13 C
Athens
April 20, 2024
Image default
MARKETS

Νέο sell-off στη Wall Street λόγω Fed

Νέο sell-off στη Wall Street λόγω Fed

Με απώλειες έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης (4/4) στη Wall Street, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και οι φόβοι ότι η Fed ενδέχεται να αναστείλει και πάλι τη μείωση των επιτοκίων επηρέασαν αρνητικά το κλίμα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 1,35% στις 38.596,98 μονάδες, συνεχίζοντας το σερί απωλειών, ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει άνοδο 294 μονάδων. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,16% στις 5.151,14 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 1,40% στις 16.049,08 μονάδες. Για την εβδομάδα -μέχρι στιγμής- o Dow έχει χάσει περίπου 2,9%, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 1,9%, με τρεις από τις τέσσερις ημέρες στο κόκκινο, ενώ ο Nasdaq έχει χάσει 1,7%.

Σημαντικές μετοχές, όπως αυτές των Nvidia και Alphabet διέγραψαν τα κέρδη που σημείωσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, κλείνοντας 3,44% και 2,83% χαμηλότερα, αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, το απόγευμα της Πέμπτης σχολίασε πως αναρωτιέται αν η κεντρική τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονος, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι της Fed έχουν, επίσης, εκφράσει πιο «συντηρητικές» απόψεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική, τις τελευταίες μέρες. 

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε από τα χαμηλά της συνεδρίασης με αφορμή τα σχόλια του Κασκάρι και κυμάνθηκε γύρω στο 4,33%. Νωρίτερα, η απόδοση άγγιξε για λίγο το 4,429%, σημειώνοντας νέο υψηλό για το έτος.

«Οι επενδυτές, αυτή τη στιγμή, τηρούν μια στάση αναμονής», δήλωσε ο Σαμ Στόβαλ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της CFRA Research. «Βασική κινητήριος δύναμη είναι η απόδοση του 10ετούς, εν μέσω ανησυχιών ότι η Fed δε βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια» Η αγορά παραμένει ακριβή, δεδομένου ότι ο S&P 500 διαπραγματεύεται με premium 33% σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, σημείωσε ο Stovall. «Θεωρώ ότι αυτό είναι λίγο ανησυχητικό», πρόσθεσε. 

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, την Τετάρτη, υποστήριξε ότι ενώ υπάρχει ακόμη περιθώριο για μειώσεις των επιτοκίων φέτος, χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%, που έχει θέσει η Fed, πριν ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων.

Την Παρασκευή, αναμένεται η έκθεση του Μαρτίου για την απασχόληση. Προβλέπεται αύξηση των εργαζομένων σε -μη γεωργικές εργασίες- κατά 200.000 άτομα, με ποσοστό ανεργίας 3,8%. Τον Φεβρουάριο, η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ ανήλθε σε 275.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9%. Μια πολύ «θερμή» έκθεση για τις θέσεις εργασίας θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις αποδόσεις και να διατηρήσει την πίεση στη Fed να διατηρήσει υψηλότερα επιτόκια.

Ανεβαίνει το πετρέλαιο εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων

Κέρδη σημείωσε το πετρέλαιο την Πέμπτη, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι περικοπές της παραγωγής υπερίσχυσαν της επιφυλακτικότητας σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου για το αργό τύπου WTI ενισχύθηκε κατά 1,4% στα 86,59 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο για το Brent παραδόσεως Ιουνίου κατέγραψε άνοδο 1,5% στα 90,65 δολάρια το βαρέλι. 

Και τα δύο συμβόλαια έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο.

#Wall_Street #nyse #απώλειες #Πτώση

Related posts

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πέμπτη διαδοχική πτώση για τον Stoxx 600

banks

Ο Nasdaq υποχωρεί καθώς οι μετοχές της Alphabet πέφτουν

banks

«Μαζεύτηκαν» οι απώλειες στη Wall Street- «Απέδρασε» με κέρδη ο Nasdaq

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές στο άνοιγμα, περιμένοντας τον πληθωρισμό

banks

Σε υψηλό δύο μηνών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές- Απώλειες στο άνοιγμα

banks