονάδες, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται κατά 0,08% στις 16.735 μονάδες και στη Νότια Κορέα ο KOSPI έκλεισε με άνοδο 0,72% στις 2.685,95 μονάδες.

#ασιατικά_χρηματιστήρια #ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ_ΤΡΑΠΕΖΕΣ #επιτόκια

Related posts

Οι αυξήσεις επιτοκίων κοκκινίζουν τις ευρωαγορές

banks

Οι ευρωαγορές «έσπασαν» το 5νθήμερο πτωτικό σερί τους

banks

Wall Street: Κοντά σε νέα ρεκόρ στη «δύση» του 2023

banks

Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές-Βλέμματα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΚΤ

banks

Ξανά στο «κόκκινο» η Wall Street-Δυναμώνει ο «πονοκέφαλος» της ύφεσης

banks