22 C
Athens
April 25, 2024
Image default
MARKETS

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές-Το βάρος στην Τράπεζα της Ιαπωνίας

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές-Το βάρος στην Τράπεζα της Ιαπωνίας

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (30/10), με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στα μακροοικονομικά στοιχεία της περιοχής.

Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Ιαπωνία και τη Μαλαισία, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Νότια Κορέα και τα στοιχεία για την ακαθάριστη εγχώρια ανάπτυξη από την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ αποτελούν τα κυριότερα σημεία της εβδομάδας.

Ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε απώλειες, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκινά τη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας πλησίασαν σε υψηλό 11 ετών τη Δευτέρα, σκαρφαλώνοντας κατά 2,29% στο 0,893%, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που έφτασε για λίγο στο 0,895% στις 26 Οκτωβρίου. Πριν από αυτό, η τελευταία φορά που η απόδοση βρισκόταν σε αυτό το επίπεδο ήταν τον Απρίλιο του 2012.

Τον Ιούλιο, η BOJ διεύρυνε ουσιαστικά τις επιτρεπόμενες αποδόσεις του 10ετούς JGB κατά 50 μονάδες βάσης στο 1% εκατέρωθεν.

Σε άλλα μάκρο, η Αυστραλία κατέγραψε αύξηση 0,9% σε μηνιαία βάση στις εποχικά προσαρμοσμένες λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο.

Η αύξηση αυτή επιταχύνθηκε από την αύξηση 0,2% του Αυγούστου και ξεπέρασε τις προσδοκίες, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπουν αύξηση 0,3%.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανέφερε ότι σε ετήσια εποχικά προσαρμοσμένη βάση, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2%.

Οι λιανικές πωλήσεις της Αυστραλίας είναι μία από τις μετρήσεις που παρακολουθεί η Reserve Bank όταν εξετάζει τη νομισματική της πολιτική, χρησιμοποιώντας την ως μέτρο των δαπανών των νοικοκυριών.

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα είναι στραμμένα και στη Μέση Ανατολή, με την γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala να προειδοποιεί, μιλώντας στο CNBC, ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επηρεαστεί εάν ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Εάν εξαπλωθεί πέρα από το σημείο όπου βρίσκεται τώρα, στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή, θα υπάρξει αντίκτυπος», τόνισε.

Αυτό συμβαίνει επειδή η Μέση Ανατολή είναι «η πηγή» μεγάλου μέρους του παγκόσμιου φυσικού αερίου και πετρελαίου, δήλωσε η επικεφαλής του ΠΟΕ.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω την ανάπτυξη του εμπορίου, η οποία είναι ήδη «αρκετά ζοφερή», πρόσθεσε η ίδια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,98%, κλείνοντας στις 30.696,96 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 0,06% στις 17.410 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,12% στις 3.021,55 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 1,61% στις 9.927,99 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 2.310,55 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.772,90 μονάδες, χάνοντας 0,79%.

  • ασιατικές αγορές
  • ΑΣΙΑ
  • Ωκεανία
  • Αυστραλία
  • Κίνα
  • ιαπωνία
  • Nikkei
  • Kospi

    Related posts

    Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

    banks

    Τρίτη διαδοχική εβδομάδα κερδών με τεχνολογικό «ράλι» στη Wall Street

    banks

    Με κέρδη και αισιόδοξο κλίμα ολοκληρώθηκε ο Νοέμβριος στις ευρωαγορές

    banks

    Κέρδη με «άρωμα» Brexit στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks

    Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα νέα στοιχεία

    banks

    Σοβαρές απώλειες στις ασιατικές αγορές- Αίτηση πτώχευσης από Evergrande

    banks