14.3 C
Athens
April 20, 2024
Image default
MARKETS

Τέταρτη σερί άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τα πρακτικά

Τέταρτη σερί άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τα πρακτικά

Σε θετικό έδαφος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης (11/10) στη Wall Street, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία ανέδειξε την επιφυλακτικότητα των αξιωματούχων για τις επόμενες κινήσεις τους. Τροφοδοτήθηκαν, έτσι, οι ελπίδες των επενδυτών ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά.

Η Fed επεσήμανε τις αβεβαιότητες γύρω από την οικονομία, τις τιμές του πετρελαίου και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ανέφερε «την περίπτωση να προχωρήσουμε προσεκτικά στον καθορισμό της έκτασης της πρόσθετης σύσφιξης πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη», στα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν απόψε και αφορούσαν τη συνεδρίαση στις 19-20 Σεπτεμβρίου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινήθηκε ανοδικά κατά 0,19%, ή 65,57 μονάδες, κλείνοντας στις 33.804,87 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 0,43% στις 4.376,95 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,71% στις 13.659,68 μονάδες, κλείνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών, για πρώτη φορά από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται επίσης για την τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κερδών για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street.

Νωρίτερα σήμερα, η Exxon Mobil συμφώνησε να εξαγοράσει την Pioneer Natural Resources σε μια συναλλαγή συνολικής αξίας 59,5 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγχώνευση που ανακοινώθηκε στη Wall Street φέτος. Η μετοχή της Pioneer ενισχύθηκε κατά 1,4%, ενώ η Exxon υποχώρησε κατά περίπου 3,6%.

Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται πλέον στην έκθεση για τον αμερικανικό δείκτη τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου, η οποία είναι προγραμματισμένη να δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones αναμένουν αύξηση 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 3,6% σε ετήσια βάση. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα δεδομένα καθώς αναζητούν ενδείξεις για μελλοντικές κινήσεις πολιτικής της Fed. Τα νέα στοιχεία έρχονται μια μέρα αφότου οι traders εξέτασαν τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα δεδομένα για τον πληθωρισμό χονδρικής.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 0,5% τον Σεπτέμβριο, υψηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για άνοδο 0,3%. Η τιμή αυτή εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει επιβράδυνση από την αύξηση των τιμών παραγωγού κατά 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

Απώλειες για δεύτερη διαδοχική μέρα κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και το εάν η σύγκρουση εμπλέκει άλλες χώρες της πλούσιας σε πετρέλαιο Μέσης Ανατολής. Σήμερα υποχώρησαν οι φόβοι για τη διακοπή του εφοδιασμού μετά τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της αγοράς.

Με βάση τα παραπάνω, το αργό πετρέλαιο και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου έχασε 2,9% ή 2,48 δολάρια και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 83,49 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο πετρελαίου brent παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 1,75% στα 86,12 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

Σε υψηλό δύο εβδομάδων ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης για τον χρυσό, βρίσκοντας στήριξη στη συρρίκνωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μετά και τα σχόλια αξιωματούχων για πιθανή παύση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed. Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 0,63% στα 1,887.10 ανά ουγγιά.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΑ FED
  • Exxon Mobil
  • πληθωρισμός
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Related posts

    Εβδομαδιαία πτώση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks

    Εντυπωσιακά κέρδη στην Κίνα μετά την κυβερνητική… ένεση

    banks

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Μεικτά πρόσημα στο άνοιγμα

    banks

    Ξεκινά δυναμικά η Wall Street στην εβδομάδα της Fed

    banks

    Απώλειες άνω του 1% στις ασιατικές αγορές- Καθοριστικά τα μάκρο

    banks

    Ευρωαγορές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο γερμανικός DAX

    banks